сряда, 18 март 2015 г.

Вамана Дхаути

Вамана Дхаути – очистване на стомаха с вода

В йогийската практика е възприето поне веднъж на една — две седмици стомахът да бъде очистен. Познати са следните йогийски очиствания на стомаха:
Вамана Дхаути (очистване на стомаха с вода). Представлява поемане на значително количество вода — хладка, топла, солена (според случая) и повръщането й, след като престои в стомаха известно време. “Вамана” на санскрит значи среда, “дхаути” — очистване, а “вамана дхаути”— очистване на средата (конкретно на стомаха).
Това упражнение има две разновидности — Кунжала (Слон) и Вагхи (Тигър).
Кунжала (Слон)
Наименованието произлиза от “кунжала”, което значи слон. В йогийската литература това упражнение е познато още под името Гажакарани. В съчинението “Бхактисагара Грандха” за този вид Дхаути е казано следното: “Това, което е познато като жест на слона (кунжала), предпазва тялото от всички болести. Състои се в напълването на стомаха с вода и изхвърлянето й след това без усилие. Точно така, както слонът всмуква с хобота си вода от реката и я изхвърля после с хобота си навън.”
Стоплете 2 литра вода до температура, малко по-висока от телесната. Може да прибавите по 1 лъжичка морска сол и сода бикарбонат, за да бъде очистването по-ефикасно. Ако обаче това ви е неприятно, не поставяйте сол и сода. В повечето случаи очистването се прави с чиста затоплена вода. Клекнете на пода в позата Кагасана с разтворени колене, за да се избегне налягането на коремното “съдържание” върху стомаха.
В това положение отпивайте от водата чаша след чаша, докато почувствувате, че повече не може да поемете. Това е указание, че стомахът е максимално напълнен. Трябва да погълнете най-малко 1 л вода, по възможност 1,5 л. След като изпиете водата, се изправете, разтърсете с две ръце корема и направете 10-20 пъти Удиана Бандха.
Наведете се под прав ъгъл с прибрани крака над леген или кофа, поставени на пода. Поставете лявата ръка на нивото на стомаха, прибирайки леко навътре корема както при Удиана Бандха и с трите пръста на дясната ръка бръкнете колкото е възможно по-навътре в гърлото, предизвиквайки повръщане. Това става чрез натискане на езика близо до мъжеца — достатъчно, за да се задействува рефлексът за повръщане. Ако това не стане, трябва да дразните самия мъжец, за да повърнете.
Започнете да гъделичкате леко гърлото, като си представяте повдигане. Отначало водата излиза на малки струи, но след 2 или 3 опита при всяко натискане на езика в основата му повръщате по-значителни количества вода. Веднага щом водата започне да излиза, извадете пръстите от устата и не си служете с тях, докато продължавате да изхвърляте силна непрекъсната струя. Когато повръщането спре, поставете отново пръстите дълбоко в гърлото. Ако въпреки дразненето на гърлото не излиза вода, макар да чувствувате, че все още ви се повръща, това значи, че в стомаха няма повече вода. След последното повръщане ще почувствувате горчивина в гърлото (повърнатата вода има горчив и кисел вкус).
Това показва, че сте извършили добро почистване на стомаха. Накрая изпийте чаша хладка вода за последно промиване.
Кунжала се прави рано сутрин на празен стомах преди всекидневната йога-програма и след освобождаване на червата. За тези, които имат определен ден в седмицата за въздържане от храна (“воден” ден), Кунжала се прави около обяд или следобед. Ако не можете да повърнете лесно водата и тя остане в стомаха, не се страхувайте. Ще се освободите от нея по нормалния начин за отделяне на течностите. След кратко упражняване Кунжала ще престане да ви създава трудности.
Ние препоръчваме на тези, които са здрави, да започнат практикуването на Йога (ако имат достатъчно воля и постоянство) с 40 дни изпълнение на Кунжала сутрин на гладно преди практическата програма, а след това да правят това очистване един път седмично. Тези, които имат високо артериално налягане или сърдечни заболявания, не трябва да изпълняват Кунжала и изобщо Вамана Дхаути без наблюдението на опитен учител. Дебютантите, които нямат смелостта и постоянството да предприемат начално очистване на стомаха в продължение на 40 дни, могат да го практикуват ежеседмично.
Кунжала действува благоприятно при газове в червата, диспепсия, киселини. Упражнението засилва диафрагмата и коремната преса. Най-добре се усвоява храната след изпълнението на Кунжала.
Тази хигиенна процедура действува благоприятно върху черния дроб, червата, бъбреците, белите дробове. Според Дхирендра Брахмачари Кунжала очиства кожата, премахва пъпки и циреи, лекува болести на зъбите, сърцето, белите дробове, лошо храносмилане, запек и др.
Не се поддавайте на вашето естествено отвращение по отношение на Кунжала поради неприятни спомени, свързани с повръщане от преяждане, болести, прилошаване.
Практикувайте ежеседмично това очистване и вашият стомах ще ви възнагради с подобрено храносмилане.
Вагхи (Тигър)
За разлика от Кунжала Вагхи се практикува при пълен стомах. Случва се понякога на рождени дни, сватби, тържествени вечери и др. да ядете и пиете много повече, отколкото би трябвало. След това рискувате да прекарате тежка нощ с кошмари и ужасно храносмилане, а сутринта да станете със силно главоболие и лошо настроение, негодни за сериозна работа през целия ден.
Най-правилното решение е да потърсите помощта на Вагхи. Упражнението се нарича така, тъй като тигърът повръща излишната храна и това го прави едно от най-силните животни. Освен след преяждане Вагхи може да се прави винаги, щом пожелаете, но не по-ра-но от 3-4 часа след приемане на храна. Препоръчително е да правите това очистване поне един път в седмицата.
Заемете позата Кагасана. Изпийте колкото може повече вода (както при Кунжала). След това се наведете под прав ъгъл и предизвикайте повръщане. Ако несмлените хранителни остатъци излизат като гъста маса, пийте още вода, разтърсете корема с ръце и отново повърнете. Повторете два или три пъти, за да очистите основно стомаха. Спрете, щом забележите, че и водата, която излиза, е вече чиста.
Веднага след упражнението изяжте 250 г мляко с ориз, което трябва да приготвите преди процедурата. Поемането на тази порция е крайно необходимо, тъй като в противен случай стомахът се чувствува като изсушен, което може да има вредни последици. Не трябва да забавяте поемането на млякото с ориз, нито да вземате нещо друго с него.
Запомнете добре — Вагхи се прави най-рано 3 часа след хранене, а 3 часа след края на процедурата може да се поема храна. Не трябва в никакъв случай да превишавате или да намалявате това време. Вагхи може да се прави през ден. Препоръчително е да изпълнявате това очистване поне веднъж седмично. Добре е в деня, в който го правите, да ядете само ориз или овесени ядки.
Ефектът от Вагхи се чувствува веднага след процедурата. Човек усеща бодрост и прилив на енергия. Това очистване е особено подходящо за пълните хора, които могат чувствително да намалят теглото си.

Венцеслав Евтимов, Йога

Няма коментари:

Публикуване на коментар