петък, 6 февруари 2015 г.

Кои билки могат да предотвратят нежеланата бременност

Кои билки може да предотвратят нежеланата бременност - изображение Билките притежават разнообразни полезни и лечебни свойства, които могат да бъдат от полза при различни заболявания. Знаем ли обаче, кои билки могат да послужат и за естествено и безопасно предотвратяване на нежелана бременност?
Билковият контрол на раждаемостта би бил от полза между отделните бременностти, така че да позволи на майката адекватно да попълни хранителните си дефицити и да се възстанови от първото раждане и същевременно, да се предпази от нова, скорошна бременност след раждането. Този метод на контрол гарантира, че и по-късно, при следваща бременност, децата ще са също толкова умни, здрави и способни, колкото първото. Препоръчително е разстоянието между две поредни бременности да бъде минимум три години, което ще даде възможност на майката да се възстанови напълно и да предотврати дългосрочни здравни проблеми, възникнали в резултат на раждане на деца, твърде скоро едно след друго.
От друга страна, естествените методи за контрол на раждаемостта са винаги за предпочитане пред химически базираните средства като хормонални таблетки (контрацептиви), спермициди и други, излъчващи синтетични хормони, които повишават риска от нарушен баланс на чревната флора, автоимунни заболявания при майката, а понякога и при по-късно родените деца. Дори вътрематочните устройства, съдържащи и излъчващи единствено мед, вместо хормони, трябва да се избягва. При определени обстоятелства, медната токсичност е реален и опасен страничен ефект от тези устройства. Ако функцията на надбъбречните жлези е нарушена, медта се натрупва в черния дроб, мозъка, ставите и белите дробове, което може да доведе до сериозни проблеми. При налично чернодробно увреждане може да се наблюдава допълнително влошаване на състоянието от медната токсичност. И докато изкуствените средства за контрацепция могат да бъдат приложени в краткосрочен план, то определено те не са подходящи за дългосрочна употреба.

Кои билки може да предотвратят нежелана бременност?
Съществуват различни начини, по които билките може да нарушат възпроизводителната функция. Някои може да повлияят яйчниковата функция, други действат на матката, хормоналната продукция, а има и такива, които увреждат сперматозоидите или тяхната подвижност.
Билки предизвикващи безплодие
Още древните индиански племена Дакота са използвали тази изключително мощна билка с цел предпазване от бременност. Инфузия се приготвя като корен от врабчово просо (Lithospermum ruderale) се поставя в студена вода за няколко часа. Приема се всеки ден, в продължение на 6 месеца. Жените от Дакота, освен пиенето на инфузия са практикували и вдишването на дима от горящото растение за предизвикване на траен стерилитет.
Активното вещество в билката е литоспермична киселина, която действа върху хипофизата и потиска синтеза на хормоните, отговорни за стимулацията на половите жлези. По този начин предизвиква стерилитет. Билката е потвърдена като ефективна форма на контрацепция от Американското министерство на земеделието още през 1945. 
Трилистна аризема
Коренът от трилистна аризема (Arisaema triphyllum, jack-in-the-pulpit) е по-мощен от коренът на врабчово просо. Инфузия може да се приготви чрез смесване на една чаена лъжичка от прах от сух корен в половин чаша студена вода. В миналото се е смятало, че това е достатъчно да осигури защита от бременност в рамките на една седмица след приема.



За предизвикване на временно безплодие може да си приготвите отвара от репей чрез поставяне на цялото растение във вряща вода. Оставете да ври около 5 минути, след това охладете, прецедете и изпийте. Отварата има много горчив и силен вкус.




Билки предотвратяващи имплантация на оплодената яйцеклетка
Имплантацията представлява процеса на захващане на оплодената яйцеклетка за маточната стена (ендометриум). Това се случва около 6 дни след оплождането. Ако яйцеклетката не успее да се захване, тя не може да оцелее и менструацията настъпва както обикновено.
Билките, които пречат на захващането на оплодената яйцеклетка за маточната стена правят ендометриума неподходящ за растежа на ембриона. Те се приемат преди или след незащитен полов акт. Положителният резултат се бележи с настъпване на менструалното кървене в обичайно време. Жените използвали тези билки, съобщават, че менструалното кървене е било по-обилно и е съдържало повече съсиреци от обикновено, което е косвено доказателство че бременност не е успяла да настъпи. Все още няма данни за наличието или липсата на странични ефекти при дългосрочна употреба на тези билки. 
Див морков
Главно, семената на дивия морков действат като контрацептив. Те блокират синтеза на прогестерон и предотвратяват имплантацията. Най-ефективни са като метод за спешна контрацепция. Семената от див морков са особено полезни при случайни „грешки” по време на незащитен полов акт.
Една чаена лъжичка семена от див морков се приемат веднага след половия акт (или в рамките на първите 8 часа) и се продължава всеки ден, в продължение на 7 дни. За най-голяма ефективност дъвчете семената. Семена от див морков може да се открият още под формата на тинктура, с което се избягва необходимостта да се дъвчат семената (които са с доста неприятен вкус). Ако решите да използвате семена от див морков от домашна реколта, моля, уверете се, че не ги бъркате със семена на друго растение от същото семейство (семената на магданоза, бучиниш). Проучете добре растението и се научете да го разпознавате. Запомнете, че стъблото на дивия морков е космато, а не гладко. Възможно е при някои хора да настъпи запек като страничен ефект от по-продължителната употреба на билката. Също така, семената от див морков не са подходящи за хора с история за бъбречни или жлъчни камъни. Не използвайте семената, ако кърмите! 
Водният пипер (Polygonum hydropiper) е широко разпространена билка, която съдържа веществата рутин, кверцитин и галова киселина, възпрепятстващи настъпването на бременност. Настойка може да се приготви като 30 грама изсушени листа (100 г пресни листа) се поставят в литър кипяща вода и се консумира всеки ден, до настъпване на менструацията. Подобно на семената от див морков, водният пипер може да се използва и след полов акт по време на период на повишена фертилност (плодовитост).  
Витамин Р (рутин)
Витамин Р може да бъде закупен в таблетна форма, под формата на хранителна добавка. Препоръчва се ежедневен прием на минимум 500 мг в продължение на няколко поредни дни преди и след овулация. Друг вариант е да се приема витамин Р след полов акт и да се продължи всеки ден, до настъпване на менструацията. 
Кайсиевите ядки може да се приложат като ранно средство за предотвратяване на бременност. Препоръчва се изяждането на 5-10 кайсиеви ядки, три пъти на ден, като се започне веднага след незащитения полов акт и се продължи до настъпването на менструация.
Билки, които предизвикват менструация
Билките, които стимулират менструалното кървене са известни като еменагогни средства. Прилагат се при закъснение на менструалния цикъл с ден-два, а също и при съмнение за нежелана бременност. 
Коренът от джинджифил е може би най-бързо действащия натурален продукт за предизвикване на менструация. Сложете една чаена лъжичка джинджифил на прах в чаша и изсипете върху него вряща вода. Изпийте веднага, когато водата се охлади до температура, подходяща за пиене, но все още е топла. Пийте до 4 чаши на ден в продължение на не повече от 5 дни.
Индийски люляк
Индийски люляк (azadirachta indica) е билка, която широко се използва за контрол на раждаемостта в Индия. Може да се откриe под формата на листа, екстракт от листа и масло.
Маслото от индийски люляк влиза в състава не редица вагинални кремове и свещички, изключително популярни в Индия. Те нямат дразнещо действие, лесни са за употреба и са високоефективни. Индийският люляк притежава и спермицидно действие. При изследвания с човешки сперматозоиди, 1 000 мг екстракт от индийски люляк е в състояние да убие всички сперматозоиди за 5 минути, а при по-ниски нива (250 мг) са нужни около 30 минути. Еднократно инжектиране на малко количество масло от индийски люляк в мястото на свързване на матката с маточните тръби ще предизвика обратим блок на раждаемостта за една година, без да причинява промени в менструалния цикъл или яйчниковата функция. Предполага се, че тези кремове и свещички, също така предотвратяват и някои полово предавани болести, поради своите антибиотични, антивирусни и имуностимулиращи свойства.
Индийски люляк може да се открие и под формата на търговски продукти, които могат да се прилагат както при жени, така и при мъже. Продуктите за жени обикновено са под формата на вагинални кремове и гелове, докато за мъжете – таблетки за приемане през устата като ежедневен контрацептив. При мъжете, ежедневният прием на капсули от индийски люляк, в продължение на месец предизвиква временен стерилитет. Това се дължи на нарушена способност за движение на сперматозоидите, без засягане на производството на сперматозоидите или либидото. Ефекта от билката отшумява няколко седмици след преустановяване на приема. 
Див ямс е типичен пример за билков контрацептив, който се приема ежедневно и се нуждае от време, за да настъпи ефект. Обикновено е нужно месец, дори два, за да започне действието на дивия ямс, като дозите се приемат два пъти дневно, всеки ден.


