вторник, 8 март 2016 г.

Домашни енергийни шейкове

Всички знаем за наличието на енергийните напитки, често използвани преди тренировка с цел енергийно покачване и съответно повече сила и издръжливост по време на тренировка. Лошата новина е, че подобни напитки съдържат много вредни вещества и допълнителни захари, поради това честта им употреба може да доведе до проблеми със здравето. Днес ще ви представим няколко домашно направени енергийни шейкове които може да пиете преди тренировка без да се притеснявате от подобни проблеми и без да се налага да ви излизат скъпо! Добрата новина за шейковете които ще ви предложим е , че освен че са натурални, нямат допълнителни оцветители други вредни вещества, ще ви допринесат и добро количество витамини и други полезни нутриенти.Пиенето на прясно изстискани плодови сокове преди тренировка ще ви даде много полезни и нужни нутриенти които ще ви помогнат да  бъдете по-издръжливи. Освен това ще подпомогне на тялото ви по-лесно да усвой нужните му хранителни вещества тъй като те идват под формата на сок и съответно храносмилателната система няма да има нужда да ги обработва толкова много в сравнение с целите плодове и зеленчуци. Свежо изстисканите плодови и зеленчукови сокове могат да намалят риска от много болести, да усилят имунната ви система, да спомогнат с детоксикацията, ще спомогнат на храносмилателната ви система и дори често се забелязва положителен ефекти при изчистване на подкожните мазнини. Ето ги и тях:

Шейк със зелен чай и нар

Зеленият чай е познат със своите многобройни благоприятни въздействия върху човешкото тяло.  Освен че зеленият чай съдържа кофеин, всъщност зеленият чай се препоръчва за заместител на сутрешното кафе за хората които имат проблем с кофеина тъй като ако пиете еднакво количество зелен чай колкото кафе то чаят ще ви допринесе около 70% по-малко количество кофеин. В съчетание с нар става шейк съдържат голямо количество антиоксиданти и нутриенти които увеличават енергията в тялото.Потопете пликче от зелен чай в чаша с гореща вода. След като остане в нея за няколко минути, премахнете пликчето и сложете в блендера като добавите един среден ананас и пасирате добре. Добавете мед на вкус. Оставете да изстине и го консумирайте преди тренировката си. (За хората които не искат да го използват за тренировка, добавете няколко кубчета лед, парченце лимон на ръба на чашата, сламка и си имате много полезен,вкусен и освежаващ летен шейк!)

Шейк – зелен сок

Шейкът от зелен сок които ще ви представим съдържа много полезни вещества като хлорофил които помага за увеличаването на кислорода в кръвта, което ще доведе и до по-лесна работа на мозъка и увеличаване на общата енергия в тялото. В кана на блендер поставете краставици,целина,маруля,спанак,магданоз и нарязан лимон. За да направите сокът още по пикантен може да добавите и малко джинджифил. След добро пасиране излейте сместа във висока чаша.

Шейк с мед и вода

Медът както вероятно всички знаем е много полезна храна, за това е и неизбежно да не споделим шейк съдържащ мед. Шейкът с мед и вода е не само енергийна напитка но също така се оказва и доста добър помощник в топенето на мазнините. Добавете малка лъжичка мед в подходящ съд за разбиване с хлатка вода, разбийте добре и консумирайте преди тренировка или през деня когато усетите чувство на отпадналост.

Сок от моркови

Морковите са зеленчуци пълни с много полезни витамини и минерали, които могат много бързо да ви изпълнят с енергия и да накарат тялото ви да се почувства доста по-свежо. Добавете няколко изчистени моркова в блендера и пасирайте добре. 

Шейк с банани и спанак

Малко странна комбинация за шейк, но всъщност се оказва доста добро съчетание от вкус и съставки. Ще ви трябва няколко банана, 2-3 стръка пресен спанак и 700мл студена вода. Измийте и нарежете спанака и бананите. Изсипете ги в блендера и по време на пасиране добавете 700-те мл студена вода до получаване на добре разбит шейк, в случай че приготвяте този шейк през топлите летни дни, може да добавите и няколко кубчета лед за да придобие студен освежаващ ефек. Този шейк съдържа много полезни нутриенти, като калий, фосфор и магнезий.

Шейк с бадеми и банани

Бананите са изпълнени с много витамини и минерали. Бананите са плод които може много да помогне в битката с общата отпадналост и енергиен недостиг на тялото ви, бананите контролират ензимите на тялото ви като спомагат на тялото ви да има по-добър контрол над отделянето на енергия. Ще ви трябват 1 среден банан, 30грама бадеми, чаша кисело мляко, 1 с.л. ленено семе (натрушено),250мл бадемово мляко. Обелете банана натрошете бадемите и лененото семе, смесете всички съставки в каната на блендера и пасирайте добре. Освен всички полезни неща които ще усвоите от бананите, бадемите са чудесен източник на белтъчини и огромно количество енергия от които тялото се нуждае по време на тренировка.

Шейк от портокал и лимон

Необходими съставки 1-2 средни портокала,1-2 средни лимона,1литър вода, щипка сол, 10-20гр кафява захар. Обелете лимона и портокала, сложете ги в блендера заедно със захарта и щипка сол. Пасирайте добре като по време на процеса добавяте и водата.

Шейк от банани и ягоди

Необходими съставки: 1 банан,4-5 средни ягоди, 50-70грама микс от плодове (боровинки,капини,малини и др) и 1 среден портокал. Обелете и нарежете банана, поставете го в блендера като добавите и обеления портокал. Добавете ягодите и миксът от плодове и пасирайте добре до получаване на хомогенна смес. Поставете в походяща чаша в хладилника и консуимирайте сутрин или преди тренировка.

Източник: За фитнес

Няма коментари:

Публикуване на коментар