неделя, 2 август 2015 г.

Специалист по Аюрведа от Индия: Има как да избегнем всички болести!

Д-р Махеш Гардже – специалист по Аюрведа от Индия, идва за трети път в България. Споделя, че чувства страната ни като свое място. Той обяснява, че е важно да сме хармонизирани и балансирани. Именно така болестите на психично и физично ниво ще ни подминават. Ето какво казва още той в интервю за в. „Доктор“.
Д-р Махеш, бихте ли разказали накратко повече за древната наука за лечение и развитие Аюрведа?
Аюрведа се развива от 3500 г. В аюрведичните текстове има 7000 сутри (постановки), които ни учат как да живеем 100 г. Това е напълно постижимо. Ние можем по мирен и спокоен начин да се балансираме, за да живеем колкото искаме. Буквално можем да решим съдбата си! Аюрведа означава себеосъзнаване, разбиране за самия себе си. Когато ти си осъзнат, това означава, че автоматично спазваш аюрведичните принципи. Те са много, но основните принципи в Аюрведа са за трите доши – ние ще говорим за енергията кафа (земя) сега, тъй като тя е характерна за България, а и за зимния сезон. Балансът дава здраве, дисбалансът ви води към болест.
Аюрведичната философия и практики ни свързват с всеки аспект на нашата същност и ни напомнят, че сме едно цяло с природата и по този начин с вселената. Не може да има умствено здраве, без физическо, както и обратното.
d-r mahesh gardjeКажете повече за трите типа енергии, които има в Аюрведа?
Много пъти съм давал консултации на хора, които се интересуват да разберат повече за собственото си устройство и своя тип. В Аюрведа има разбиране за т.нар. конституция, в която преобладава някоя от трите типа енергии – питта – огън, кафа – земя, и вата – въздух.
Цялостният български климат е с преобладаващ елемент от кафа енергията – земя. Не само вашата собствена лична енергия ви дебалансира, но и тази на мястото, на което живеете. Сезоните също могат да създадат дисбаланси във вашето тяло. Сега е зима у вас, тя накланя везната в посока на енергията кафа.
Водата и земята са отговорни за създаването на кафа енергия в човешкото тяло. Енергията кафа има определени качества. Всяка форма на привързаност в тялото и психиката ни е под влиянието на енергията кафа.
Тази енергия трябва да я разбираме на 2 нива – физическо и емоционално. Енергията кафа е най-силна до 18-та ни година. Човек до тази възраст е привлекателен, децата проявяват невинност, но ще видите и тъмната страна на тази енергия – тих инат, фиксираност в нещо. Но от друга страна тази привързаност ни дава сила, което е основното предназначение на енергията кафа.
Какво можем да правим през зимата, за да балансираме енергията кафа в себе си, за да сме и ние в равновесие?
Често моля хората през зимата да не използват сапун, а олио, масла, защото сапунът дебалансира тяхната кафа енергия. Това важи за българите, защото, както казах, тук преобладава тази енергия. Кафа енергията внася хлад в нашата енергийна система, нужно е той да се балансира, защото иначе се пренася хлад и в циркулацията на кръвта. През зимата използвайте топли храни, напитки, дрехи. Мога да кажа, че през зимата е по-добре да тренирате във фитнеса, а през лятото да се занимавате с йога например. Когато изпълнявате някакво активно упражнение, то увеличава топлината в тялото ви, а вие имате нужда от това през зимата. Затова такова действие е подходящо през този сезон. Но през лятото вече получавате енергия от слънцето и ако започнете да прегрявате допълнително тялото си, това ще доведе до дисбаланс. Няма един отговор, който да е подходящ за цялата година. Колкото повече осъзнавате себе си, толкова повече сами ще получавате отговорите, за да се държите в равновесие.
Друго качество на кафа е тежест, която може да затормози храносмилането. През зимата огънят на храносмилането се забавя – чувствате глад, но той не е остър. Най-добрата опция през зимата е използването на мед – той ще ви помогне да преодолеете някои проблеми, произтичащи от сезона.ayurveda
Другото важно нещо е пиенето на топла вода сутрин, на гладно. Това ще ви помогне да се отърсите от тази тежест, която съпътства зимния сезон. Топлата вода е форма на самолечение.
Водата играе важна роля, за да възстановите своя храносмилателен огън. Топлата вода сутрин се пие на глътки, от 500 до 750 гр. Приемът на топла вода сутрин на гладно ще ви помогне и да поддържате нормално телесно тегло.
Кафа има и друго качество – това е стабилност във всякакъв смисъл – на физическо и на психическо ниво. Когато използвате положителните й характеристики, ще имате много ползи от нея, но когато е дебалансирана, тя създава проблеми. Кафа дава търпение, така че ако почувствате, че вашата толерантност е по-малка, е нужно да увеличите кафа енергията си.
Как може да стане това?
Трябва да усилите собствената си сила чрез правилно хранене и упражняване на тялото. Но през този сезон кафа може да се усили прекалено, така че е необходимо да я балансирате. Това може да стане като свободно използвате сусам или сусамово масло. Знам, че у вас има доста хора с наднормено тегло. Това може да се регулира с прием на сусамово масло или на сусамово семе. Може да изяждат по 1 лъжичка сусамово семе след обяд и след вечеря – това ще им помогне да смъкнат килограмите.
Млякото може да разбалансира енергията кафа, разбрах, че у вас млечните продукти са основна част от кухнята ви. Затова ще ви дам някои препоръки, които ще неутрализират вредното влияние на млечните продукти върху храносмилането. Когато ядете мляко и млечни продукти, добавете малко кимион на прах. Друг продукт, който може да ви помогне в балансирането на млечните храни, е смленият джинджифил. Това ще ви помогне по-лесно да ги храносмилате и да не увеличавате теглото си. Други подправки са черният пипер и куркумата – те много помагат за балансирането на кафа енергията.
Куркумата е чудесна билка за зимния сезон. През зимата е най-доброто време да масажирате ставите, тъй като те се сковават от студа. Ако използвате затоплено сусамово масло за масаж на тялото или части от него – това е най-доброто, което можете да направите за себе си.
Защо е важно да се стремим да балансираме кафа енергията?
Тя може да създаде блокажи в енергийната ни система. Тези блокажи създават различни здравословни проблеми. Например ако имате блокажи в коленете, това е артрит. Ако имате такива блокажи в червата, се получава запек. Ако имате в белите дробове – това води до кашлица и по-сериозни заболявания. За да си напълно свободен от заболявания, трябва всичките ти канали да са отворени. Осъзнатите хора по-трудно се разболяват. Аюрведа в основата си ви учи как да сте осъзнати. Например виждал съм много пъти как някои хора приключват обяда си, но на масата се появява любимото им ястие и те продължават да се хранят. Щом веднъж сте казали стоп, дотук, никаква съблазън не трябва да ви победи. Ето, за такава осъзнатост говорим.
Аюрведа е необятна, безкрайна наука. Аз говоря по-общо, защото искам да ви подтикна да работите върху вашата осъзнатост. Вярвам, че няма нелечимо заболяване, стига вие да сте осъзнати, малко повече да съзнавате собствената си енергийна система. Ако правите това, можете да преборите всяко заболяване.
Какво точно означава да сме осъзнати – бихте ли пояснили?
Самата дума „аюрведа“ означава съзнание, разбиране, знание за себе си. Себеосъзнаване е да можем да интерпретираме собствените си преживявания, ние често ги пренебрегваме и не ги използваме като наш учител. Себеосъзнаване означава да се направиш гуру на себе си – става дума за опитности, неща, които ти се случват постоянно в ежедневието.
Има ли забранени храни, които не е добре да приемаме?
Няма такива храни, но трябва да се внасят леки модификации на хранителните навици, както обясних за подправките към млечните продукти. Трябва да се научим как да подобряваме храните, за да не ни създават проблеми с храносмилането. Месото например е добре да се готви с малко куркума, но трябва да имаш опит за това, не може просто да сложиш от подправката. Това ще помогне да се смели месото по-лесно.
Защо чувствате България като свое място?
Това ми е третото посещение тук, видях много добър климат и баланс между студено и топло. Затова са ми приятни престоите тук. Някои страни са прекалено студени или прекалено топли. Българите сте късметлии с този климат – сезоните много добре балансират здравето.
Източник: Лекува.нет

Няма коментари:

Публикуване на коментар