вторник, 25 август 2009 г.

5 неща, които полицаите не искат да знаете

1. Не сте длъжни да отговаряте на въпросите

Съгласно чл. 121 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), можете да откажете да давате показания, ако те биха навредили на вас или семейството ви. Това означава, че ако сте арестувани, не е необходимо да отговаряте на въпроси. Позовете се на чл. 121 и кажете само, че отказвате да давате показания. В момента на задържането ви полицаят е длъжен да ви обясни за какво сте арестуван. Не можете да бъдете арестуван в качеството си на свидетел – за да ви арестуват, трябва да сте обвинен в нещо. Ако сте призован като свидетел, отказът ви да дадете показания (освен в случая на чл. 121) се наказва с глоба до 500 лева. Винаги обаче можете да твърдите, че нищо не помните, или че не можете да дадете надеждни показания. Не забравяйте, че даването на лъжливи показания се наказва, но късата памет (реална или не) не попада в Наказателния кодекс. Освен това по всяко време можете да пожелаете да присъства адвокат, дори да сте призован като свидетел. Показанията, дадени в отсътвие на такъв нямат съдебна тежест.


2. Можете да лъжете

Ако сте обвиняем (или заподозрян) можете преспокойно да лъжете. Законът предвижда отпадане на отговорността за лъжесвидетелстване (чл. 290 и чл. 292 от Наказателния кодекс(НК), ако отговорът може да ви уличи в престъпление. Също така не носите отговорност, ако в качеството си на свидетел дадете лъжливи показания пред полицията, от които впоследствие се откажете пред съда.


3. Самопризнанията не ви вкарват в затвора

Съгласно чл. 116 от НПК, не можете да бъдете осъден единствено въз основа на самопризнания. Дори да признаете, че сте убили комшията, полицията трябва да събере доказателства за това.


4. Разпитващият трябва да ви задава конкретни и ясни въпроси

След като разкажете (ако решите да го направите) в свободен текст това, което знаете, разпитващият трябва да ви задава ясни и конкретни въпроси, свързани с делото. Въпроси от рода на "А за оная работа в "Младост" какво знаеш?" (любим подход на полицаите) не са нито конкретни, нито свързани с делото. Такива са и всички въпроси, засягащи личния ви живот. Полицаите ги използват за да спечелят доверието ви и да си съставят план как да водят разпита. Можете да откажете да отговаряте, или да поискате конкретизиране. По същия начин не сте длъжни да разкривате обстоятелства и информация, за която не сте попитани изрично. Разбира се, можете да го направите, за да спечелите доверие и да поведете разпита в желана от вас посока, но това ще разгледаме в отделна статия.


5. Нямат право да ви обискират без заповед

Обиск може да се извършва без прокурорско одобрение само в два случая когато сте задържани, или ако има неоспорими доказателства, че укривате предмет, обект на престъпление. Следователно, ако ви спрат и поискат да отворите багажника на колата си, можете най-любезно да попитате задържан ли сте, или какви са основанията им да смятат, че прекарвате нещо незаконно. Ако никоя от горните две причини не е налице, можете да откажете. Дори да намерят цял арсенал в багажника ви, обискът няма да има стойност в съда, ако не може да се мотивира с някое от горните две обстоятелства. Разбира се, винаги могат да намерят повод да ви арестуват, така че номерът е да избегнете това преди всичко. И още нещо важно: ако ви отведат в районното за "справка", тове не е арест и не дава право да ви обискират.
5 полицейски техники за разпит
На всеки може да му се случи да бъде разпитан в полицията -- било като свидетел, било като обвиняем. Тук ще споменем най-често прилаганите техники за разпит, така че да знаете какво да очаквате. В отделна статия ще разгледаме техниките, които вие можете да приложите по време на разпита.

Преди да продължим с конкретни техники, нека се спрем на това, как протича разпитът. Преди всичко разпитващият ще започне с "неофициален разговор". По време на този разговор полицаят цели две неща. Първо -- да спечели доверието ви; да ви покаже, че няма нищо страшно и изобщо -- да ви предразположи. Втората цел на този разговор е разпитващият да може да си състави мнение за вас -- да установи интелектуалното ви ниво, да прецени интересите ви, доколко сте склонен да отговаряте точно и изчерпателно на въпросите и т.н. От поведението ви в тази фаза зависи изходът от целия разпит. Постарайте се да се представите за по-глупав, по-податлив и по-изплашен отколкото сте в действителност. Никой не е спечелил разкривайки потенциала си пред противника преди да е започнала битката. Тук трябва да споменем нещо важно: полицаят не е ваш приятел! Запомнете това изречение и си го повтаряйте, колкото и дружелюбно да се държи разпитващият.

След края на неофициалния разговор, полицаят ще ви обясни правата ви и ще ви прикани да разкажете със свои думи какво се е случило. Обикновено след изясняването на всеки ключов момент разпитващият ще ще сбие показанията ви в 2-3 изречения, които ще ви прочете преди да ги нанесе в протокола. Внимавайте в думите му, и поискайте да се перефразира дадено изречение, ако смятате, че сбитата версия пропуска момент, който може да се окаже ключов за защитата ви.

След приключване на разпита полицаят ще прочете протокола от край до край и ще ви го представи за подпис.

И така, нека започнем с най-често срещаните тактики. Наименованията, които съм дал, са условни -- не става въпрос за официална терминология.

1. Изнервяне
Това е извънредно проста и в същото време много ефикасна техника, особено върху хора, които за пръв път попадат в полицията. В общи линии ви карат да чакате пред кабинета, докато се изнервите до степен да сте готов да кажете каквото и да е, само и само да си тръгнете по-бързо. Най-доброто противодействие е просто да се държите спокойно. Не се прегърбвайте и не тропайте нервно с крак. Колкото и учудващо да ви звучи, ако тялото ви се държи спокойно, мозъкът ви ще го последва.

2. Вече знаем всичко
Тази техника има няколко вариации. При най-често използваната разпитващият ви прекъсва и вика свой колега от съседен кабинет, или минаващ по коридора, посочва ви и казва "Я виж момчето/момичето какво вика за оная работа с телефона" (или за каквото там са ви викнали). Ненужно е да се казва, че колегата му не знае нищо по въпроса. Цялата сценка се разиграва с цел да бъдете притеснени от неочакваната публика и внезапната публичност на проблема. Запазете спокойствие и не се отклонявайте от показанията си. Продължете да разговаряте само с вашия разпитващ, дори ако въпросите са зададени от колегата му. Започнете ли да отговаряте и на двамата разкъсвате вниманието си и се оказвате в положение да водите война на два фронта.
Друг вариант на тази техника е преди да започнете показанията си, разпитващият да ви подхвърли факт, който вече им е известен, намеквайки, че знае още много. В повечето случаи не знае нищо -- иначе не би ви разпитвал. Трети вариант е "другите вече признаха". При всички положения трябва да подходите с презумпцията, че разпитващият знае всичко. Така ще му дадете минимална информация, а всезнайковският подход ще пльосне на земята като мокър пешкир.

3. Искам да ти помогна
Тази техника помага в комбинация с изнервянето. Разпитващият използва фрази от рода на "Кажи бе, човек! Ще видим да те оправим някак, положението не толкова тежко!" Повтаряйте си онова изречение, което прочетохте в началото -- той не ви е приятел. Тази техника се прилага най-често когато разпитващият види, че няма за какво да ви задържа повече, но иска да измъкне информация за други дела. Започне ли да ви задава въпроси, несвързани с конкретното дело, и да ви предлага помощ -- значи ще се измъкнете. Не казвайте нищо странично, защото започнете ли да давате информация ще седите там още поне два часа, докато ви изцедят като лимон.

4. Ще стане по-лошо
Често разпитващият ви предлага лесен изход (като му кажете каквото иска) и труден (най-често изразен с мътни заплахи от рода на "Знаеш ли какво е наказанието за укриване на информация?"). В повечето случаи това са само заплахи -- стигне ли се дотам, значи полицаят е отчаян. Разбира се, помага да знаете какво е наказанието. Ако имате предишни регистрации или присъди, разпитващият може да ги използва като заплаха. Не се връзвайте -- ако са имали нещо срещу вас при предишния случай, са щели да го използват. Ако вече имате присъда по предишен случай, полицията е безсилна -- не можете да бъдете съден два пъти за едно и също престъпление. Започнат ли заплахите, запазете спокойствие, попитайте в какво друго сте обвинен и откажете да отговаряте на каквито и да било въпроси докато не видите обвинителен акт. Това е ваше право и ефектът върху разпитващия е подобен на ефекта на бетонен стълб между релсите върху експресен влак. Така обръщате ефекта -- вместо да ви измъкне информация, разпитващият се оказва в положение, в което заподозреният отказва да отговаря и на въпроси по текущото дело.

5. Ще изпусна "Море от любов"
Тази техника се прилага сравнително рядко. Разпитващият се държи сякаш вашите показания са само формалност, която той иска да претупа -- изпуска си сапунката/мача, или е оставил да пече кекс във фурната. Най-често се прилага когато сте достатъчно изнервен от чакане пред кабинета и също горите от нетърпение да си ходите. Показанията почват да се леят като планински поток, но щом се стигне до съществената част -- изведнъж сапунката може да се отложи. Противодействието е да искате конкретни въпроси. На фразата "Казвай" отговорете "Какво?". Покажете, че докато разпитващият "бърза", вие имате цял ден, компанията ви е приятна и единственото, което ви липсва за да е кефа пълен, е шише водка и двете джебчийки от маймунарника. В никакъв случай не отговаряйте на нещо, за което не сте питани изрично.

И накрая, не бива да забравяте, че ако в стаята има друг дознател, той слуша извънредно внимателно, макар че привидно си чопли ноктите. Трябва да сте подготвени от внезапни объркващи въпроси от негова страна. Както казахме в точка 2, не позволявайте да ви хванат неподготвени и не разделяйте вниманието си между двамата.

неделя, 23 август 2009 г.

Интервю с пандит Раджмани Тигунет

 
Интервю с пандит Раджмани Тигунет
Йога, Международно списание , март, 2005г.

Въпрос: Понякога откривам, че имам намерение да правя едно нещо, а всъщност правя нещо противоположно. Дори по-лошо, дори не мога често да избера между два начина на действие. Не зная какъв ми е проблема , но това ме прави нещастен.
Отговор: Проблемът е ,че имате нестабилен и мъгляв ум. През целия ден вие се забавлявате с различни поредици от мисли без особена цел. Вие правите нещата без да знаете защо ги правите и участвате в разговори без да обръщате внимание на това което те целят. Вие оставяте ума ви да плува в езерото на мислите без да го закотвите за каквото и да е. Това се нарича безцелно живеене и съществуване. Нещата които мислите да правите не са подкрепени от ясно и стабилно решение. Ето защо вие откривате че веднъж ги изпускате а понякога дори правите противното нещо. За да излезете от това неприятно състояние, трябва да се научите на изкуството да стабилизирате ума си в ясна посока. Първата стъпка е да си изясните какво всъщност се опитвате да правите с живота си. Какво искате да постигнете! Как можете да се приспособите в този свят? Как искате хората които са ви близки и скъпи за вас да се вместят във вашия живот? Какво очаквате от тях? Доколко реалистични са вашите очаквания? Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да изместите безпорядъка от намерения с такива , които са в хармония с вашите приоритети. Вашите измамни очаквания ще си отидат и това което ще остане ще бъде ясно разбиране за вашите задължения. Тогава вие ще бъдете способен да правите това, което сте решили.
Въпрос: Разбирам какво искате да кажете. Разбирам, че когато съм наясно с целта на моя живот и като изяснявам моите очаквания от себе си и на другите, това ще ми помогне да стана по-организирана и целенасочена. Но не виждам как това ще промени качеството на ума ми. Умът ми непрекъснато се занимава с безполезни мисли , планове, проекти. той улавя една мисъл, пуска я по течението и улавя друга. Когато не скача от едно място на друго, той остава равнодушен. Медитацията ми се срува като неприятно задължение. Искам да се оттърва от този низш ум, но не зная как.
Отговор: Вашето отрицателно чувство към ума ви е сериозен проблем. Първо казвате, че той е най-големия ви враг, после молите същия този ум да ви реши проблемите. Преди да го обвинявате, че оставя едно нещо и взима още по няколко, се опитайте да разберете защо умът ви се държи по този начин. Умът ви изпълнен със силата да ви помогне да откриете щастието. Всъщност неговата работа е да ви направи щастилви. В опитите си да прави това той се спуска от едно нещо на друго, като сменя едно приятно преживяване с друго. Но бързо вижда, че предметът не неговотот внимание не ще донесе истинско удоволетворение и се спуска към нещо друго. Без да знаете какво го кара да прави така, вие обвинявате ума си и го наричате капризен. Но след като веднъж сте си поставили ясна цел и сте се убедили че тя има смисъл и си струва да бъде преследвана, вие ще видите как умът неуморно се придвижва към целта.
Векове наред религиозните учители са ни казвали, че умът стои между нас и нашето щастие. Убедени от техните заявления, ние непрекъснато сме нападали ума си защищавайки духовността. В резултат сме изразходвали енергията си в опита си да победим ума си. това е глупост.- победата над ума е наше поражение. Ако мислите, че умът е ваш враг , Вие вървите срещу себе си. Умът е зареден със силата да Ви помогне да намерите щастието. Всъщност , това е и вашата работа.
Нашето материалистично виждане за живота ние е убедило ,че имаме нужда от осезаемми, физически формули за да се справим с ума. Ето защо , в опитите си да получим контрол върху нашия ментален свят , ние търсим лекарство или психическа интервенция. И въвеждаме това отношение в духовния си живот. Търсим някаква техника, билка, скъпоценен камък, янтра, мандала или ритуал за да се справим с проблемите си , без да осъзнаем че сме обърнали ума си в преработвателен завод . Това трябва да бъде спряно. Ако ние не променим отношението си към живота, ние не можем да имаме контрол над ума си и потока от мисли.
Единствено основна промяна в отношението ни , а именно , изграждане на същностна философия за живота, ще създаде среда за промяна на работата на нашия ум. Процесът на трансформация трябва да започне във вътрешния ви свят последван от външния. В същото време това, че всички се учите и се готвите да практикувате проверените във времето техники за целенасоченост на ума, вие трябва да изясните Вашите действия във външния свят. Ето защо Свещените писания поставят ударение върху променящите живота правила по етика и чист начин на живот, а не толкова върху технически ориентирани психологични и духовни формули. Например, медитативните техники предназначени да помагат на целенасочеността на ума ви помагат,но практикуването на тези техники изисква умът да бъде фокусиран върху един предмет. Ала той не намира смисъл да стои така и затова се чувства принуден от Вас. Заова медитира механично, което му създава големи усилия.
Ако не сте трансформирали виждането си за живота, ако не сте открили духовната красота и радост в света, то тогава Вашият ум трябва да страда от вътрешен глад. Така гладен, той ще търси един или друг обект , едно или друго сетивно наслаждение , мислейки че днес едно нещо е важно , а утре го оставя заради друго. Поради тази причина умът стои апатичен и отпуснат. Той е такъв не защото иска да бъде такъв, но защото няма друг избор.
Въпрос: Ако ви разбирам правилно, вие казвате, че вместо да се опитвам да спирам ума си , трябва да му дам здрава среда и да намеря това , което той търси с минимално разсейване и безпокойство. Как мога да създам такава среда?
Отговор: Започнете с храненето. Най- голямото увреждане на тялото и ума е причинено от храната, която ядем. В днешния свят храната е натоварена с захар, сол и консерванти. Бързо си взимаме храната от ресторантите за бърза закуска и докато вървим я изяждаме. /хората рядко си готвят в къщи, дори и да го правят веществата които използват са или кансервирани или замразени и са загубили своята свежест и жизненост. Храната със слабо качество оказва отрицателно действие върху тялото и ума. Храната, която ви кара да се чувствате като зомби не е неонходима на един целеустремен ум. а повечето от основната храна на Америцанците създава ефекта на зомбирането. Ето защо приемането на здравословна диета и редовното хранене е първата стъпка към работа над ума.
Следващата стъпка за изграждането на целенасочен и спокоен ум е да знаем да отпочиваме. Сънят е дар от природата - той ни позволява да почиваме, да се успокояваме и възстановяваме ежедневно. Според древните учители, малкото спане както и породължителното смущават нормалните функции на ума и тялото. За един здрав човек са нормални 6 часа сън. Ако не можете да спите дълбоко за такова време, Вие имате проблеми поради напрежение или химически дисбаланс.
И накрая си създайте програма която да подържа здрав ум и тяло. станете 2 часа преди да напуснете дома си за работа и се погрижете за основните нужди на тялото и ума си като направите очистителни процедури, асани и релаксация, а след това приемете качествена закуска. По същият начин и денят ви ще приключи по един спокоен начин. Можете да го направите 30 мин. преди лягане: като измиете лице, ръце и карака и легнете в релаксация за 15 мин.. После станете и направете обикновена практика на дишане за самосъзнаване и още 5 мин. медиатция. Ако имате някаква официална практика за редовна медитация следвайте я. Или пък медитирайте само върху лекия дъх от вашето дишане като държите ясно съзнание концентрирани в междувеждието. Едва тогава можете да си легнете.

Стопански системи

Стопански системи и фалитът на Енрон (фолклор)

Феодализъм:
Имате две крави. Феодалът взима част от млякото.
Фашизъм:
Имате две крави. Държавата взима и двете, наема ви да се грижите за тях и ви продава млякото.
Утопичен комунизъм:
Имате две крави. Съседите ви помагат да се грижите за кравите и си поделяте млякото.
Комунизъм на практика:
Имате две крави. Вие трябва да се грижите за тях, но държавата взима цялото мляко.
Тоталитаризъм:
Имате две крави. Държавата взима и двете и отрича, че те изобщо са съществували. Млякото е забранено със закон.
Южноамериканска демокрация:
Имате две крави. Държавата взима и двете, а вас праща в армията.
Европейска демокрация:
Имате две крави. Европейската комисия решава кои регламенти за хранене и доене трябва да се прилагат. Ако такива не съществуват, комисията създава нови. Плащат ви да не доите кравите. В някакъв момент правителството взима и двете крави, застрелва едната, издоява другата и излива млякото в канавката. След това изисква от вас да попълните отчет за липсващите крави.
Капитализъм /утопичен
Имате две крави. Продавате едната и купувате бик. Стадото се разраства и икономиката просперира. Продавате ги и се пенсионирате със спечеленото.
Рисковият капитализъм на Енрон:
Имате две крави. Продавате три от тях на вашата публично търгувана компания, като използвате акредитив, отворен от зет ви в банката, после правите замяна на дълг срещу собственост със свързана обща оферта и си връщате всички четири крави обратно, с данъчна преференция за пет крави. Правата върху млякото от шестте крави се прехвърлят с посредник на компания на Каймановите острови, притежавана тайно от мажоритарния акционер, който продава правата върху всичките седем крави обратно на вашата публично търгувана компания. Годишният доклад отчита, че компанията притежава осем крави, с опция върху още една.

