вторник, 24 ноември 2015 г.

Домашни средства за изравняване на тена на лицето



Независимо дали човек е млад или по-възрастен, мъж или жена, иска да има здрава и добре изглеждаща кожа и свеж вид на лицето. Неравномерният тен на кожата може да бъде резултат от различни въздействия върху кожата, инфекции или системни заболявания. Често причината е състояние, означавано като хиперпигментация, което всъщност представлява свръхпроизводство на меланин.

Пигментът меланин е отговорен за цвета на косата и кожата и освен това, има предпазващ ефект за кожата от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето. Когато се произвежда меланин в нормални количества, обикновено това се отразява добре на тялото и външния вид, но, когато настъпи свръхпроизводство, кожата се оцветява неравномерно и се появяват различни по големина тъмни петна и неравности. Причините за повишеното производство на меланин може да бъде различни – твърде много слънце, хормонални промени или нарушена цялост на кожата.

Съществуват разнообразни и много на брой продукти за грижа за кожата, предназначени за изравняване на тена и подобряване на вида на кожата, но те невинаги са на достъпна цена, а понякога се оказват неефективни или неподходящи за по-чувствителна кожа. За всички, които имат този проблем, но желаят да опитат нещо натурално и достъпно, може да са от полза някои от следните домашни рецепти за равномерен тен:

Пийте много вода

вода за равномерен тенКожата съдържа приблизително 75 % вода, така че, приемът на достатъчно количество вода ежедневно е важно за здравия вид на кожата. Освен че, подобрява тонуса на кожата, водата спомага за елиминиране на ненужните метаболитни отпадъци и токсични продукти, попаднали в организма.

Ще забележите огромна промяна във вида на кожата си, ако направите водата основно питие и се откажете напълно от газираните напитки и сокове с високо съдържание на захар, изкуствени подсладители, аромати и оцветители. Нужни са ви средно 8 до 10 чаши вода на ден. Може да добавяте към водата резен лимон или краставица, за да получите още по-освежаваща напитка. Освен че, ще направи вкуса на водата още по-свеж и приятен, това допълнително ще повлияе за здравия вид на кожата.

Използвайте слънцезащитен крем

слънцезащитен крем за равномерен тенСлучва ли ви се да излезете без слънцезащитен крем за лице при слънчево време? Слънцето е един от главните действащи фактори за неравномерно оцветяване на кожата. Когато се използва ежедневно и продължително време, слънцезащитният крем ще помогне за предотвратяване на по-нататъшни щети от ултравиолетовите лъчи. Използвайте продукт за лице с поне SPF 15 и ще подобрите значително вида на кожата си. Съществуват различни слънцезащитни продукти за всеки тип кожа и със сигурност може да откриете най-подходящия за вас.

Сода за хляб

сода за равномерен тенСодата за хляб присъства в много домашни рецепти за здраве и красота. Тя притежава естествени ексфолиращи свойства и нежно почиства сухата и лющеща се кожа, както и налични жълто-кафяви петна по нея, появили се в резултат на въздействието на слънцето или предишни наранявания.
Вземете една чаена лъжичка сода за хляб, смесете я с малко вода, за да се образува паста. Може да използвате органична розова вода. Нанесете сместа върху лицето си, масажирайте нежно с върха на пръстите си и я оставете за няколко минути. Масажирайте в продължение на 2-3 минути и след това измийте лицето с помощта на хладка вода. Може да използвате няколко пъти в седмицата.

Захар

захар за равномерен тенЗахарта е добър ексфолиращ агент, тъй като нежно отстранява мъртвата лющеща се кожа, за да открие по-младата и тонизирана кожа, намираща се под наслоените мъртви клетки. Може да приготвите домашна захарна паста, като смесите една четвърт чаша захар с много малко вода. Добавете лъжичка от ежедневния си крем за лице или малко зехтин и разбъркайте добре. С получената смес разтрийте добре лицето или другите части на тялото (често лакти, колене), в които имате неравномерен тен. Измийте с топла вода.

Мляко

мляко за равномерен тенКисело мляко. Киселото мляко е чудесно средство за тонизиране и придаване на здравословен вид на кожата. В него се съдържат естествени избелващи агенти, които не само ексфолират кожата, но също така, помагат за подобряване на тонуса на кожата и отстраняване на необичайната пигментация и белези. Вземете една супена лъжица натурално, без оцветители и аромати кисело мляко. Добавете една чаена лъжичка вода и разбъркайте добре. Нанесете по цялото лице и шия и оставете да изсъхне в продължение на 20-30 минути. Отмийте с помощта на хладка вода. Може да използвате 4-5 пъти седмично.

Мляко на прах. Млякото на прах, точно както киселото мляко, съдържа избелващи агенти и често се използва за изготвяне на маски срещу неравномерен тен на кожата. Вземете една чаена лъжичка мляко на прах и я смесете с прясно мляко, за да се образува гъста паста. Нанесете върху лицето и шията и изчакайте да изсъхне напълно. След това, намокрете ръцете си и започнете да масажирате нежно с върха на пръстите лицето и шията. Изплакнете с хладка вода. Прилагайте четири пъти през седмицата, за да се отървете от неравномерния тен.

Прясно мляко. Млякото е естествен избелващ агент и притежава способност да облекчи и омекоти кожата. Редовната употреба на мляко ще помогне да се отървете от белезите, неравномерната пигментация, петна или пъпки, с което тенът ви ще стане по-равномерен. Всъщност, козето мляко е с най-близко рН до това на кожата и е за предпочитане пред останалите видове мляко. Добре е да използвате сурово, неварено мляко. Вземете 2 супени лъжици от него и с помощта на памучен тампон го нанесете върху лицето и шията. Оставете да престои 20 минути и измийте с хладка вода. Използвайте 4 пъти седмично.

Друг вариант да използвате прясното мляко е да смесите няколко супени лъжици мляко с една чаена лъжичка мед, половин чаена лъжичка зехтин или кокосово масло. Разбъркайте добре и използвайте сместа като средство за почистване на лицето. Изплакнете и подсушете. Тази маска има изключително нежно действие и може да се използва всеки ден.

Доматено пюре

доматено пюре за равномерен тенДоматите са известни с ползите, които предоставят на кожата. Сред полезните ефекти се включват балансиране на рН на кожата, стягане на порите, лечение на изгаряне, намаляване на дразнението, лечение на акне и разбира се, подобряване на тена на кожата. Наред с богатото съдържание на витамин А и витамин С, доматите съдържат ликопен, който е отличен антиоксидант, предпазващ клетките от вредното действие на свободните радикали в организма. По този начин, използвани върху кожата на лицето, доматите ще намалят излишното окосмяване и ще изравнят тена на кожата. Вземете един разрязан на две половини домат и с вътрешността нежно разтрийте лицето. Изчакайте около 15 минути, за да може полезните вещества да проникнат в кожата. Изплакнете със студена вода и подсушете. Ако използвате два пъти на ден, ще забележите удивителна промяна в тена на лицето си.

Сандалово дърво

сандалово дърво на прахСандаловото дърво е използвано средство за красота в Индия в продължение на дълги години и една от често използваните билки в Аюрведа. Почитано като средство за красива кожа, то е част от традиционна рецепта, която булките в Индия използвали преди деня на сватбата си, за да се гарантира, че кожата им ще бъде нежна и красива.

За да приготвите домашна маска от сандалово дърво за премахване на неравномерния тен на кожата, се нуждаете от една чаена лъжичка сандалово дърво на прах. Поставете го в купа и добавете малко течност (мляко, мед, вода, розова вода, бадемово мляко), за да се образува паста. След като получите гладка паста, нанесете от нея върху лицето. Тази паста ще изсъхне бързо, но изчакайте поне 30 минути, преди да измиете лицето си. Изплакнете с топла вода като подсушите чрез леки потупващи движения със суха кърпа. Ако кожата ви има лек жълт оттенък, не се притеснявайте - той ще се премахне бързо и кожата ви ще остане красива. Използвайте тази маска три пъти седмично и ще забележите значително подобрение в тена си.

Папая

папая за равномере тенПапая е един от изключителните дарове, които природата ни е предоставила, когато става въпрос за красива кожа. Богатото съдържание на витамин А в папаята е причината за мощното антиоксидантно действие. Освен това, в нея се съдържа папаин – ензим, разграждащ неактивните протеини и мъртвите кожни клетки. Това ексфолира кожата и й придава свеж и младежки вид. Папаята е изключително ефективна за изравняване на тена на кожата, ако се използва по няколко пъти седмично.

За да използвате папая като средство за подобряване на тена е нужно първо да отстраните кората на плода. Може да се насладите на вкуса на плода, а отстранените кори втрийте върху кожата на лицето (с вътрешната част на кората към лицето). Изчакайте 5 минути и след това изплакнете с хладка вода. Ако изчакате по-продължително време може да настъпи изсушаване или дразнене на по-чувствителната кожа. Може също така да смесите част от вътрешността на плода с мляко и да използвате като маска за лице. Това ще премахне петната и ще изравни тена.

Канела, индийско орехче, мед и лимон

маска за равномерен тенКомбинацията от съставки в тази маска е невероятно за изравняване на цвета на кожата, намаляване на размера на порите, за лечение на акне и за подобряване на вида на кожата.

Канелата съдържа множество антиоксидантни свойства, които предотвратяват увреждането на здравите клетки в кожата. Индийското орехче повлиява белезите от акне и действа противовъзпалително. Медът подобрява цялостното здраве на кожата и абсорбира ненужните примеси в процеса на детоксикация на кожата. Лимонът помага за изграждане на колагена и премахва излишната пигментация по кожата, дължаща се на слънцето или акне. Маска, приготвена от тези изцяло натурални съставки ще върне гладкостта и сияйният вид на кожата, който желаете.

За да приготвите тази маска се нуждаете от половин чаена лъжичка канела, половин чаена лъжичка индийско орехче, една чаена лъжичка натурален пчелен мед и две супени лъжици пресен лимонов сок. Смесете всички съставки заедно, за да се образува гъста паста и го приложете директно върху лицето си. Оставете маската да престои 30 минути. В началото може да усетите леко затопляне, но то ще отшуми след първите 5 минути. Изплакнете лицето си с топла вода. Прилагайте 2 пъти в седмицата и ще забележите подобрение на вида на кожата.

Мед и овесена каша

мед и овесена кашаОвесената каша е невероятен ексфолиант за кожата и влиза в състава на редица търговски ексфолианти за лице. Действието й се обуславя от способността да разтваря замърсяванията и мъртвите клетки по кожата, в резултат на което, кожата става по-гладка и тенът се избистря. Добавката на мед към овесените ядки прибавя антибактериално действие на сместа, което от изключителна полза при наличие на акне и пъпки. Медът от манука притежава още по-добре изразени антибактериални свойства и също е подходящ за употреба.

Приготвянето на сместа от мед и овесени ядки е изключително лесно. Нуждаете се от няколко супени лъжици овесени ядки и 3 супени лъжици мед. Целта е да се получи гъста, лепкава смес, която равномерно да се разпредели върху кожата на лицето. Оставете върху кожата за около 5 минути и след това масажирайте нежно с върха на пръстите си. Изплакнете с топла вода и нанесете от хидратиращия си крем. Скоро ще забележите значителна разлика в гладкостта на и тена кожата.

Лимонов сок

лимони за равномерен тенЛимонената киселина в лимоните представлява естествено средство срещу прекомерната пигментация на кожата. Освен това, в лимоните се съдържа богато количество витамин С, който също подобрява вида и здравето на кожата.

Използването на лимонов сок като средство за изравняване на тена е лесно. Просто изстискайте сока от един лимон и с помощта на памучен тампон нанесете директно върху лицето. Оставете да изсъхне и след това изплакнете с топла вода. Измийте лицето си, както обикновено и след това, нанесете овлажнител или слънцезащитен крем. Ако имате чувствителна кожа може да разреждате лимоновият сок с малко вода.

Източници:
http://www.searchhomeremedy.com
http://www.nlda.org

Още за Домашни средства за изравняване на тена на лицето | Алтернативна медицина от Framar.bg: http://medpedia.framar.bg/%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%BE

Няма коментари:

Публикуване на коментар