сряда, 23 декември 2015 г.

Дихателните упражнения на Стрелникова

Дихателните упражнения на Стрелникова са нелекарствен метод за възстановяване на здравето

стрелникова глас
Александра Николаевна Стрелникова
Този уелнес прийом за лечение е бил създаден в началото на 30-40-те години на миналия век, като начин за възстановяване на гласа. Бил е използван в началото най-вече от оперни певци и певици.
През 1972 г. , която е педагогфониатър, е получила сертификат за авторско право на този метод. От тогава насам дихателните упражнения се наричат Метод на Стрелникова, тъй като те не само са доразработени от нея, но също така тя включва и някои нови, изцяло нейни разработки и изследвания. Тук е мястото да уточним, че фониатър е специалист, който лекува единствено гласовия апарат. И ако УГН специалистите се занимават с проблемите на ушите, носа и гърлото, то фониатъра лекува гласа…
Обикновено фониаторите помагат при наличието на хроничен или остър ларингит, ларингеална стеноза или пареза и парализа на гласните струни. Също така, лекарят ще ви помогне ако имате тумори в устата и гърлото, както и в много други случаи.
Тъй като пеенето е най-трудната дихателна функция, целта на дихателните упражнения е да се възстанови дишането. Като резултат от ежедневното използване на този метод се наблюдават следните ползи за здравето: спиране на астматичните пристъпи, облекчаване на главоболието и болките в сърцето, нормализиране кръвното налягане, укрепване на имунната система и подобряване на умствената и физическата работоспособност.
Показания за употреба на Метода на Стрелникова са:
– Пневмония и бронхит;
– Астма;
– Вазомоторен ринит и синузит;
– Кожни заболявания;
– Нарушение на опорно-двигателния апарат (гръбначни наранявания, сколиоза, кифоза);
– Нарушения и дефекти в пикочно-половата система (напикаване, фимоза, и т.н.);
– Заекване;
– Различни неврози.
Дихателните упражнения на Александра Стрелникова включват разнообразни упражнения, но основните от тях са три – „Ладошки“, „Погончики“ и „Помпа“. Тези упражнения присъстват във всички специализирани комплекси, насочени към лечението на някои от заболяванията, изброени по-горе.
1. Упражнение „Ладошки“
Начална позиция – в ​​седнало или изправено положение, ръцете свити в лактите, вдигнати нагоре, дланите – отпуснати. Стискайте ръцете в юмруци, докато правите резки и шумни вдишвания. С издишването дланите се отпускат. След приключване на поредица от 8 вдишвания починете и повторете отново (общо 20 по 8 вдишвания).
2. Упражнение „Погончики“
Начална позиция – прави или седнали с изправен гръб, краката малко по-прибрани от ширината на раменете, ръцете на нивото на кръста, сгънати в лактите, дланите свити в юмруци. При вдишване рязко отпуснете ръцете надолу, отворете дланите и разперете пръсти, като в този момент се опитвате с максимална сила да опънете ръката и рамото. Направете 8 серии по 8 пъти.
3. Упражнение „Помпа“
Начална позиция – прави или седнали с изправен гръб, краката леко по-събрани от ширината на раменете. Целта на упражнението е да вдишате и издишате бавно и равномерно, като помпа. Ръцете са сгънати в лактите, на нивото на гърдите, дланите са свити в юмруци, доближени една до друга. При вдишане ръцете се разделят, все едно разтягате акордеон. Когато издишате отново ги събирате Направете 8 серии от 8 пъти.
Източник: Лекува.нет

Няма коментари:

Публикуване на коментар