четвъртък, 10 септември 2015 г.

За бърз растеж на косата

За бърз растеж на косата. Против косопад. Оригиналната маска с тривитаминол. С рициново масло. С кератин. С чесън. С горчица. С кисело мляко и мед. Със зехтин. С хума. С жълтък и бадемово масло. В шампоана и в балсам. С хининова вода. С канела. На ампули. За лице. При алопеция. За брада. За вежди. При оплешивяване. За окосмяване. При животни. Съдържание. Странични ефекти. От кои аптеки се купува. Цена

Тривитаминол: говори ли ви нещо тази дума? Тривитаминол е средството, с което в последно време много хора се опитват да си отглеждат буйна и лъскава коса. Буйна и лъскава като истинска конска грива!
тривитаминол
Маската с тривитаминол се забърква лесно – трудна е за измиване
А може би и като меко овче руно…защото тривитаминол е ветеринарен препарат – средство, с което в агросектора стимулират добивите на овча вълна. По същество: това е комбинация от витамините А, Е и D3. Инжектира се мускулно на коне и овце за заздравяване и ускорен растеж на косъма. Външно приложен – самостоятелно или в комбинация с други подхранващи продукти, тривитаминол е ефективна основа за “човешки” маски за коса. Запалените по такива занимания си ги приготвят вкъщи самостоятелно и според уверения във форумите от тези подхранващи маски има чудесен ефект. Естествено – не бива да се прекалява!
Ето една от популярните маски за коса с триватимол: смесваме по една супена лъжица кисело мляко, водка и зехтин, един суров жълтък и две супени лъжици тривитаминол. Получената смес нанасяме внимателно върху целия скалп и разресваме косата. Оставяме да действа два часа и измиваме обилно с топла вода и мек шампоан.
От тази маска косъмът става по-здрав и еластичен, а растежът му се ускорява. Достатъчно е да се прави веднъж на 15 дни в продължение на два месеца. След това се прави едномесечна почивка и модулът може да се повтори (dama.bg).

Против косопад

Дали наистина маските с тривитаминол помагат при косопад? Човек може да се разколебае, ако порови из форумите и прочете някои негативни мнения (bg-mamma.com). Някои потребители се оплакват, че по-скоро са си докарали косопад с въпросните маски, вместо да решат проблема. В други случаи има съвети маските с тривитаминол да се комбинират с вътрешен прием на подходящ – предназначен за хора! – комплекс от витамини, които заздравяват косата и ноктите и подхранват кожата.
Вариантът – маска с тривитаминол против косопад, все пак си има и привърженици.
Ето как можете да действате, ако сте решили да проверите лекува ли се косопад с тривитаминол:
Две супени лъжици тривитаминол се смесват с по една лъжица водка и хининова вода. С тази емулсия се намазват добре корените, поставя се стреч фолио и хавлиена кърпа и след два часа косата се измива обилно с топла вода и сапун. Маската се прави медвъж седмично в продължение на месец, след което има един месец почивка и при необходимост графикът се повтаря (jenite.bg).

Оригиналната маска с тривитаминол

тривитаминол
Вълшебният тривитаминол
Трудно е да се каже коя точно е оригиналната маска с тривитаминол. Според потребители оригиналът е – маска само от тривитаминол, но тук са доста забележките, че при чист тривитаминол има висок риск от косопад. Основната маска за коса – оригинал, изглежда всъщност така:
Две супени лъжици тривитаминол, по една – бадемово масло, водка и лимонов сок (или ябълков оцет), две-три капки газ
Към тази основна маска могат да се добавят още компоненти в зависимост от намеренията на потребителя – какво точно иска да постигне: мед или жълтък за подхранване, хума за еластичност и заздравяване на суха коса (teenproblem.net).

С рициново масло

За заздравяване, ускорен растеж и против нацъфтели връхчета – смесват се по две лъжици тривитаминол и рициново масло и една – зехтин. Маслената смес се нанася с четка за боядисване, покрива се със стреч фолио и хавлиена кърпа и се оставя за два часа. Отмиването иска доста време и обилно количество вода, тъй като маската е тежка, маслена. Критично погледнато, рициновото масло и зехтинът биха били чудесна основа за маска и без тривитаминола (ladyzone.bg).

С кератин

Какво можем да постигнем при съчетаването на тривитаминол и кератин? Кератинът е основна съставка на косъма – сложна протеинова композиция, в която участват 16 аминокиселини; да добавим микроелементи, витамини, пигмент, липиди, вода.
Здравата коса се храни отвътре – имат значение хранителните компоненти, които даваме на организма си и от които се изгражда включително и косъмът (puls.bg). По различни причини кератинът в даден момент може да се окаже недостатъчно – това се отразява на вида и здравината на косата. Освен пълноценното хранене, помагат и козметичните процедури. Има редица средства за подхранване и поддържане на косата, които съдържат кератин и които успяват частично да компенсират структурните му загуби.
Добавяне на синтетично кератиново покритие чрез модерни технологии е една от възможностите за компенсиране недостига на кератин в косата. Специалисти твърдят, че съчетаването на кератинови продукти с тривитаминол покрива дефицитите и връща на косата здравината и блясъка.

С чесън

Предупреждение: чесънът вероятно е много полезен при изтощена коса и косопад, но миризмата му остава задълго – не забравяйте, ако решите да си правите домашна маска с чесън и тривитаминол!
За нея ви трябва една глава чесън – обелете и счукайте скилидките, след което изцедете сока. Два са вариантите: чиста чеснова маста или добавете една супена лъжица тривитаминол. Намазва се внимателно скалпа, поставя се стреч фолио и хавлиена кърпа и след два часа следва внимателно и обилно измиване. Чесновите маски не се поставят върху чиста коса – направете я преди измиване!
Ако перспективата за чеснов “облак” над лъскавата ви коса е стряскаща – изберете си готов продукт за поддържане на косата на чеснова основа. Има избор! (zajenata.bg).

С горчица

тривитаминол
Косата преди и след тривитаминол
Някои от маските наистина приличат повече на дресинг за екзотична салата!
Ето и една с горчица – трябват ви по две лъжици горчица и триватимонл, половин авокадо и супена лъжица канела. Сместа се обърква добре и се нанася по скалпа и по цялата дължина на косата. Покривате главата с хавлиена кърпа и след два часа старателно измивате. Маската е подходяща за суха и нормална коса (rozali.com).

С кисело мляко и мед

Основната маска за коса с тривитаминол може да се променя в зависимост от вида на косата и намеренията, с които я правим. Маската с тривитаминол и кисело мляко е за изтощени коси и при косопад: трябват ни две супени лъжици тривитаминол, по една – кисело мляко, водка или ракия и зехтин, един жълтък. Смесваме всички компоненти и намазваме корените и по дължина. С намазаната коса стоим, без да покриваме, два часа. Трябва да се мие с хладка вода до изчистване на всички остатъци – не е лесно при наличието на жълтък.
Още по-сложно е, ако в маската има и мед. За този вариант на подхранващата маска ни трябват по две лъжици тривитаминол и зехтин, по една – мед и ябълков оцет, един жълтък. Намазваме и стоим с открита глава един час. За тази маска също е необходима хладка вода: ако мием с гореща, айченият компонент ще се сгъсти и залепне и трудно ще се изчисти изцяло от косата (rozali.com).

Със зехтин

Тривитаминол и зехтин са два основни компонента в разнообразни маски за коса. Идеята е тези компоненти да подхранят косъма, да успокоят възможните възпалителни процеси в космените фоликули и по скалпа, да създадат условия за здрав растеж, блясък и еластичност.
Зехтинът и самостоятелно в маски за коса може да действа оздравяващо при пърхот, да заздравява корените на косата, да подхранва изтощената коса и да я пази от накъсване и нацъфтели връхчета (rozali.com).

С хума

Хумата често се използва в маски за коса и лице; ефектът от прилагането й е неоспорим. Тя е в състояние да обогати допълнително и подхранващата маска за коса с тривитаминол. Маските с хума и триваминол имат едно предимство: махат се от косата по-лесно, тъй като хумата има отмиващо действие. За маска с тривитаминол и хума смесваме по две лъжици тривитаминол и зехтин и по една – кисело мляко и хума; добавяме и един суров жълтък. Нанасяме маската върху косата, поставяме шапка за баня и хавлиена кърпа и след час отмиваме с хладка вода (rozali.com).

С жълтък и бадемово масло

Маската с тривитаминол и бадемово масло е достатъчно добра за подхранване на косата – обикновено двата маслени компонента са в съотношение 2:1. В много случаи обаче запалените по този вид грижи за косата прибавят и жълтък. Има също още добавки от рода на лъжичка газ или оцет (rozali.com). Проблемът в тези случаи е, че от незнание немалко млади дами се опитват да измият подхранената си коса с гореща вода, което е грешка при наличието на жълтък. Използва се хладка вода – голямо количество хладка вода.

В шампоана и в балсам

тривитаминол
Съставките на тривитаминол са в този шампоан
Ентусиасти споделят във форумите как обогатяват шампоаните си с тривитаминол, като добавят на 100 мл по 20 мл от ветеринарния продукт; ползват го два пъти седмично. Същевременно следват предупреждения да не се прекалява с тривитаминол в шампоани и балсами, тъй като това може да предизвика обратен на очаквания ефект – например косопад.
Бегла справка в нета сочи, че при желание човек може да се снабди с “конски” шампоан, адаптиран за хора (вижте тук  ). Въпросният продукт съдържа трите компонента на тривитаминол – витамините А, Е и D, а също и кератин, хинин, арганово масло и масло от гроздови семена.

С хининова вода

На две лъжици тривитаминол се добавят по една – хининова вода и водка. Маската се държи 1-2 часа; подходяща е за суха и изтощена коса (zdravni.com).

С канела

Добавянето на канела в маските за коса подобрява кръвообращението в зоната на скалпа. Това се отразява положително на космените фоликули; насърчава се растежът на косъма, той става по-здрав и гъвкав. Освен това канелата придава приятен аромат на различните варианти на маски за коса. Тази с тривитаминол и канела определено е ефективна и си струва да я опитате (framar.bg).

На ампули

Витамините от композицията на тривитаминол – А, Е и D3, могат да бъдат комбинирани и един по един на ампули. Споделено в нета: получената смес има аналогично действие на това от тривитаминол, но е доста по-скъп вариант. Под формата на ампули могат да се открият маслени разтвори на различни витамини, с чиято помощ обикновено се третира изтощена коса или се използват срещу косопад.

За лице

Приготвянето на домашна козметика на основата на кокосово масло с добавки – бадемово, зехтин, от гроздови семки, “носи” според потребители по няколко капки тривитаминол за обогатяване в кремовете за лице. Други обаче са на мнение, че използването на тривитаминол за лице ще насърчи растежа на мъх и това със сигурност ще създава проблеми.

При алопеция

Ще е пресилено да се каже, че с тривитаминол се лекува алопеция – т.е. онзи неприятен вид косопад, когато скалпът се оголва на петна. Няма официално доказана теза, че това наистина се случва; опитите, за които се споделя в мрежата, са си чиста самодейност от безизходица. В някои случаи се твърди, че има успехи, въпросът е колко често и за какъв срок се случва това, трайни ли са резултатите (alopecia.fr.yuku.com).

За брада

По условие – тривитаминол стимулира растежа на косъма, би следвало това да се отнася и за брадата.

За вежди

Оказва се, че с тривитаминол може да се постигне сгъстяване на веждите или по-бързо израстване на веждите след несполучлива козметична процедура. Манипулациите са същите, както при грижи за изтощена коса или косопад. В някои случаи фината обработка комбинира хининова вода и тривитаминол (teenproblem.net).

При оплешивяване

Има опити тривитаминол да се използва в състава на маски, които предпазват от оплешивяване – вижте състава по-горе. Ако това наистина беше възможно, проблемите на плешивите щяха да са тотално решени. Няма стопроцентови доказателства за това, че маските с тривитаминол стимулират растеж на нова коса в оплешивелите зони на скалпа. Някои потребители говорят за поникване на бебешки мъх, който постепенно се сгъстява и потъмнява.

За окосмяване

Да уточним гледните точки: дамите, които използват тривитаминол за лъскава коса се опасяват, че при процедурите част от маската може да се стече по лицето: дали това няма да активира нежелано окосмяване на неподходящо място? Потребителки, които системно се грижат за косата си с тривитаминол успокояват от личен опит – няма страшно, ако това понякога се случва. Още повече, че в подобни случаи масата се изчиства веднага (bb-team.org).
Разбира се – има и такива случаи, при които окосмяването в резултат от действието на тривитаминол е желано. Така например 19-годишен господин се интересува може ли да си активира поникването на брада и мустаци: младият човек е комплексиран от гладката си и без растителност кожа. Ами да опита…

При животни

По принцип тривитаминол е предназначен за животни. Продуктът се внася инжекционно в организма на кон или овца; инжекциите са мускулни или подкожни. Могат да се прилагат още при овце, кози, крави, биволи и кокошки (24chasa.bg). Идеята е да се заздрави косъмът на животното; при коне – за лъскава грива, при овце – за по-бъз растеж на вълната. Може да се инжектира мускулно или подкожно; казват, че се практикува и перорален прием – по няколко капки.

Съдържание

Тривитаминол е съчетание от три витамина, масторазтворимите А, Е и D3.
Витамин А е наричан още витамин на растежа; важен е за много функции в човешкия организъм, включително добро зрение и балансирано състояние на съединителните тъкани, ноктите и косата. Витамин Е гарантира съхраняването и правилното усвояване на витамин А, регулира мастната обмяна и водния баланс, по отношение на косата допринася за здравия й вид, лъскавина и еластичност. Витамин D3 – известна истина – гарантира здрави кости, нокти и коса; предпазва от накъсване и цъфтеж на косъма.

Странични ефекти

Положителните отзиви за действието на тривитаминол преобладават във форумите, но има и негативни (hepatitis-bg.com). За част от потребителите е било изпитание да измият косата си след маска с тривитаминол, защото косата остава твърде мазна, косъмът се втвърдява и е чуплив. Съобщава се и за маски против косопад, които имат обратен ефект.
Дали това е възможно – очевидно е въпрос на практика, защото липсват надеждни, т.е. от специалисти коментари за въздействието на тривитаминол при хора. Важно е да се спазват някои предупреждения от препатили:
  •  маска с тривитаминол да не се прави повече от веднъж седмично, дори е желателно това да става през седмица;
  •  след месец и половина терапия с тривитаминол да се прави едномесечна почивка;
  •  измиването след маска с тривитаминол, в която е имало жълтък или цяло яйце, в никакъв случай да не се прави с гореща вода. Най-лесно се измиват маските с добавена хума.
В анонсите от търговци на тривитаминол все пак е декларирано, че при външно приложение от хора тривитаминол не вреди (zoosviat.net).

От кои аптеки се купува. Цена

Тривитаминол може да се набави от ветеринарни аптеки и зоомагазини. Едно шишенце от 100 мл върви от 6 до 10 лв в момента.

  Лекар.BG

Няма коментари:

Публикуване на коментар