събота, 13 март 2010 г.

Показател за младост-какво говорят бенките?

5c0b4a310a166b8555c6b19d5097a036Според ново проучване, направено от британски изследователи броят на бенките по тялото на човека е показател за скоростта с която организма, и в частност кожата ни остарява.

Резултатите от изследването, публикувано в Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention показват, че колкото повече са бенките по кожата, толкова по-дълго ще се съхрани младежкия вид на кожата.

Авторите на изследването считат, че броя на пигментните петна по кожата е пропорционален на дължината на теломерити. Теломерите са крайните участъци от хромозомите, които не носят наследствена информация, но защитава генетичния материал от увреждане.

При нормалното делене на клетките, теломерите непрекъснато се съкращават. В резултат на това, се уврежда ст от генетичния материал на клетката и се стига до естественото и остаряване. Учените сравняват скъсяването на теломерите с копията, които прави една ксерокс машина. Колкото повече копия се правят, толкова повече се влошава качеството им.

Зaключенията на британските учени се базират на изследване, обхванало 900 двойки близнаци. На всеки един от доброволците били преброени бенките, както и дължината на теломерите на хромозомите в клетките им. При хората с повече от 100 бенки по тялото, теломерите били много по-дълги, което показало, че клетките им са „по-млади“ приблизително с 6 до 7 години.

Източник: puls.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар