вторник, 2 март 2010 г.

Доши в Аюрведа


doshi v ayurveda Доши в АюрведаАюрведа разделя хората на три различни типа или доши: Вата, Питта и Кафа.

Във всеки от нас присъстват елементи и от трите доши, като някои от тях са преобладаващи. Комбинацията от дошите е уникална заради съотношенията, които са различни при всеки от нас. Ние се раждаме под знака на една доша, тя е като зодията ни и би могла да се определи от Аюрведа лекар. Но поради начина си на живот ние често преминаваме от една доша в друга доша.

Дошата определя конструкцията на тялото ни, метаболизма ни, предпочитанията ни към различни храни, характера ни, както и преразположението ни към болести и продължителността на живота ни.

Едно от основните неща в Аюрведа е откриването на твоята доша.

ВАТА ДОША

Вата доша се образува от елементите Етер и Въздух. Хората с Вата доша са слаби, трудно трупат килограми и лесно ги свалят. Често са много високи или много ниски. Склонни съм към прегърбване. Ръцете и краката им са винаги студени. Кожата им е суха. Движенията им са бързи и насечени. Вата са непостоянни, леки, с бърз и жив ум. Притежават развито въображение и фантазират с лекота. Имат способността лесно да печелят пари и бързо да ги харчат.

Излязлата от равновесие Вата доша страда от безпокойство, безсъние, запек.. За да бъде балансирана, се препоръчва да консумират храни, които са топли и влажни. Хората с Вата доша трябва да избягват студени храни и напитки, сухи храни като чипс, солети, както и горчивите, лютивите и стипчивите храни. Но пък могат да хапват сладки, солени и кисели храни. Всичко да е сготвено и топло, с достатъчно мазнина, тъй като Вата доша е лека и суха. Походящо е за тях да следват определен дневен режим, за да регулират склонността си към импулсивност. Тези простички изисквания помагат на хората с Вата доша да бъдат в балансирано състояние, да имат по-спокоен сън, да са по-организирани и по-здрави.

ПИТТА ДОША

Питта доша е съединението на елементите Огън и Вода или Огнената доша. Хората с водеща Питта доша са добре сложени с правилни черти на лицето. Нямат резки промени в теглото. Кожата им е топла. Лесно се потят. Имат проницаетелни очи и трудно издържат на силна светлина. Питта доша имат остър ум и са творчески натури. Обичат реда. Целенасочени са. Притежават съзтезателен характер. Лидери. Обичат лукса и да харчат пари.

Излязлата от равновесие Питта се проявява като гняв, раздразнителност, критика, деспотизъм, гордост, агресия. За да бъде Питта доша балансирана, се да препоръчва да избягва прекалено лютите, кисели и солени храни, да спазва умереност във всичко и да консумира повече охлаждащи храни. Никакъв алкохол и тонизиращи напитки. Благоприятни за Питта са сладките, горчивите и стипчивите храни, които не са прекалено горещи и са сготвени с умерено количество мазнина.

КАФА ДОША

Кафа доша е образувана от съединяването на елементите Вода и Земя или Устойчивата доша. Хората с изявена Кафа доша имат плътно тяло, гладка кожа, гъсти коси, големи и красиви очи, здрави зъби. Кафа дошите трудно излизат от равновесие. Мразят промените. Спокойни са, не обичат да се движат. Къщата и домашният уют са важни за тях. Обичат да готвят, гастрономи са. Качват лесно килограми. Любвеобилни и състрадателни са.

Излизането на Кафа от равновесие води до напълняване, хормонални нарушения, а любвеобилността се превръща в силно развито желание за притежание, алчност, скъперничество. За да бъде балансирана Кафа доша, се препоръчват физически натоварвания, топлина, намаляване на сладкото. Кафа доша трябва да избягва и киселото, и соленото. Подходящи за тях са горчивите, лютивите и стипчивите храни, които трябва да са топли и с много малко мазнина.

Автор: Nathalie

Няма коментари:

Публикуване на коментар