понеделник, 9 ноември 2015 г.

Техниката “Виолетова гривна”- ефективен начин да промените живота си

Всички ние сме наясно, че за да променим живота си, трябва да променим мислите си, да спрем да се фокусираме върху негативното, да спрем да се оплакваме. На пръв поглед не изглежда толкова сложно. Но дали е така? Преди известно време ви представих Методът на ластика – как да изгоним негативните мисли, днес бих искала да ви запозная с един много сходен, но също толкова ефективен метод, който ще ви помогне да промените отношението си към света. Става въпрос за Техниката на виолетовата гривна.
Свещеникът Уил Боуен предлага начин да проверим себе си и собствените си нагласи към позитивно мислене с тази интересна техника, провеждайки със себе си следния експеримент: поставяте на едната си ръка, обикновена гривна с виолетов цвят и през следващите 21 дни трябва да живеете без да се оплаквате, да злословите и критикувате. Ако обаче през тези дни забравите за уговорката със себе си и направите или кажете нещо негативно, трябва да преместите гривната на другата ръка и броенето на тези 21 дни да започне отначало. И така докато не успеете да задържите гривната на едната си ръка 21 дни без прекъсване.
Защо е добре да се използва именно гривна във виолетов цвят?
Според психолозите, виолетовият цвят има тонизиращо въздействие върху мозъка, сваля тревогата и раздразнението. В езотериката този цвят се смята за най-високия духовен цвят, той има положителен ефект върху тези, които се занимават със самопознание, духовни практики. В християнството, у католиците, този цвят е символ на дълбока мъдрост, смирение, покаяние и прочистване.
Защо е необходимо да се премине период от 21 дни?
21 дни са напълно достатъчен период, за който дадено действие да се превърне в навик и да се закрепи в подсъзнанието. Самият Боуен пише, че е успял да завърши експеримента и да носи гривната 21 дни без да сменя ръката, след 3 месеца. Оказва се, че на повечето хора са били необходими 5-6 месеца, за да се справят със задачата. Първите няколко седмици гривната прескачала от ръка на ръка по 10-20 пъти на ден, после по един път на ден, а след няколко месеца се задържала и по цяла седмица.
В какво се състои ефективността на метода “Виолетова гривна”?
Първо, вие съзнателно се настройвате на положително отношение към света, забранявайки на себе си, поне на глас, да изразявате недоволство и оскърбление.
На второ място, контролирайки речта си, вие се научавате да контролирате своите мисли, като по този начин пречиствате душата си от всичко негативно.
На трето място, по време на този тренинг все по-задълбочено се опознавате: начин на мислене, навици, общуване и прочие.
Идеята се оказала толкова ефективна, че започнали да я прилагат милиони хора по света. Много от тях споделят, че сякаш са свалили превръзка от очите си. След приключване на експеримента те установявали, че светът не е толкова лош, а ние сме заобиколени от хиляди интересни и позитивни неща. В началото не е толкова лесно, но с времето изборът да мислиш и живееш позитивно, без недоволство и негативизъм става все по-осъзнат. И светът се променя до неузнаваемост. Вече около седем милиона души по света са преминали това своеобразно обучение и животът им се е променил към по-добро дотолкова, че преди за такава промяна те не биха могли дори да мечтаят.  В САЩ тази духовна практика придобива широка популярност.
Източник: Пътят към себе си

Няма коментари:

Публикуване на коментар