понеделник, 28 декември 2009 г.

КАДЖУРАХО - храмовете на Кама Сутра



Индия. Нека направим една малка разходка из Индия, като по-специално обърнем внимание на храмовият комплекс КАДЖУРАХО. Храмовете в комплекса са издигнати между 950 и 1050г. по време на империята Чандела. От 85 храма до сега са оцелели само 22. Името на селището произлиза от дървото Каджур /вид фурма/, срещащо се в изобилие в района. А храмовете ....... Е това е изключителното в този комплекс.
Наричат храмовете в Каджурахо – ” Храмовете на Кама сутра”. Всяка стена, фасада, колона, пролок от храмовете са покрити с с исторически и митични персонажи, и често на тези картини са изобразени открити сцени на любов. Интригуващи са сцените от Кама Сутра във всевъзможни пози, има сцени на групов секс и зоофилия.
Изображение
Отделните храмове са посветени на различни божества. Преобладава възхвалата на насладата от живота и на прелестите на жената. Хоризонталните пояси от резба върху камък представляват плетеница от богове и богини, красиви нимфи и придворни, дракони, съблазнителни земни жени, любещи се двойки, наречени „митуна”, кралски шествия, батални и ловни сцени, фигури на слонове и коне, направени с изключително майсторство.
Строителите на комплекса твърдяли, че са потомци на бога на Луната. Съществува легенда за причината за построяването на комплекса. Красавицата Хемавати, дъщеря на брамин, решила самичка да се изкъпе в горското езеро, когато я съблазнил богът на Луната. Родила син – Чандраварман. Но отхвърляна от всички и сама, майка му отишла да живее в горите в Централна Индия, от където му давала цнни напътствия за живота. Чандраварман пораснал и основал великата империя Чандела. Когато станал владетел, той решил да изпълни молбата на майка си : да построи храм, който да показва и възхвалява силата на човешките страсти и желания във всичките им аспекти.
Изображение
Другата теория за построяването на комплекса е тази, че по време на династията Чандела особено популярна била доктрината Тантра, която възвеличава жената като източник на живота. Тантра е антитеза на аскетизма и според нея за човешката жизненост са особено важни любовните наслади.
С теориите и Тантра - до тук! Снимките са достатъчни :D
Изображение
didona


2 коментара:

  1. Е,как така до тук ...ти само си започнала да разказваш.И следващият път да ме вземеш на разходка .За тантризма не само се разказва по тези места ;))

    ОтговорИзтриване
  2. Хахахахахха...Непременно ще те взема.:)Но не забравяй, че това не е каква да е разходка, това е специална- тантрична разходка!;)

    ОтговорИзтриване