Публикувано в електронен бюлетин „Преглед на стопанската политика“ – издание на Институт за пазарна икономика (И.П.И.) http://www.ime-bg.org

сряда, 12 август 2009 г.

Гадания по любимия плод



Сега е сезонът на плодовете. Кой от тези плодове е най-вкусен на една жена и кой би избрала за еднодневна диета? Това ще покаже повече за интимните й желания.

Череши

Жените, които предпочитат този плод най-често са разочаровани от мъжете си, но не горят от желание да експериментират с нов партньор. Те по-скоро приемат, отколкото отхвърлят условностите на секса и вярват, че той е създаден от Твореца единствено за продължаване на поколението. Въпреки всичко това са изключително нежни и внимателни създания, с които можете да изживеете незабравими мигове, стига да достигнете до скритите потребности на тези дами.

Ананас

Този плод предпочитат по-екстравагантните жени. Те знаят своята цена и се опитват по същия начин да оценят своя партньор. Особено критични към себе си и към другите, на тези дами трудно може да се угоди в интимния живот. Това са дами, които са особено подходящи за мъже-експериментатори, защото те трудно задържат дълга връзка. Въпреки всичко са склонни на почтен семеен живот, стига партньорът им да им предоставя нови предизвикателства в интимния живот.

Диня, Пъпеш

Въпреки, че плодовете се различават помежду си, все пак жените, които са избрали някой от тези плодове са силни личности и обикновено властват над мъжете не само в светския, но и в интимния си живот. По-скоро критични, отколкото отстъпчиви, те изискват всичко от своят партньор. Тези дами или ще ви издигнат или ще ви снижат максимално по време на вашата любовна игра. Внимавайте с тях, защото те могат да са студени като лед, когато не задоволите техните потребности, или да се разгорят като факел, ако все пак налучкате техните чувствителни фибри. И в двата случая, тези дами са по-подходящи за самоуверени и силни мъже.

Грейпфрут, Лимон

Обединителното в тези два плода е техния възкисел вкус. Дамите, които ги предпочитат по стечение на обстоятелствата са доста мелодраматични и често изпадат в криза от всеки неуспех или трудност. Предпочитат ги жени, които са свенливи, скромни и не успяват да се отпуснат пред своя партньор. Интимният живот с тези дами прилича по-скоро на игра на криеница, защото едва ли някога партньорът им ще разбере с кого си има работа. Във всеки момент те реагират по-различен начин на ласките или нежностите, но това би трябвало да предизвиква по-голямо желание в партньора. Интимният живот с тях е интересен и разнообразен, стига да имате нервите да издържите на постоянно променящите се настроения на своята партньорка.

Ябълки

Жените, които предпочитат тези плодове, искат да бъдат превземани бавно, но сигурно. Те не оголват току така тялото и душата си. Винаги остава нещо, което е чисто тяхно и трудно човек може да се досети какво е то. Обичат дългата любовна игра с много внимание и нежност. Обичат да бъдат целувани по време на събличане и не позволяват вниманието на партньора да бъде заето с нещо друго, освен със самите тях. Мъжът, който успее да задържи тяхното внимание за повече от 10 минути, може да приеме, че почти е успял да покори тези силни и същевременно раними създания.

неделя, 2 август 2009 г.

Самодивско - Кети Бозукова

Булото ми дай,
не си играй, човече!

С нежни думи няма ти да ме спечелиш,
мойта красота болест ще ти прати,
болест, за която цяр се не намира...

Булото ми дай,
не си играй, човече!

Помисли си само-жена самодива.
Де се е видяла самодивска вярност?
Самодивска хубост хубаво не носи!

Булото ми дай,
не си играй, човече!

Даже да се върнеш с мене във дома си...

Даже да омесиш медената пита...

и със малко нежност аз да те погледна...

Булото ми дай,
или-
    изгори го!
По разположението на бенките може да се тълкува човешкия характер и съдба. Приема се, че колкото е по-голяма бенката, толкова е по-важна ролята и като символ. Колкото е по-кръгла, толкова по-добро предназнаменование носи. Ако е силно изпъкнала, то тя е белег за щастлива съдба. Овалните и продълговатите бележат нещастия.



А ето какво показва разположението им:

- върху челото – вдясно- ум, слава, просперитет; вляво – екстравагантност, безпомощност

- по клепачите – спокоен характер, увереност и акуратност

- по веждите – отдясно- щастие и възможен ранен брак; отляво – трудности, борба

- по ухото – безпощадност

- върху бузата – отдясно – щастие, особено в брака; отляво – трудности, борба

- по скулите – успех, просперитет, късмет

- около устата – чувственост

- по брадичката – лошо здраве

- върху носа – голям късмет, развита сексуалност

- на шията – редуване на множество успехи и разбити надежди; неочаквано наследство; в началото – несполуки, но накрая – успех

- върху китката – природни способности, водещи към успех

- по дясната ръка – късмет; по лявата – парични грижи

- на рамото – трудни и сложни моменти

- по гърдите – отдясно – променлива съдба; отляво – сполука и щастие; при жените – издава и горещ темперамент

- по корема – самолюбива натура, с много слабости; леност, понякога алчност

- по гърба- честност и щедрост, съчетани с високомерие и самовлюбеност. Когато бенката е много ниско- чувственост и склонност към слабости.

- по ребрата – вдясно – страхливост, безделничество, безчувственост, отегчителен характер; отляво – същите качества, но в по-малка степен, съчетани с иронично отношение към себе си.

- върху бедрата отпред и отзад – силни, здрави деца и много внуци; отстрани и отвътре на дясното бедро – добър характер, богатство и щастие в семейния живот; отстрани на лявото бедро – самота, загуба, бедност.

- на дясното коляно – безгрижен брак и финансова обезпеченост; на лявото – суетност

- на глезена – изисканост, превръщаща мъжа в конте, а при жените е белег на голямо трудолюбие и енергия

- върху дясното стъпало – любов към разделите; върху лявото – съобразителност

- на друго място по краката – леност.
Кой от вас, имайки сто овци, като изгуби една от тях, не оставя деветдесетте и девет в пустинята и не тръгва подир загубената, докле я намери?

Лука, 15:4


Поемеш ли ти нявга към Итака,
моли се пътят ти да бъде дълъг -
изпълнен със опасности, с познания.
Не бой се от Циклопите,
от Лестригоните, от гнева на Посейдон —
по пътя си не ще ги нивга срещнеш,
мисълта ти щом се възвисява, вълнение
неповторимо щом тялото, душата ти докосва.
И няма ти да срещнеш Лестригоните,
Циклопите, ни страшния и гневен Посейдон,
ако те в душата ти не съществуват,
ако тя пред теб не ги възправя.
Моли се пътят да е дълъг.
Да бъдат много пролетните утрини,
в които тъй радостен и тъй щастлив
в невиждани пристанища ще влизаш,
пред финикийски тържища ще спираш
и с чудни стоки ти ще се сдобиваш —
корали, кехлибар, седеф и абанос
и сладостни подправки най-различен вид
(колкото се може повече подправки);
в много градове египетски да идеш
от мъдростта на мъдрите да учиш.
да стигнеш там е твоя орис.


Ала никак ти по пътя си не бързай -
по-добре ще е с години да пътуваш
и вече остарял край острова да хвърлиш котва,
богат със онова, което по пътя си спечелил.
Не чакай ти Итака с богатство да те срещне.
Че даде ти Итака прекрасното пътуване.
Ти никога без нея не би поел на път.
Но няма нищо друго тя да ти даде.
И ако бедна я завариш ти, Итака,
знай не те излъга...
Че толкоз помъдрял и с опит,
навярно вече си разбрал Итаките какво са.

Константинос Кавафис (1863-1933)