четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Фурмите или защо арабите ги предпочитат?


Фурмите или защо арабите ги предпочитат?
2572Прочитания
Спомняте си вероятно статията за бразилския орех, в която говорихме за ползите от съдържащия се в него селен. С високо съдържание на този химичен елемент са и фурмите. В тях има също 23 аминокиселини, пектин и въглехидрати, но и витамините А, А1, С, В1, В2, В6 и В5.


Фурмите са плод, който е изключително богат на фибри (между 60% и 85%) и естествени захари (предимно фруктоза и декстроза от 55% до 70%). Това е и причината в арабските страни да са на почит. С тях мюсюлманите прекъсват поста си, преди да започнат угощенията след залез слънце. Тъй като плодовата захар във фурмите се придвижва много бързо до черния дроб, където се превръща в енергия, затова тя е и предпочитана по време на Рамазана. Освен това, когато хората гладуват дълго време, организмът и храносмилателната система са отслабени. Предпочитани са и защото намаляват апетита, стимулират храносмилателния процес, помагат на стомаха да се справи с по-тежките храни.


Във фурмите има и фолиева киселина, желязо, калий, мед, магнезий и други минерали. Според диетолози 10 фурми на ден са идеалната дневна доза желязо. Освен това те са изключително полезни за хора, които страдат от анемия или таласемия ( снижено производство на хемоглобин). Бета-каротинът, лутеинът и зеаксантинът в тези плодове предпазват клетките от разрушителния ефект на свободните радикали.


Калият регулира сърдечната дейност и кръвното налягане, витамин А пък предпазва зрението. Според някои научни изследвания тези плодове защитават от рак на стомаха. Дори са препоръчвани по времене на бременност, защото се твърди, че улесняват раждането, тъй като подсилват всички мускулни тъкани, включително и матката.


При консумация на фурми може да се излекувате от състояния, които са ви измъчвали дълго време. Фурмите са идеални при хора със запек, защото са естествен лаксатив. Благодарение на него се предпазва слизестата мембрана на дебелото черво, като намалява цикъла на изхождане. Специалистите препоръчват да се натопят няколко фурми във вода за една нощ, тъй като така ще има по-голям ефект. На следващата сутрин плодовете се изяждат, а водата, в която са били киснати се изпива.


Съдържанието на ниацин (витамин В3) във фурмите също е идеален лек при различни чревни смущения. Лошият холестерол бива блокиран след едно по-дълго приемане на плодовете. Освен това намалява размножаването на патологичните организми и се стимулира растежа на полезните бактерии в стомашно-чревния тракт.


Ако се опитвате да имате дете или просто искате да повишите сексуалната си енергия, то фурмите са идеални за този случай. Перфектната смес за такива случаи е – шепа фурми, накиснати във вода, след това пюрирани със същата вода. Прибавя се и кардамон на прах и мед.


Забравете за шкембе чорбата при махмурлук. Има доказателства, че фурмите са отлично средство при алкохолна детоксикация. Симптоми като гадене, главоболие и колит изчезват бързо само след консумацията на няколко плодчета. Танините, които също се съдържат във фурмите, са отговорни за добрия и бърз ефект. Освен това е известно, че притежават антиинфекциозни, противовъзпалителни свойства, че кръвоизливите намаляват благодарение на тях.


Хората склонни към напълняване трябва да ограничат употребата на фурмите, защото това е един от най-калоричните плодове. Известни са с лепкавата си консистенция, и затова често полепват по зъбите и това може да доведе до налепи по зъбите. Препоръчва се след консумацията на фурми да ги измиете добре.


При обработката на фурми се използва парафин, който е вреден за хората с астма и алергии.Хората с проблеми с храносмилателния тракт е добре да консумират фурми и сушени плодове в компоти или добре накиснати във вода.Във фурмите се съдържа и тирамин, който провокира свиването на кръвоносните съдове, а това може да предизвика и мигрена при някои хора. Противопоказна е и консумацията на фурми при камъни в бъбреците, защото те съдържат доста оксалова киселина.

Свързани статии:
7 суперхрани, които помагат в борбата с анемията
Направете си прекрасни здравословни бонбони
Как да се храним ако ни мъчи запек?
Актрисата Биляна Петринска замества месото с авокадо и се успокоява с музикотерапия

Автор: zdravedae.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар