петък, 23 януари 2015 г.

Детето рисува семейството си: как да анализирате рисунката

  • Slider
  • Slider
  • Slider


Докато то рисува – не се намесвайте в процеса, но следете за поредността на  появата на хартията на персонажите. Когато рисунката е готова, питайте детето как се казват неговите герои на  картината и започнете анализа.
- Поредност: последователността на появяване на членовете на семейството показва отношението на младия  художник към тях. Обикновено първи децата рисуват най-любимия  и най-значим член на семейството. Ако той е забравил да нарисува  някой – това означава, че този човек е в обтегнати отношения с детето. Детето често се изобразява в центъра – това означава, че е уверено, че родителите го обичат. От друга страна, той се чувства изоставен и сам, ако не се е нарисувал.
- По отношение на състава: Ако на картинката под формата на група липсва един от членовете на семейството, попитайте детето защо го е забравило. Такъв непълен портрет е сериозна причина да се замислите.
- По размер: С колкото по-голям авторите се ползва пред детето изобразяваният човек, толкова по-голяма ще е неговата фигурата си. Отхвърлените деца се рисуват малки, а  разглезените не могат да вместят гигантския си образ.
- По разстояние: Когато в къщата има мир и спокойствие, всички персонажи са изобразени много близо един до друг. Колкото по-близо хлапето се е нарисувало до някой от родителите, толкова по-силна е привързаността му към този човек. Всеки предмет, поставен между хората, символизира бариера между тези членове на семейството.
- По цветове: Всичко, което е любимо на вашето дете, то  ще нарисува с топли тонове. Специална привързаност се  изразява със особено наситен и ярък цвят. Ако нечия  дреха  е боядисана със синя боя, до този човек той се чувства комфортно. Ако е зелена -  този човек е значим за детето. Жълт означава импулсивност и ръководство за действие, червен – агресия, черен цвят сигнализира за емоционално отхвърляне на някой от роднините.
- По части на тялото:  внимателно нарисуваните черти на лицето означават любов и значимост на родителя за детето. Ако авторът е подчертал лицето си – това е знак на нарцисизъм или по-голямо внимание към външния си вид, но до 4 години такава рисунка може да се счита за норма. Ако художникът е изобразил някой от родителите с голяма уста, тогава може би този човек прави на детето много забележки.
Ако няма уста или тя е много малка – персонажът крие чувствата си. Нарисуваните зъби говорят за агресия. Персонажи с големи очи изпитват страх, а с малки – нещо  крият. Дългите ръце, като и пълното им отсъствие, означават, че този човек е много властен и оказва психологически натиск върху детето. Късите ръце издават вътрешна слабост. А ако детето се е нарисувало с вдигнати ръце,  то иска да се се утвърди в семейството защото му липсва внимание.
Не забравяйте, че вашето дете може не само да намери, но също така и да  неутрализира  болните точки в  семейните отношения.
Източник: Другите новини  http://bg.checkonline4you.com/deteto-risuva-semejstvoto-si-kak-da-analizirate-risunkata/

Няма коментари:

Публикуване на коментар