Толкова невероятно ли звучи?
Когато Хипократ е казал: „И нека храната бъде вашето лекарство, а вашето лекарство – вашата храна”, той е имал впредвид точно това, буквално – „Нека храната да бъде лекарството за вашата болест!”
Толкова дълбоки корени са пуснали някои убеждения в нашето съзнание, че ние често отказваме да приемем очевидните истини и предпочитаме да робуваме на догми.
Може ли кариес да оздравее без зъболекарска намеса?
Пломбите ли са единствената алтернатива за развалените ни зъби?
Чуйте нашата история и преценете сами:
На около 20-24 месечна възраст, по зъбите на Самуил започнаха да се появяват петна, а самият им цвят започна да се променя – да покафеняват, особено по краищата.
Заведохме го на зъболекар, който установи начални кариеси по предните зъби. Каза, че било генетично и трудно може да се промени нещо. И наистина, баща ми на 40 години е бил със зъбни протези, аз съм на същото положение, жена ми също има лоши зъби и протези.
Ние все пак решихме да направим нещо. За щастие тогава попаднах наизследванията на д-р Уестън Прайс* и последвах препоръките му. Закупихмемашина за домашно производство на кълновеи започнахме да даваме на Самуил всеки ден салата от поникнал слънчоглед и люцерна, омега комплекс (ленено олио), ядки и козе сирене.
След 8 месеца месеца петната изчезнаха и зъбите станаха отново бели, а отчупените краища се регенерираха!!
излекуван кариес
развален/излекъван зъб
Не сме ползвали никакви лекарства и зъболекар. Детето не консумира месо и захарни изделия.
Случаят беше засвидетелстван от специалист, който го прегледа преди и след „лечението”. Той самият бе удивен и каза, че такъв случай не е имал в практиката си.
Много хора ме питат – какви кълнове, какви витамини да дам на детето, за да му излекувам кариеса. И очакват някаква магическа рецепта. Но си мисля, че методът, който сме използвали да излекуваме зъбите на Самуил се нарича “правилен живот”. Не точно правилно хранене или нещо конкретно, а просто всичко заедно е оптимално природосъобразно. И вярвам, че това е единственият начин човек да бъде здрав. Никое хапче или специална диета не са трайно решение.
Тук искам да вмъкна някои детайли, които са важни, според мен:
1. Ходенето гол и бос. Той е гол, навън на открито, всеки божи ден. Чувства се естествено така и щом се стопли времето сам сваля дрехите (слава Богу, тук няма кой да го гледа с неразбиране и осъждане).
Майка и баща ми разказват, че навремето всичките деца на село са ходели през лятото боси и почти голи – само с една препаска (гащи не е имало). Да не забравяме, че кожата е най-големият орган в тялото и е сходна с листа на растение – тя диша, попива, синтезира витамини, зарежда ни с прана, отделя ненужните вещества (приликата с устройството на лист от растение е поразителна). И подобно на растенията тя си върши работата, само когато е открита и дишаща.
Като кажем отделителна система всеки си мисли за бъбреците и червата. Но знаете ли, че всъщност кожата е най-големият отделителен орган на тялото. Излагането й на открито й позволява тя да диша и да отделя. Причината хората в северните държави да живеят най-малко е, че в по-голямата част от годината са облечени и тялото им не може да изхвърля токсините през кожата. Така че, ходенето гол не е за пренебрегване.
Краката ни свързват с нашата майка – Земята. Енергийните корени на тялото през босите крака се спускат надолу и обменят енергия с нея. Сега се сетете колко деца около вас ще видите да тичат голи и боси, особено пък в детските градини…
2. Оптимално хранене. Сиренето, което му квасехме коренно се различава от това в магазина. Нашето е като гума и е от мляко, прясно издоено, непастьоризирано, от кози пасящи в района около нас, което също е важно. Уестън Прайс, изследвайки примитивните нации, установява че всички със здрави зъби се хранят с храна добита около тях. Водата, която Самуил и всички пием е от кладенец, т.е. пак е “местна”. Част от храната също е от нашата градина. 80% от храната му е сурова, в непреработен вид и съдържа много фибри – качамак, овесени ядки, които само се накисват във вода, домашен хляб от едро смляно зърно, кълнове, суров грах,домати, черници, череши и всичко за сезона – направо от градината.
3. Bитамините К и D са два много важни витамина за здрави зъби. Идвата се произвеждат в тялото… но само, когато то работи както трябва.
  • Витамин D: КОЖАТА синтезира витамин D, но само, когато е изложена на слънце. Този витамин регулира усвояването на калций и фосфор в костите и зъбите.
Начинът по който днес се хранят децата, в детските градини, с готвена, мъртва и киселинно-формираща храна, безразборното смесване на храни, употребата на антибиотици, лишаване на детето от естествените сили – слънце и досега със земя – всичко това води до разрушаване на зъбите. Храната трябва да бъде 60% алкална (плодове, зеленчуци) / 40% киселинна (готвена):http://www.rense.com/1.mpicons/acidalka.htm
Детето трябва да бъде изложено на слънце, цялата му кожа, не просто ръцете и лицето, поне за час на ден, и да е босо, за да обменя правилно енергията със Земята.
Зеленчуците, разбира се, сокове, пресни салати, кълнове, коприва, череши, каквото ви даде природата да са в менюто му. Да се избягват чуждестранни плодове и зеленчуци. Не само че те са престояли седмици по кораби и камиони и са енергийно празни, но и се берат зелени и нямат никаква стойност за тялото.
Нещата, които изброих по-горе звучат абсурдно за мнозина родители. Но не намирате ли, за още по-абсурдно, че днес над 80% от децата в България имат кариеси?
* – Няколко думи за Уестън Прайс: книгата му “Nutrition and Physical Degeneration” е мащабно (вероятно най-голямото досега) проучване на зъбното здраве всред различни нации, подробно документирано със снимки, статистики. В нея има реални решения за лекуване на кариеса.д-р Уестън Прайс, лекар и зъболекар е обиколил голяма част от света и е изследвал зъбите на различни изолирани общности. Живял е в планински селища в Швейцария, сред ескимосите, индианците, австралийските аборигени, различни африкански племена, в Перу и къде ли не още.
Изследванията на зъбите им дават удивителни, фантастични резултати — кариесът сред тези хора, независимо дали са швейцарци, ескимоси или африканци, е ПОД 1%! Там кариесът е изключение, докато а при нас е рядкост да намериш здрав човек без кариеси. И това, забележете, са хора, които НЕ ходят на зъболекар, ядат скорбяла и сладко, НЕ си мият зъбите, не дъвчат дъвка Орбит и не пият флуорид!!!
Според общоприетите разбирания за кариеса, зъбите на тези хора отдавна трябва да са изгнили. При все това, можете да ги видите на снимките в книгата му – най-хубавите и здрави зъби, които някога съм виждал. Не само нямат кариес, но и зъбите им остават здрави до дълбока старост!
Изследванията му показват, че храненето на тези здрави хора варира — някои се хранят с растителна, други с животинска храна. Но общото между тях е, че живеят природосъобразно, храната им е в естествен вид и е добита в района в който живеят. Наблюденията му също така показват, че в мига в който тези здрави хора се докоснат до западните рафинирани храни и беразборен начин на хранене, зъбите им катастрофално се развалят (снимките са потресаващи).
В крайна сметка той заключава, че липсата на важни минерални съставки и витамини в съвременните рафинирани/консервивани храни и небалансираното хранене са причина за физически деформации и разваляне на зъбите.
Неговите изследвания показват и още един удивителен факт — зъбите се лекуват с правилна диета. Да, кариесите изчезват, гниенето престава.
Във връзка с това ви предлагам да гледате няколко филмчета представящи изследванията му, истинската причина за кариеса и как да го лекуваме:
Размисли по пътя
  • Как да излекуваме кариеса – част 3