неделя, 21 февруари 2010 г.

8 Витамина за засилване и подобряване растежа на косата



alt

Витамин А е един от най-важните. Той укрепва имунитета. При недостиг може да доведе до косопад. Косата става суха и чуплива и води до пърхот. За щастие организмът има достатъчно резерви. Приемът за един ден на витамин А е около 1,0 мг.

Храните богати на витамин А са черен дроб, масло, яйчен жълтък, сметана и пълномаслено мляко.

Витамин В2 прави косата здрава и свежа. Приемането на витамин В2 на ден е около 2 мг. Съдържа се в млечните продукти, яйца, хляб, месо, черен дроб.

Витамин В3 е отговорен за образуването на пигмента в косата. Когато липсва се появяват смущения при растежа на косата. На ден трябва да се приема по 50-100 мг. Съдържа се в риба, фъстъци, говеждо месо, черен дроб.

Витамин В6 предпазва от сърбеж и сухота на кожата. Причина за пърхота е липсата на витамин В6. Съдържа се в пилешко месо, суха мая, свинско, риба, бъбреци, яйца, зеленчуци, соя, банани, картофи, зеле.

Витамин В9 подпомага растежа на косата. Приемът на ден е 0,2-0,3мг. Съдържа се в зеленчуците, сирене, риба.


Витамин В10 подобрява растежа и се бори с ранното побеляване. Дневната доза от В10 е 100мг. Съдържа се в млечните продукти, яйчен жълтък, ориз, картофи, риба, ядки.

Витамин Е влияе върху подхранването на луковиците на косъма.На ден приемът е от 15мг. Храните богати на витамин Е са домати, грах, спанак, магданоз, салата.

Витамин F се бори срещу косопада и пърхота. Съдържа се в лененото семе, слънчогледа, соята, орехите, фъстъците, бадемите.

Всичките 8 витамина засилват и подобряват растежа на косата.

Написано от vereto


Няма коментари:

Публикуване на коментар