четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Алкално-киселинен баланс за Здраве, Жизненост и Енергия!

Алкално-киселинен баланс за Здраве, Жизненост и Енергия!

Здравей!
В този материал ще ти разкажа за алкално-киселинният баланс на тялото. Колко важен е той за теб, колко лесно можеш да го постигнеш и как това ще те зареди с енергия и ще ти гарантира здраве!
Ако искаш да имаш енергия и да си здрав, първо трябва да разбереш какво е това алкално-киселинен баланс.
Алкалните и киселинните свойства, които притежава водната среда се измерват със скала наречена pH. pH е логаритъм, който представлява съотношението на позитивно заредените водородни йони и негативно заредените йони, в един разтвор. Тази скала е от 1 до 14, като 1 е много киселинна среда, 7 е неутрална, а 14 е силно алкална среда. Тялото ни е изградено предимно от вода, като повечето телесни течности и кръвта, трябва да са леко алкални - от 7,35 – 7,45.
Много лесен начин да измериш този си баланс е като използваш pH Тест ленти – намират се в различни био магазини, може би се продават и в някои аптеки. С тях може да тестваш урина или слюнка и да разбереш в какви граници е твоето pH в момента. рН на урината е най-добре да бъде в рамките на 6.0-6.5 рано сутрин и 6.5-7.0 вечер преди вечеря, а на слюнката от 6,8-7,2. pH нивата са индикатор за здраве или заболяване. Когато pH е небалансирано това означава, че нивата на pH са станали твърде киселинни или твърде алкални за дълъг период от време. Този дисбаланс може да остане незабелязан за голям период от време, но в дългосрочен план води до развитие на сърдечносъдови заболявания, рак, диабет, наднормено тегло, образуване на камъни в бъбреците, остеопороза, безсъние, раздразнителност, цялостна умора.
Клетките в нашия организъм произвеждат киселини, като вторичен продукт. Киселинните отпадни продукти се комбинират с алкални минерали и съединения в тялото ни и се отстраняват. За да бъде това възможно се нуждаем от запас алкални минерали. Ако обаче средата ни е прекалено киселинна и нямаме достатъчен запас, тялото започва да си набавя тези минерали от черния дроб, мускулите, сухожилията и костите.  Продължителното изразходване на минералите от организма може да доведе до ацидоза (повишена киселинност на телесните течности), чиито симптоми са лесна умора, вялост, отслабване на имунната и мускулната системи, болки в ставите, в мускулите, получаване на чести мускулни схващания, преждевременно стареене, затлъстяване, диабет, недостиг на енергия.
Киселинната среда е богата на протони, докато алкалната на електрони. Електроните обуславят среда богата на кислород, което осигурява доставка на достатъчно кислород навсякъде в тялото и задоволява нуждата на нормалните, аеробни клетки. В този тип среда микроорганизмите растат по-трудно и се създава баланс. Когато средата ни е киселинна, тялото ни не получава достатъчно кислород, което забавя много процеси, включително и метаболизмът ни. Тази среда обуславя развитието на отчасти анаеробни клетки тип ракови.
Киселинната среда намалява кислорода в кръвта, отразява се на мускулните тъкани, артериите и вените, води до проблеми с кръвното налягане, възпрепятства метаболизма, уврежда клетките, намалява енергията, води до проблеми с холестерола и създава среда пълна с токсини.
Заради начинът ни на хранене, повечето от нас страдат от киселинност. Храните, които предимно консумираме в ежедневието си са киселинно образуващи и оставят киселинни остатъци в организма. За киселинността в тялото ни допринася и стреса.
За да се предпази тялото ни от тези киселинни, то започва да трупа мазнини, в които блокира киселините. Работата на мазнините е да ни предпазят. Също така в киселинната средата микробите се развиват много бързо и изразходват важните за нас хранителни вещества. Тялото остава гладно, защото не получава от ценните за него вещества и ни кара да ядем още и още, за да си ги набави.
При слабите хора, които имат по-ниско pH, тоест по-киселинна среда, проблемите са същите, само че те не произвеждат мазнини, които да ги предпазят от киселините. Микробите отново изразходват важните хранителни вещества, тялото остава гладно и не може да натрупа необходимите му килограми, за да постигне здравословно тегло, с което да се чувства добре.
Ако се чудите защо не виждате резултати, когато тренирате, това пак е заради киселинността. Тялото няма достатъчно кислород, изживява стрес и се произвеждат още повече киселини, което води до блокирането им в мазнини.
За да сме здрави и енергични, трябва да създадем по-алкална, богата на кислород среда в тялото си. Когато нормализираме алкално – киселинният си баланс, ще се отървем от натрупаните мазнини, защото тялото няма да има повече нужда от буфери за киселините. Или ако сме с много ниско тегло, ще успеем да качим няколко килограма, за да стане то здравословно за нас :)

Как да регулираш алкално-киселинният си баланс:

Първо провери нивото на твоето pH с pH лентички или друг тип изследване, най-лесно е с лентички.
Ако имаш ниско pH можеш незабавно да вземеш мерки, за да го балансираш:
  • зелените зеленчуци са силно алкални храни. Старай се 70% от дневното ти меню да включва алкални храни (кои са те, виж в табличката по-долу)
  • избягвай храни, които формират киселини (кои са те, виж в табличката по-долу)
Ако трябва да ядеш храна, която е силно киселинна, добави храна, която е силно алкална, за да постигнеш баланс. Например ако ядеш свинска пържола, добави голяма салата, включваща високо алкални зеленчуци.
  • също така може един ден в седмицата да си правиш прочистване като консумираш само високо алкални храни – салата или зелени сокове и смутита.
  • пий сутрин на гладно хладка вода с лимон. Лимона веднага алкализира водата и създава алкална среда. Можеш да пиеш вода с лимон през целия ден.
  • добави пшенична трева в сока или смутито си, или просто я изпий отделно.
  • консумирай плодове с нисък гликемичен индекс, ако твоето ниво на pH е много ниско.
Трябва да отбележа, че е много важно да се постигне баланс, защото както прекалено киселинната среда не е полезна, така и прекалено алкалната не е. Най-добро е балансираното хранене - ако нивата ти са твърде киселинни, увеличи количествата плодове и зеленчуци, ако нивата ти са твърде алкални, увеличи киселинните храни.

Как да се храниш балансирано?

  • Храни се бавно и спокойно
  • Не преяждай, а изяждай количеството, което те засища
  • Храни се разнообразно и цветно – включвай повече плодове и зеленчуци
  • Не консумирай храни, които не ти действат добре, водят до раздразнение и подуване на стомаха
  • Не смесвай прекалено много храни в едно хранене
  • Приемай колкото се може повече свежи и екологично чисти храни
  • Сдъвквай храната си добре – слюнката има огромно значение в смилането на храната
  • Не пресолявай ястията си
  • Консумирай по-малко силно киселинни храни - свинско, телешко месо, рибни консерви, подсладени плодови сокове, газирани напитки, тестени, сладкарски, шоколадови изделия, кафе и бира
  • Замести белият ориз с кафяв
  • Поне веднъж седмично консумирай алкални бобови култури, като зелен или зрял боб, грах, леща
  • Избягвай полуфабрикатите
  • Яж пълнозърнест хляб богат на фибри - хлябът, направен от брашно от покълнала ръж, лимец и бобови растения, е най-полезен за организма.
  • Редувай минералната вода с изворна или пий само изворна
  • Не пий вода докато се храниш, за да може тялото ти по-добре да обработи и усвои храните
  • Изпивай ежедневно 1.5-2 л. вода с неутрално или леко алкално рН
  • Поне два пъти годишно си прави едноседмично прочистване с пресни плодове и зеленчуци и зеленчукови сокове, за да си създадеш добър алкален резерв
И не на последно място – Движението е много важна част от този баланс! Движи се повече, така тялото ти ще обработва по-бързо храната, ще задвижиш метаболизмът си и ще се разтовариш от стреса :)
Когато се храним разумно и качествено и когато към това хранене добавим движение, тялото ни ще се погрижи за всичко останало. Тялото ни е много силно, то има способност да се саморегулира и самолекува, ние само трябва да му осигурим благоприятна среда. Отдели време и се погрижи за единствения ти и най-ценен дом – Тялото :)
Ако искаш да получаваш още интересни статии и рецепти от мен, моля запиши се ТУК (ако вече не си го направил ;)
Обновена таблица с любезното съдействие на Надя Петрова!  Таблицата, е базирана на изследванията на Dr. Young и отчита алкално-киселинният състав на храните в сурово състояние, при консумация.
balans
*Информацията в статията е съвкупност от различни източници - How To Have More Energy For Life (Tony Robbins), daoin.com, “Земя”, Таблица – Надя Петрова – www.natureinsider.com
**Отказ от отговорност – Всичката информация, която споделям, е базирана на личен опит, изводи, проучвания и наблюдения или е взета от сайт или книга, които са упоменати. Не съм специалист, диетолог или медицинско лице. Сайтът Здравей няма за цел да дава медицински съвети. Преди да започнеш каквато и да е програма или хранителен режим, моля консултирай се с личния си лекар или диетолог.
Източник: Здравей 

Няма коментари:

Публикуване на коментар