Нарът (Punica granatum) е използван от древните жени за предотвратяване на зачеване. Има данни, че в семената му се съдържа естрон, който е идентичен с естествения естроген и те са най-добрия източник на растителен естрон. 



Син Кохош
Коренът на синия кохош (Caulophyllum thalictroides) се използва като ефективно естествено средство против бременност. Синият кохош съдържа две активни вещества – едното от които, имитира хормона окситоцин, а другото - стероиден сапонин (каулосапогенин).  Действието на синия кохош включва стимулиране на менструалното кървене и маточните контракции.
Може да използвате син кохош под формата на чай. За целта добавете една чаена лъжичка син кохош в един литър вряща вода и оставете да поври 5 минути. Пийте този чай бавно, не повече от три пъти на ден (или не повече от 300-400 мг от билката, дневно), до настъпване на менструално кървене.
Синия кохош има някои странични ефекти, затова най-добре използвайте тази билка под ръководството на билкар или натуропад. 
Див джоджен
Дивият джоджен (Mentha pulegium) е растение от рода на ментата и е използван за контрол на раждаемостта още от древните гърци и римляни. Действието му включва насърчаване на менструалното кървене. Може да се използват пресни или сушени листа от билката.
Чай от джоджен може да се приготви като 150 гр от билката се сварят в дестилирана вода, след това се отстрани от котлона и се добави една чаена лъжичка изсушен див джоджен към водата. Оставя се да престои още 10-15 минути. Прецежда се и се добавя малко мед по желание. Чаят се пие веднага след незащитения полов акт.
Дивият джоджен като естествен контрол на раждаемостта трябва да се приема с повишено внимание, тъй като може да причини чернодробно увреждане, нарушения на нервната система, както и други проблеми. Не пийте повече от три чаши чай от див джоджен в рамките на шест дни. Да не се приема този чай, ако закъснението е повече от 10 дена.

Допълнителни препоръки
Важно е да се отбележи, че билковата контрацепция обикновено не достига същото ниво на защита, както синтетичните препарати, но предлага алтернативи за жени, които имат затруднения за използване на съвременните контрацептивни опции или просто искат да опитат нещо по-безопасно. Всяка билка има индивидуален начин за приемане. Някои се приемат ежедневно, други се използват колкото е необходимо, в зависимост от наличието на незащитен полов акт през периода на повишена фертилност (периода около овулацията). Като цяло, билки, които се приемат ежедневно се нуждаят от време, за да настъпи кумулация (натрупване). При тези билки  трябва да се вземат допълнителни мерки за предпазване от бременност, докато трае периода на изчакване. Затова е важно да се знае как точно се използват билките, колко време и в каква доза. Билковите контрацептиви с кумулативен ефект трябва да се вземат редовно (обикновено всеки ден), за да се запази ефекта им.
За да увеличите надеждността на билковата контрацепция, може да говорите с партньора си да прекъсне половия акт непосредтсвено преди еякулация. По този начин броят на попадналите сперматозоиди е значително по-малък (или изцяло липсват) и рискът ще бъде сведен до минимум.
Моля, имайте предвид, че различните билки имат различни странични ефекти и, въпреки че повечето имат слабо действие, някои може да са вредни и токсични във високи дози. Уверете се, че напълно познавате действието, дозирането, противопоказанията и факторите повлияващи действието на конкретната билка. Само защото нещо е естествено, не винаги означава, че е безвредно!

Още за: Кои билки може да предотвратят нежеланата бременност | Алтернативна медицина
от framar.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар