вторник, 24 ноември 2009 г.

Херметизмът – основополагащо духовно учение

Росица Вакъвчиева

Едно от най-древните духовни учения е херметизмът. Негов създател е Хермес Трисмегист, живял в последното си прераждане на земята по времето на първите дни на най-старите династии на Египет, много преди времето на Мойсей. Някои автори го разглеждат като съвременник на Авраам, а други отиват по-далеч и твърдят, че Авраам е получил част от мистичното си познание от Хермес.

Хермес е наричан баща на Окултната мъдрост. Той е основател на астрологията и алхимията. Алхимията е не само превръщането на метали в злато и сребро, но и превръщането на ума от състояние в състояние, от вибрация във вибрация, което довежда до промяна на формата и условията в Света. Тази трансформация е наречена Ментална Трансмутация.

„Менталната Трансмутация означава изкуството на промяна и преобразуване на психичните състояния, форми и условия в други. Тъй като Светът е ментален по своята природа, Менталната Трансмутация представлява изкуството на промяна на условията на Света, наред с промяната на Материята, Силата и Ума. Менталната Трансмутация наистина е магия.“ Кибалион

Когато Хермес напуска този свят(според преданията е живял 300 години) , египтяните го обожествяват и го превръщат в един от своите богове - Тот. Години по-късно и народът на Древна Гърция го приема за един от боговете си, наричайки го Хермес – Богът на Мъдростта. Египтяните му дават титлата Трисмегист, кято означава Трижди Великият, Най-Великият, Великият Велик.

В древността се създал сборник от основните херметични учения, предавани от учител на ученик, известна като „КИБАЛИОН“. Значението на думата Кибалион се загубило през вековете. Той съдържа основните херметични принципи, максими, аксиоми и предписания.

В „Кибалион“ се крие ключа към всички врати, тайните за живота, магията за преобразуването на света. И въпреки, че това е било тайна, не е било необходимо да се пази, защото можела да се разбере от малцина. Т. е, тайната сама се пази, защото е достъпна само за този, които е готов и достоен за нея. Ако попадне в ръцете на човек, който е твърде далеч в духовното си развитие от Мъдростта, той просто няма да я разгадае, няма да я разбере и за него пак ще си остане тайна.

“ Устните на Мъдростта са затворени, освен за ушите на разбирането.“ Кибалион

„Когато ушите на ученика са готови да чуят, тогава се появяват устните, които да ги напълнят с Мъдрост.“ Кибалион

Херметизмът е оснопологащо учение. То не е обвързано с вяра в някакъв Бог, но присъства във всички религии и духовни учения. Знанията, които ни дава той, тепърва се откриват от най-новите изследвания на науката.

В Херметизма има седем херметични принципа, в които се съдържа основните Истини за света, законите във Вселената, Мъдростта.

„Принципите на Истината са Седем; този, който ги познава с разбиране, притежава Универсалния ключ, пред чието докосване всички Врати на Храма бързо се отварят.“ Кибалион

Тук ще ви представя седемта приципа с кратки пояснения според мойте виждания и тълкуванията на Тримата посветени.

* Принцип на менталността.

ЦЯЛОТО е УМ, Светът е Ментален.

Този принцип означава, че Цялото (Абсолюта, субстанционалната реалност, която създава всичко) е всъщност един Безкраен Ум, Съзнание. Светът, който ние познаваме е просто ментално творение в Ума на Цялото. С мисъл Божественото Съзнание твори света и ние по подобен начин творим нашия свят. Но както е вярно,че Светът е в ума на Цялото, същото толкова вярно е, че Цялото е във всичко. Произходът на Енергията, Силата и Материята е ментален и всички те са подвластни на Овладяването на Ума.

* Принцип на съответствието.

Каквото горе, това и долу, каквото долу, това и горе.

Този принцип означава,че има съответствие между законите и проявленията от различните нива на Съществуването. Вселената е една гигантска холограма и във всяка част се съдържа информация за цялото. И ако искаме да познаем света и да разберем някаква загадка, можем да приложим този принцип – защото -“каквото горе – това и долу“ т. е , за да познаем света, трябва да познаем себе си.

* Принцип на вибрацията.

Нищо не е в покой, всичко се движи, всичко вибрира.

Всичко вибрира, всичко се движи, трепти, нищо не е в покой. Различията между различните прояви на Материята, Енергията, Ума и дори Духа са резултат главно от различната честота на Вибрацията. Вибрацията на Духа е с такава огромна сила и честота, че на практика той е в покой – точно както едно бързовъртящо се колело изглежда неподвижно. На другия край на скалата са грубите форми на материята, чиито вибрации са толкова бавни, че изглеждат неподвижни. Между тези два полюса са разположени милиони вибрации с различна честота.

* Принцип на противоположностите.

Всичко е двойствено; всяко нещо притежава два полюса; всяко нещо има своя противоположност; еднаквото и различното са едно и също; противоположностите са еднакви по своята природа, но са различни по степен; противоположностите се привличат; всички истини са полуистини; всички парадокси могат да се помирят.

Не съществува абсолютен стандарт – всичко е въпрос на степени. Високо-ниско, запад-изток, добро-лошо, студено-топло, светлина-тъмнина, любов-омраза и т. н са едно и също нещо. Разликата е само в степента. Нещата могат да се променят – т. е да се превръщат в своята противоположност.

* Принцип на ритъма.

Всичко тече навътре и навън; всяко нещо има своите приливи и отливи; люлеенето на махалото присъства във всяко нещо; ритъмът на залюляването надясно е ритъмът на залюляването наляво; ритъмът се уравновесява.

Ритъмът винаги се уравновесява. Нещата, които човек печели се уравновесяват с нещата, които губи. Всичко в Природата следва принципа на махалото -редуват се ден и нощ, успех и неуспех, издигане и спадане… Но херметичните майстори са установили, че макар принципът на ритъма да е неизменен, все пак може да се неутрализира със Закона за неутрализацията. Неговото действие се състои в издигане над егото, над подсъзнателното ниво на на менталната активност, така че отрицателният мах на махалото да не се проявява в съзнанието(да се издигнеш над него и да го пуснеш да мине под теб) .

* Принцип на причината и следствието.

Всяка Причина има свое Следствие; всяко Следствие има своя Причина; всяко нещо се случва в съответствие със Закона; Случайност не е нищо друго, освен името на Закона, който не е познат; съществуват много нива на причиняване, но нищо не се изплъзва от Закона.

Всяко нещо се Случва в съответствие със Закона и нищо никога не се случва „просто така“, не съществува такова нещо като „Случайност“. Херметиците познават изкуството и методите за издигане над обикновеното ниво на Причина и Следствие до известна степен и с помощта на ментално издигане до по-високо ниво те се превръщат в Причинители, вместо в Следствия. Обикновените хора са носени, подчинени на обстоятелствата; волята и желанията на другите са по-силни от тях. Наследственост, внушение и други външни причини ги движат като пешки върху шахматната дъска на Живота. Майсторите обаче, издигайки се до горното ниво, владеят своите настроения, характери, качества и способности, както и заобикалящата ги среда. Те помагат да се ИГРАЕ ИГРАТА НА ЖИВОТА, вместо да бъдат играни и тласкани от чужда воля и от заобикалящата ги среда. ИЗПОЛЗВАТ Принципа, вместо да бъдат негови инструменти. Майсторите се подчиняват на Причиняването на по-висшите нива, но помагат да се УПРАВЛЯВА на собственото им ниво.

* Принцип на рода.

Родът е във всичко; всяко нещо притежава свой Мъжки и Женски принцип; Родът се проявява на всички нива.

Съществува РОД, проявяващ се във всичко. Всяко нещо от Мъжки род притежава и Елемент от Женски род; всяко нещо от Женски род съдържа и Мъжки принцип. Принципът на рода се проявява не само на физическо , но и на ментално ниво – това е двойствеността на ума като мъжкият принцип съответства на обективния, волеви ум, а женският – на подсъзнателния, неволеви ум. Нормално е мъжкият и женският принцип в умана човека да се координират и да действат в хармония и съгласуваност помежду си.


В тези принципи е заключена Мъдростта. Херметичните майстори са използват тези приципи за да творят живота си – да превръщат ума в различно състояние, а оттам да променят и всичко останало.

„За да премахнете нежеланата честота на менталната вибрация, задействайте Принципа на противоположностите и се концентрирайте върху противоположния полюс на този, който искате да подтиснете. Убийте нежеланато чрез промяна в неговата противоположност.“ Кибалион

„За да промените своето настроение или ментално състояние, променете вибрацията си. Човек може да промени менталните си вибрации с усилие на Волята в посоката на целенасочено фиксиране на Вниманието върху някакво по-желано състояние. Волята насочва Вниманието, а Вниманието променя вибрацията.“ Кибалион

„Мъдрият се подчинява на закона и разбира неговото действие, той го използва, вместо да бъде негов сляп роб. Точно както добрият плувец се обръща насам и натам, променяйки посоката по свое желание, вместо да се носи като дънер по течението, така прави и мъдрият в сравнение с обикновения човек – и все пак той е едновременно и дънерът и плувецът. Този, който разбира това, е на Пътя на Майсторството.“ Кибалион

Звучат ли ви познато тези истини…тайната, до която едва сега се докосва науката се е знаела в най-дълбока древност! И защо ли след като толкова се е развила техниката, умът на човека е сякаш все същият…дори може би по-закостенял и свикнал да вижда само материалното…

Как ви звучи тази мисъл на Робърт Джастроу – директор на Института за космически изследвания към НАСА :

„За учения, който е живял с вярата си в силата на разума, историята завършва като лош сън. Той е изкачил планини от невежество, вече всеки миг ще покори най-високия връх и когато изкатерва и последната скала, бива приветстван от цяла група теолози, които си седят там от векове.“

1 коментар: