петък, 3 април 2015 г.

РАБОТЕЩИ НАЧИНИ ЗА ЗАЩИТА ОТ МАНИПУЛАТОРИ

Ставали ли сте обект на манипулация? Успявате ли да откриете навреме скритите подбуди на човек, опитващ да постигне своето, за ваша сметка?
В обществото манипулацията е често срещан метод за постигане на собствените цели. При него манипулаторът получава изгода на ваш гръб, без да се съобразява с вашите потребности, нужди, интереси, гледна точка и т.н. С две думи вие се превръщате в оръдие за удовлетворение на нечии чужди желания, като това в повечето случаи се случва неусетно, а вие разбирате твърде късно.
Защитата от манипулация на първо място изисква да държите целенасочено и съзнателно вашите собствени интереси и цели в ума си и да не се отклонявате от тях. Наред с това можете да използвате и няколко работещи начина за защита.
  • Манипулацията е игра с чувствата и емоциите на човек, следователно е от изключително значение да имате емоционален самоконтрол. Какво означава това? Важно правило е да вземате решенията си с трезво съзнание, като дадете предимство на рационалното мислене пред емоционалното. Това не означава да пренебрегвате чувствата си, при вземане на решения, а да ги балансирате максимално, като ги уравновесите с ума си. Научете се във всеки един момент да бъдете осъзнати за чувствата и емоциите си и ги дръжте под контрол, когато вземате решения. Така лишавате манипулаторите от основното оръжие, което използват – владеенето тънката струна на емоциите. Ако вие не владеете себе си, те ще го направят.
  • Преди да се съгласите с дадено предложение, отделете достатъчно време за обмисляне. Ограничението във времето е често причина за вземане на погрешни решения и истинският манипулатор е наясно с това. Той ще направи всичко възможно, за да ви притисне и да изкопчи от вас съгласие възможно най-бързо. Не бързайте! Наличието на време за размисъл, ще ви позволи да оцените трезво ситуацията и  да си спестите неприятности.
  • Често хора, които лесно се поддават на манипулация, просто не умеят да откозват. Те разбират, че някой си играе с тях, но нищо не могат да сторят в своя защита, по простата причина, че нямат представа как да кажат „Не“ в критичния момент. Колкото повече се съгласяват с исканията на манипулатора, колкото повече отстъпват, толкова повече биват използвани. Умението да казвате „Не“ на манипулаторите, ще ви позволи да кажете „Да“ на своите собствени желания и копнежи.
  • Активен начин за защита от манипулация е явното разкриване на намеренията на манипулатора. С недоверчив тон в гласа задавайте уточняващи въпроси или директно питайте за целта, която другия преследва. Въпросите са много важни. Питайте!
  • Използването на ирония, по отношение действията на хора, които се възползват от вас също е добро решение за защита. Имайте предвид, че иронията е подходяща само в случаите, в които не се притеснявате от провал в отношенията с даден човек.
  • Игнориране – за разлика от предходния начин, тук разчитате на своята пасивност. Необходимо е единствено и само да пропускате себе си, онова, каето манипулаторът казва или прави. Може тактично да намекнете, че сте наясно с намеренията му. Тук помагат и дългите и многозначителни паузи, моменти на мълчание, както и изречения от типа: „Нали нямаш нищо против, да поговорим за нещо друго?“
  • Отвърнете на манипулацията с манипулация. Когато разберете скритите подбуди на събеседника си, не бързайте да му го покажете. Оставете го да действа, докато си мисли, че сте в неведение. Така ситуацията ще бъде под ваш контрол. Например може привидно да се съгласите с желанието му /стига да не е във ваша вреда/, но поставете свое „малко“ условие. Основното е резултатът да е в съответствие с неговите интереси, така че да не разбере, че е бил разкрит.
  • Един от особено ефективните начини за защита от манипулации е непредсказуемостта. Непредсказуемият човек е неуязвим. Сложно е да си съставиш мнение за него или да предвидиш действията му. Непредсказуемите хора в повечето случаи притежават висока самооценка, увереност в себе си, изобретателност и находчивост. Те са винаги адекватни и гъвкави в сложни ситуации. Отличават се със самодостатъчност.
  • На манипулации са трудноподатливи и комуникативните хора. Те имат богат опит зад гърба си в общуването и с лекота усещат моментите, в които някой опитва да се възползва от тях. Развивайте целенасочено навици  за комуникативност и ще бъдете защитени от манипулатори.
Сигурно се досещате, че всичко, за което говоря в тази статия в никакъв случай не изчерпва темата за манипулацията. Предлагам ви все пак да опитате да приложите описаните начини за защита и да забележите промяната. Разбира се първо и най-важно условие при предприемане на такива мерки, е да разкриете намеренията на манипулатора и неговите методи, а след това да предприемете стъпки за защита. В противен случай борбата ви се обезсмисля.
~Райна Жечева – психолог, хипнотерапевт

Няма коментари:

Публикуване на коментар