неделя, 8 февруари 2015 г.

МУДРИТЕ - ЛЕЧЕНИЕ ПРИ СТРЕС


 

  Ако съберете върховете на палеца, безименния пръст и малкия, ще получите една мудра, която стимулира Първа чакра - Муладхара. Тя активира подхранващата енергия в таза, която от своя страна отговаря за цялата костно-ставната система, пикочно - половата и отделителната.

На физическо ниво, тази енергия е свързана още с оцеляването и затова, при стресови ситуации, първо тя се задейства. Физическото оцеляване на тялото е първостепенна задача в моменти на стрес. Генетично заложен у нас е инстинктът „бий се или бягай”. Преди векове той е спасявал живота на хората, когато са ги преследвали дивите зверове, като в максимална степен са били оползотворявани всички физиологични промени, настъпващи в организма.Тези физиологични промени довеждали до напълване с кръв на мускулите, изтегляне на кръвта от храносмилателните органи, оставяне на заден план на обичайните задачи по обновяване на клетките и поддържане на имунната защита, както и множество други процеси, които не са свързани пряко с физическото оцеляване.

 Днес този инстинкт Бий се или бягай, се включва пак, за да спасява живота ни в стресови ситуации, но тъй като дивите зверове рядко ни гонят, физиологичните реакции остават неоползотворени, тъй като нито се бием нито бягаме, и стресът се записва в паметта на клетките, като междувременно се натрупва и като емоционално напрежение, необясним страх и повишена раздразнителност. Не разбирайки, че е необходимо да се освободим от него, като върнем баланса в телата си, ние обикновено пренебрегваме онова, което се случва вътре в нас.

  И така, с времето, последствията от стресовите реакции се увеличават, като това води до все по-чести състояния на тревожност, претовареност и подтиснатост. Търсим и си даваме най-различни обяснения, колко много сме заети, как неприятностите сякаш ни заливат от всякъде, как взаимоотношенията ни се влошават, поради най-различни липси, как не успяваме да постигаме целите си, защото някой ни пречи или спъва. Не се и досещаме, че източникът на всички тези неблагополучия може да бъде само един и това е стресът, който дори замъглява нашата способност да мислим и разсъждаваме трезво.


   Как можем да се преборим с него? Никак. Защото не е нужна борба, нужно е да се научим да го разпознаваме, маскиран под различни лица и имена, да осъзнаем, че той не ни е враг, а по-скоро е призван да ни спасява, но нашето неразбиране за неговите механизми го превръща в нещо зло. Нужно е да знаем как да върнем баланса в своите тела, умове и души. Нищо повече.

    Всички физиологични системи, чийто реакции при стрес вече изяснихме, всъщност се командват от една по-висшестояща, енергийна система, която най-напред понася блокажите от неоползотворените по предназначение стресови реакции. Нашата енергийна система е бариерата, образно казано, която предпазва, трансформира и лекува физическите структури.

Меридианите, по които тече енергията в нашите тела са разположени  така, че техните крайни или начални точки да се намират по пръстите на ръцете и краката. Най-простият начин, дори без да сте изучавали енергийната анатомия , е да използвате тези точки, допирайки ги в определен порядък и така да балансирате бързо и ефикасно енергията. Тези жестове се наричат мудри.

Мудрите могат много да ни помогнат да преодоляваме стреса, да бъдем здрави и устойчиви. Те ни свързват с космическото съзнание и чрез тях се докосваме до божествената част от нас.

Прана мудра, описана в началото на статията, наричана още мудрата на живота, може да използваме за намаляване на нервността, за подобряване силата на зрението, както и за повишаване на доверието в собствените сили. Ако ви е нужна смелост да  поставите ново начало, практикувайте тази мудра по 5-10 минути 1-2 пъти на ден и тя ще укрепи вашата самоувереност и ще ви свърже с безкрайните ресурси на Вселената, откъдето да черпите идеи за совите проекти.
Източник: Марияна Анастасова http://www.poznanieto.net/mudrite-lechenie-pri-stres.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар