сряда, 18 март 2015 г.

Настинки и вирусни инфекции


ИМУННА СИСТЕМА
 1. Енгистол (за имунната система) – през 2 часа по 1 таблетка. Най-добре да се дава около 10 дни като след ударното даване първия и втория ден приемите се разреждат до 3 таблетки на ден.
ЗАЧЕРВЕНО ГЪРЛО
 1. Изварен компрес – купува се извара от магазина или към 1 л прясно мляко се добавят 2- 3 супени лъж. оцет или лимонов сок или 1- 2 чаени лъж. лимонтузу и т.н. Млякото се загрява и се пресича. Ако киселината не е достатъчна, се добавя още до доброто пресичане. Млякото се прецежда и се поставя в тензух. Дебелина на слоя около 1 см. Компресът се поставя върху гърлото, покрива се с найлон и се закрепва с шал или друг подобен плат. Внимава се компресът да е плътен, защото иначе ще охлажда. Силата му е 8 часа.
 2. Гаргари: с тинктура от арника или невен – 1 чаена лъж. морска сол на чаша вода (ако има, ако няма и без) + 20 капки настойка от арника или невен (Calendula). Гаргарите се правят през 2 часа при остри състояния. При подобрение се разреждат до 3 пъти на ден. За профилактика на стрептококови и стафилококови инфекции се прави гаргара сутрин и вечер в продължение на месец.
  със салвия – 1 суп. лъж. се вари 3 минути в 200 мл вода. Гаргарата се прави на всеки 1 – 2 часа.
  цвят от лайка – 1 суп. лъж., запарена 20 мин. в 200 мл вода. Гаргарата се прави на всеки 1 – 2 часа.
 3. Ангин хийл или тонзилотрен (в случай, че карате летните ангини) – пак по 1 таблетка през два часа. В случай, че симпомите са отшумели, се спират след 5-я ден.
. . .
1.Фитолака декандра 9 СН (за зачервено гърло и сливици) – по 5 гранулки 3 пъти на ден. По тази схема лекарството се дава 5 дни, след което се дава още 5 дни по 10 гранулки на ден. Така съм го давала при стрептококова инфекция, сега и на Коко и на Бела давах по 7 дни само, защото беше нещо по-леко.
2. Меркуриус солубилис 9 СН (за сополи) – по 5 гранулки 3 пъти на ден. По тази схема лекарството се дава 5 дни, след което се дава още 5 дни по 10 гранулки на ден.
Втори начин на даване на Фитолака и Меркуриус – в 400 мл изворна вода се разтварят по 15 гранулки и от двата препарата. Тази вода трябва да се изпие за цял ден като преди всяко пиене бутилката с водата се разклаща динамично. Преди пиене е хубаво поне 10-15 минутки да не е приемана храна или друга течност. Както и 10-15 минутки след това.
СОПОЛИ
 1. Еуфорбиум спрейлистовка за пациента. Пръска се през 3-4 часа при остри състояния. Повлиява сух и запушен нос, както и задържани секрети в носа и синусите.
  2. Капки с клеева тинктура – шише с вместимост 10 мл се напълва с физиологичен и към него се прибавят 5 капки клеева тинктупра. При нова хрема може да се капе на 1/2 час по 3- 4 к- ки в лява и дясна ноздра. Иначе 3- 4 х 3- 4 капки. Преди да се почне с капането, готовата смес се опитва на носа на възрастен!!! Т.к. тинктурата е спиртен извлек има опасност от изгаряне на нежната лигавица на детския нос, ако капките са предозирани. В случай, че готовият разтвор люти се отлива малка част от него и се добавя още физиологичен разтвор. Вместо физиологичен разтвор може да се ползва сребърна вода! Тези капки повлияват добре прозрачни сополи, предизвикани от никнене на зъбки, както и жълти сополи от бактериална инфекция.
 2. Капки с лайка – 1 супена лъжица лайка + мед 1 чаена лъжица + вода 100 г. Вари се докато остане наполовина. Прецежда се, изстиква се през марля или тензух- 5- 6 пъти по 3- 4 капки. При водниста хрема и запушен нос.Трайност на р- ра – един ден.
 3. Риниталлистовка за пациента – 3- 4 х 1 табл. Ползва се при сенна хрема и алергични ринити.
 4. Луфалистовка за пациента. При сенна хрема, сух и запушен нос.
КАШЛИЦА
 1. Сироп с бира: 250 г бира, 100 г небет шекер (мед, фруктоза), 1 лимон – добре измит, смлян или настърган скорите ( без семките ) се варят 30 мин. на водна баня. Прецежда се. Взема се по 1 суп. лъж. през 15, 30 ,60 мин….., в зависимост от силата на кашлицата.
 2. Чай с орехи – 2-3 ореха, счукани и варени с черупките, примерно в 400 г вода. Свалят се от котлона, добавят се 1 чаена лъж. босилек и 1 чаена лъж. индрише. Още 10 минути запарка. Подслажда се с небет шекер.
 3. Кромид лук и мед – кромид луд ( настърган ) и мед в отношение 1 : 2. Взема се 5 – 10 Х дневно по 1 чаена лъж. при суха кашлица.
 4. Лучено вино – 200 г кромид лук стърган + 100 г мед + 750 мл бяло вино; кисне 4- 5 дни, цеди се и се доизтисква в тензух. За един курс 4- 6 бутилки. Препоръчва се при ХОББ, хронични бронхити.
 5. Сироп от черна ряпа и мед (пудра захар) – издълбава се една черна ряпа – издълбаното място се пълни с пудра захар/мед и след няколко часа се образува сок- пие се, пак се зарежда и т.н. Помага при влажна кашлица.
 6. Умкалорлистовка за пациента!Помага при упорита и продължителна кашлица, както и при т.нар. “нощна” кашлица, при кашлица от секретираща трета сливица.
 7. Ен-Ти-Туслистовка за пациента. При суха и влажна (къртеща се кашлица), спаднал глас.
 8. Стодаллистовка за пациента. При всякаква кашлица.
 9. Тартефедриллистовка за пациента. При астматични бронхити, непродуктивна кашлица, астма коклюш.

Няма коментари:

Публикуване на коментар