неделя, 25 октомври 2009 г.

Трансформация на Хороскопа и вътрешните Планети



Въпросът за свободната воля и детерминизма е дискутиран от далечни времена до ден днешен на сцената на най-различни дисциплини от човешкото познание. Астрологията не прави изключение в това отношение, този въпрос много пъти е бил причина за много спорове и теории.
Планетите и техните позиции рисуват неумолимо знаците на съдбата ни и твърде често всичко изглежда предрешено.

Това, за наша радост, съвсем не е така. Любимото ни словосъчетание „свободна воля” е издълбано и тук, в древната книга на звездната наука.

Планетите, техните позиции по знак и дом, както и аспектите помежду им водят след себе си много варианти и значения. Точно кои от тях и как ще оживеят в битието ни, зависи до голяма степен от самите нас, определят се от мислите, чувствата и постъпките ни. Разбира се, всичко тръгва от мисълта и идеята, която, облечена в дрехите на емоцията, ражда действията ни. Очевидно животът ни е комбинация от детерминизъм и свободен избор в определени рамки, но въпреки това в устата ни остава горчивият вкус на предопределеността.

Какво можем да направим, за да постигнем мечтите си? И как, за Бога, да разберем какво точно искаме и защо сме родени?

Астрологията се нагърбва и с тази нелека задача. Иначе казано, в рождената ни карта ние намираме пъстра амалгама от фактори, на моменти подтискащо сложна и противоречива.

Можем ли да променим астродиагнозата си?


Отговорът също не е черно-бял: можем частично.

Спрямо земята планетите се разделят на вътрешни и въшни. Първите са между Слънцето и Земята и това са Слънце, Луна, Меркурий и Венера. Слънцето е свързано със силата, жизнената енергия, волята, активната природа, свръхсъзнанието и духът. Луната символизира душата, емоциите, подсъзнанието и пасивната природа. Меркурий управлява ума, мисленето, интелекта и самосъзнанието, а на Венера се пада да отговоря за чувствата, любовта и съзнанието. Влиянието на тази планети винаги се проявава първо вътре в нас, а действието им отвън е вторично, като следствие. Това изглежда съвсем естествено, защото те изразяват в пълнота цялата ни вътрешна природа – дух, душа, ум и сърце. Девизът тук е: „съзнанието определя битието”, сферата на тези планети се намира много повече под нашата власт, в сравнение с тези отвъд Земята.

Външните планети ни напомнят за своето съществуване първо вън от нас като събития в живота ни. Тези случки влияят върху нашия вътрешен свят и по този начин Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон се намесват вторично в него. Тук е валидно мотото от близкото ни минало – „битието определя съзнанието”.
Именно затова и на външен план за нас са значещи транзитите на външните планети – Плутон е свързан с най-различни кризи, които често променят живота ни и трансформират по определен начин цялата ни личност. Сатурн създава ограничения, пречки и трудности, които дълбаят у нас по-задълбочена гледна точка, засилват чувството ни на отговорност и ни карат да осъзнаем кое е съществено и кое е излишно в живота ни. Уран ни носи неочаквани, резки събития, които стимулират нашата изобретателност и оригиналност, пораждат у нас порив за свобода, тласкат ни към новото и ни учат на нова мъдрост. Но всички тези следствия са причинени от нещо външно.

Но това е едната страна на монетата. Другата е вътрешната ни инициативност, така да се каже гъделът да бъдем господари на себе си и съдбата си. За тази цел първо трябва да се фокусираме върху позициите и аспектите на вътрешните си планети, да се потрудим върху тях.

Как ли? С най-големия дар, който имаме от природата – мисълта. Първата стъпка е да сме наясно със значенията на дадената позиция, с нейните положителни и отрицателни нюанси.

После трябва да държим в мисълта си само позитивните значения на аспекта или позицията, или тези от тях, които искаме и ни харесват.

Например ако имате съвпад на Венера и Сатурн в наталаната карта, това може да означава
забавяне (Сатурн) на брака (Венера) или трудности, страдания (Сатурн) в любовта (Венера). Разбирайки това, вие не искате подобен сценарий, освен ако не планирате кариера във Ватикана. Естествено, този аспект може да означава любов (Венера) към реда (Сатурн) или привързаност (Венера) към възрастни хора, дядо и баба (Сатурн). Това най-вероятно също не е толкова вдъхновяващо, затова вие може да мислите за този аспект като за сериозна, задълбочена и трайна (Сатурн) любов или брак (Венера), която може да устои (Сатурн) на всякакви предизвикателства и трудности. Освен да си го мислите, вие трябва твърдо да вярвате в това, като изкусно избягвате всякакви съмнения. Трябва да го преживявате и чувствате, все едно това е реален факт, да го визуализирате и искате. Който е гледал филма ‘Тайната’ веднага ше каже, че това ще доведе до реализацията на това желание и вие действително ще имате една трайна, сериозна и задълбочена любовна връзка или брак. А който не е гледал филма, по-добре да го направи, без да отлага.

При Слънце във Водолей (иначе казано, ако сте зодия Водолей), може да прочетете, че представителите на този знак може да се проявяват като бунтари, ексцентрици, и че наред с емоционалната си хладина, са склонни да изпадат в крайности. Това изобщо не трябва да ви смущава, просто бъдете убеден, че сте независима и свободна, оригинална личност, която може да разчитат на своята интелигентност. А защо не и гений или изобретател? Мислете така, и вместо непредсказуем странник, ще бъдете истински хуманист, заобиколен от многобройни и истински приятели.

Но идеята е първо да изживеете вътрешно всичко, което искате да ви се случи, всеки детайл на това, което искате да бъдете. И трябва да го направите истински, да го видите на екрана на въображението си, да го вкусите с целия спектър от емоции. Само тогава ще бъде реализирано.

Ако имате Меркурий на MC (Медиум Цели – зенитната точка) или в 10ти дом, и се колебаете относно вашето призвание или професия, то определено трябва да обърнете внимание на нещо, свързано с общуване или писане. PR, реклама, специалист по продажби, писател или журналист? Или нещо друго?
Освен другите, свързани с това фактори в хороскопа, задължително трябва да се отчете и нещо много важно – предпочитания ви. Отчитайки своите желания и факторите в картата, ще откриете каквото търсите – бъдете сигурни. И това е първата стъпка към неговото постигане.

При аспекти само между външни или само между вътрешни планети ситуацията изглежда ясна – първите действат чрез събития и отключват преживявания, вторите –посредством мислите, чувствата и действията ни предизвикват случки.

Какво става, обаче, при аспект между вътрешна и външна планета, например при квадрат на Меркурий с Марс? Като по-отдалечена от Слънцето Планета, Марс е по-силната в този случай, като това правило е валидно за всеки аспект – винаги по-външната и „тежка” планета доминира в конфигурацията. Излиза, че по тази логика, условията винаги са по-мощни от нас, и това е съвсем вярно за хора, които не обръщат никакво внимание на вътрешният си потенциал. При този аспект човек си намисля (Меркурий) да направи нещо, но се явява външна сила (Марс), която му противостои.

Но, причината е пак вътрешна: умът (Меркурий) на човека е в конфликт (квадрат) с неговите действия и постъпки (Марс). Следователно и разрешението е отвътре, трябва да се направят усилия за хармонизиране на действията и мислите, вместо да мислим едно, а да правим друго. Рано или късно, хвърленият в тази посока труд ще бъде възнаграден и действието на квадрата Меркурий – Марс ще бъде смекчено.

Знанието, което ни дава Астрологията и съзнателната вътрешна работа, която може да си подарим само ние, са двата златни ключа от ръждясалите катинари на масивната порта на стаята на щастието ни.

Радислав Кондаков

Няма коментари:

Публикуване на коментар