вторник, 3 февруари 2015 г.

Естествени средства срещу побеляването на косата


Често срещан проблем, особено при жените, е фактът, че с напредване на възрастта, косата прогресивно започва да побелява. И въпреки че това е напълно естествен и закономерен процес, понякога побеляването на косата настъпва в по-ранна възраст и това създава сериозни притеснения. Причината за побеляването на косата е прекратяване на производството на пигмента, отговорен за цвета на нашата коса. Освен на напредване на възрастта, това може да се дължи на:
  • Наследственост
  • Стрес
  • Недостиг на витамин В12
  • Хипотиреоидизъм
  • Албинизъм
  • Витилиго
  • Склеродермия
  • Тютюнопушене
  • Неврофиброматоза
  • Хронично недохранване
  • Злокачествена анемия
  • Неправилна грижа за косата
Природата е предоставила голям брой билки и естествени продукти, които могат да ни помогнат в борбата с белите коси. Ако сте една от жертвите на ранното побеляване на косата, трябва незабавно да предприемете мерки за прекратяване или поне забавяне на този процес, тъй като е факт, че бялата коса расте четири пъти по-бързо от нормалната.
Кои естествени средства в помощ на ранното побеляване на косата можем да използваме?

Индийско цариградско грозде
Индийското цариградско грозде или Амла е отлично средство за лечение на преждевременно побеляла коса. За целта:
Сварете няколко парчета индийско цариградско грозде в кокосово масло до получаването на черно масло. Оставете да престои няколко часа и добавете една лъжица масло от евкалипт. Съхранявайте получената смес в метален съд за една нощ и сутринта, преди използването й, добавете яйце, лимонов сок и извара. Масажирайте косата с него, за да настъпи естествено възвръщане на цвета.
Може да смесите по една супена лъжица индийско цариградско грозде на прах и лимонов сок. Масажирайте скалпа с получената паста, оставете да престои през цялата нощ и измийте на сутринта.
Друг метод за употреба на индийско цариградско грозде включва равни количества сок от цариградско грозде, бадемово масло и лимонов сок. Освен че покрива белите коси, тази смес ще подпомогне здравословния растеж на косата. За да подсилите ефекта, може да приемате цариградско грозде под формата на добавка през устата.
Джинджифил
Смесете настърган джинджифил с една супена лъжица мед и приемайте всеки ден, за да предотвратите преждевременното побеляване на косата.
Кокосово масло
Добре известно лекарство за голям брой кожни проблеми е кокосовото масло. Масажът с кокосово масло и лимонов сок върху кожата на главата помага за постигане на черна и лъскава коса. Сместа хидратира косъма, стимулира растежа и увеличава блясъка. Продължителната употреба на кокосово масло помага за възвръщане на естествения цвят на косата, тъй като е изключително богато на антиоксиданти.
Смесете три супени лъжици лимонов сок с кокосово масло, в количество, достатъчно да покрие дължината на косата. Нанесете върху косата и втрийте в кожата на главата. Оставете да престои поне един час и след това изплакнете. Повтаряйте веднъж седмично.
Листа от къри
Сварете шепа листа от къри в една супена лъжица кокосово масло, докато не се получи черна смес. Нанесете върху косата и оставете да престои 30 до 45 минути, след което изплакнете. Повтаряйте веднъж или два пъти седмично. Освен за нарушена пигментация, това ще помогне и за проблем с косопад. Листата от къри могат да се комбинират и използват с извара.



Черен чай
Вземете една чаша силен черен чай и добавете една супена лъжица сол в нея. Масажирайте косата и скалпа с тази смес и измийте след един час. Повтаряйте редовно, за да получите ефект.
Друга подходяща рецепта е: поставете 1 чаена лъжица черен чай в 100 мл вряща вода и оставете да ври 30 мин. След това прецедете и добавете 1 чаена лъжичка какао или разтворимо кафе. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес и нанесете върху косата. Оставете да престои около 30-40 минути и след това измийте.
Лук
Сокът от лук помага за предотвратяване на побеляване на косата и косопад. Според съвременни изследвания, побеляването на косата се дължи на натрупване на водороден пероксид в основата на космените фоликули и намаляване на количеството на естествения антиоксидант – каталаза. Сокът от лук насърчава синтеза именно на това съединени.
Нанесете прясно изцеден сок от лук върху скалпа и оставете да подейства за около 30 минути до един час. Повтаряйте всеки ден, в продължение на няколко седмици.
Черен пипер
Смесете 1 грам черен пипер и половин чаша извара. С получената смес масажирайте косата и скалпа, за да забавите побеляването на косата. Може да добавите и лимонов сок. Използвайте веднъж седмично.
Къна
Къната (Lawsonia inermis) е подходяща за брюнетки или червенокоси жени. Смес от 2 лъжици къна на прах, 1 лъжица сминдух на каша, 2 супени лъжици листа от босилек на паста, 3 лъжици кафе, 3 лъжици сок от мента и 1 супена лъжица кисело мляко се оказва много ефективна рецепта за лечение на побеляла коса. Нанасяйте сместа редовно, за получаване на по-добри резултати.
Къната може да се смесва с кокосово масло, за да получите тъмнокестеняв до черен цвят на косата по естествен път.
Къната действа добре и в комбинация със сок от зелени орехи или орехови листа. Освен за възвръщане на цвета на косата, тази смес ще допринесе и за по-голям блясък.
За придобиване на фин червено-златист нюанс на косата може да използвате смес от 200 грама къна на прах, 2 чаши лимонов сок. Смесете съставките в неметален съд и оставете да престои 4 до 6 часа, докато сместа леко набъбне. Нанесете сместа върху косата равномерно с помощта на гребен. Завийте косата на кок и я покрийте с найлонова материя. Оставете да престои 2-3 часа, след това изплакнете.
Оребрена тиква (Виола)
Сварете тиквата в кокосово масло до получаването на черна смес. Масажът на скалпа с полученото масло е подходящ лек за преждевременно побеляла коса.




Пречистено масло Гхи
Масажът с чисто топено масло Гхи, два пъти в седмицата, е подходящо средство за лечение на бели коси.
Розмарин
Вземете равно количество розмарин и листа от градински чай в една чаша вода. След като прецедите, може да използвате получената смес като естествен оцветител за коса. Използвайте няколко пъти през месеца.
Друг вариант за употребата на розмарин като естествена боя за коса е:
  • 2 чаши пресен или сушен градински чай
  • 1-2 чаши пресен или сушен розмарин
  • 1 супена лъжица ябълков оцет
  • Вода, достатъчна да покрие съставките.
Поставете съставките в дълбок, неалуминиев съд и ги покрийте с вода. Оставете водата да заври и намалете температурата да къкри за около пет-шест часа, като проверявате периодично да не изври водата. При нужда добавете вода. След приключване на варенето, оставете да се охлади. Добавете ябълков оцет и разбъркайте. След измиване с шампоан, изплакнете косата с приготвената смес.
Шикакай
Накиснете 3-4 чушки от шикакай и 10-12 семена от сапунени ядки в съд с вода за една нощ. След изваряване, съхранявайте в бутилка като естествен шампоан. Отделно накиснете парчета амла (индийско цариградско грозде) и ги сварете, за да използвате като балсам. Тези средства са подходящи, освен за преждевременно побеляване на косата и за други проблеми като изтъняла коса и косопад.


Листа от гуава
Листата от гуава също са добро средство за лечение на побеляла коса. За целта стрийте няколко листа и нанесете равномерно върху кожата на главата.
Амарант
Амарантът е подходящо средство при косопад и ранно побеляване на косата. Използвайте като, след измиване на косата с шампоан, нанасяте пресен сок от листа от амарант. Оставете да подейства около 30 минути и изплакнете.
Гел от алое вера
Гелът от алое вера може да се прилага с лечебна цел за побеляла коса. Нанасяйте ежедневно върху кожата на главата и косата и масажирайте леко.
За по-удобна употреба може да добавите 1 супена лъжица гел от алое вера към 250 мл шампоан. Разбъркайте добре и след това използвайте шампоана както обикновено.
Може да си приготвите и балсам от алое вера. Смесете една четвърт чаша гел от алое вера със сок от половин лимон и няколко капки (3-5) етерично масло по ваш избор. Нанесете сместа върху прясно измита коса и оставете да престои 3 до 5 минути, след което изплакнете.
Синапено масло
Вземете 250 грама синапено масло и го сварете с 60 грама листа от къна. Приложете получената инфузия в косата си, за да получите черна и лъскава коса.
Биотин
Консумирайте храни богати на биотин, тъй като забавят естественото побеляване на косата. Подходящи са яйчни жълтъци, домати, орехи, моркови, краве масло, козе мляко, краставици, бадеми и овес.
Еклипта Алба
Еклипта алба (Eclipta Alba) е традиционно средство в Аюрведа. Може да се прилага под формата на масло или да се приема през устата, за да се получи гъста, черна и лъскава коса.




Черен орех
Външните обвивки на черни орехи могат да бъдат използвани като естествена боя за коса. Направете отвара от черен орех и вода и втривайте от нея в косата, като оставите да престои в продължение на 30 минути. За целта са ви нужни 2 супени лъжици смлени обвивки на черни орехи и 3 чаши вода. Поставете водата да заври, след което премахнете от колона и добавете смлените обвивки от орехите. Оставете да престои за една нощ и прецедете. След стандартното измиване на косата изплакнете със сместа. Повтаряйте при всяко измиване, 10-15 пъти поред.
Масло от арника
Нанесете масло от арника за лечение на преждевременно побеляване на косата. Маслото се приготвя от сушен цвят от арника, който притежава противовъзпалителни свойства и подпомага синтеза на меланин.
Семена от манго
Семена от манго на прах може да се комбинират с цариградско грозде на прах и да се втрива в косата.
Други подходящи естествени средства срещу побеляла коса са:
  • Индийски женшен - помага за увеличен синтез на пигмента меланин.
  • Лигуструм - представлява китайска билка, която е полезна за възстановяване на естествения цвят на косата си
  • Карамфилово масло - също подходящ лек за побеляла коса.
  • Масло от ним - може да предотврати ранното побеляване на косата. Антибактериалните свойства на маслото от ним помагат и за допълнителни проблеми с косата.
  • Масло от брахми - масаж на скалпа с масло от брахми е подходящ лек за побеляла коса, разцепени краища и косопад.
За поддържане на рус цвят с естествени продукти, може да използвате лайка и невен. Изплакването на косата веднъж седмично с тази смес може да просветли русата коса и да отстрани някои остатъчни тъмни участъци. Поставете един литър вода в неметален съд и я оставете на котлона да заври. След като заври, премахнете съда от котлона и добавете по половин чаша пресни или сушени цветове от лайка и невен. Оставете да престои около 30 минути, след това прецедете и оставете да се охлади. Може да съхранявате получената смес в стъклен буркан за срок до седем дни.
Приложение: измийте косата си по обичайния начин, подсушете леко с кърпа и нанесете върху нея от сместа. Оставете да действа около 15-30 минути преди да изплакнете отново.
Може да използвате и други билки с жълти цветчета, като шафран или куркума. Ако имате много дълга коса, използвайте пълна чаша от цветове за приготвяне на сместа.
С добавяне на етерични масла, сокове и други естествени съставки може да персонализирате боята си за суха или мазна коса.
Какви мерки са нужни, за да предотвратим преждевременното побеляване на косата?
За запазването на естествения цвят и здравината на косата е необходимо спазването на някои лесни препоръки:
  • Поддържайте скалпа чист;
  • Осигурете си богата на витамини диета;
  • Избягвайте тютюнопушенето, кофеина, алкохола и стреса;
  • Не сресвайте косата, докато е мокра;
  • Не мийте косата с прекалено топла вода;
  • Не използвайте продукти за коса, съдържащи множество химикали;
  • Покривайте косата с шапка, когато излизате в студено или ветровито време;
  • Масажирайте редовно скалпа, за да подобрите кръвната циркулация;
  • Носете шапка за баня при плуване в обществени басейни.
Трябва да знаете още, че използването на натурални продукти не премахва риска от реакция на непоносимост. Затова, не пропускайте да си направите предварителен тест за поносимост, преди да посегнете, към който и да е билков продукт или рецепта. Тестът се състои в нанасяне на малко количество от избраното средство в долната, вътрешна част на ръката. Ако след един ден не настъпи зачервяване, парене, сърбеж или друга реакция в третираната област, значи може да използвате сместа спокойно.

Още за: Естествени средства срещу побеляването на косата | Алтернативна медицина
от framar.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар