сряда, 4 март 2015 г.

Направете си сами домашен ябълков оцет


Направете си сами домашен ябълков оцет - изображение
от дата: 11.07.2014 г.
Истинските полезни свойства на ябълковия оцет са неизброими и гарантирани, само ако той е натурален или домашно произведен. В противен случай изкуствените оцетна киселина, аромати и оцветители само биха навредили повече на здравословното ни състояние. Затова, за да бъдете сигурни в лечебните му качества, може да си го приготвите сами в домашни условия по следния лесен метод.
Разтворете в стъклена купа с топла вода 300 грама мед, който ще послужи за ускоряване на ферментацията. Измийте и нарежете на ситни парчета или смелете 1 килограм ябълки, като отстраните от тях само дръжките и загнилите участъци. Сложете ги в голям стъклен съд и ги залейте с медения разтвор и още топла вода (желателно е да бъде предварително преварена), така че течността да покрие напълно ябълките и да е с 2-3 пръста повече от тях. Имайте предвид, че в началото ябълките винаги ще стоят на повърхността на водата.
Покрийте съда с двойна марля и го оставете на проветриво топло място (25-30 градуса). Ежедневно, в продължение на 10-12 дни, разбърквайте старателно с дървена лъжица. За да протече бързо реакцията, може да разбърквате и по 3 пъти на ден. Накрая прецедете, като изстискате хубаво ябълките и ги изхвърлите.
Покрийте съда с прецедената течност отново с двойна марля и го оставете на същото място за още 30 дни. Този период е необходим за узряване на оцета. През това време той ще се утаи и избистри до известна степен. След това отново го прецедете и разпределете в тъмни стъклени бутилки, като вече ги затваряте с капачка.
Може да използвате така приготвения си домашен ябълков оцет за редица лечебни цели, като например:

Още за: Направете си сами домашен ябълков оцет | Здравни съвети Framar.bg
от framar.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар