неделя, 25 октомври 2009 г.

Мистичен Зодиак

Николай Райнов

Пробуди в себе си звездността на Огъня, който твори чрез опознаване на най-скритото! И ще станеш тогава Овен ; твоето име ще бъде Цар, а твоята замисъл ще владее над света.

Овладей това, което шепне в тебе! Достигнеш ли себевластие, ти ще станеш Телец – и златни вериги ще сковат буйността на твоите членове.

Чист, устойчив, себевластител – ти ще приемеш в себе си един велик Син на Слънцето – и в еднозвучие ще прогърми галсът на Силния – в съзвучие с лъчите ще се разнесе гръмливата песен на твоето вечно Побратимство. Че в непобедимото сливане на Човек и Дух е Тайната на Третия Ден. – Това наричат Близнаци.

Но пак се върни в себе си – и потъни в глъбините на Мълчанието: тогава ще станеш Рак, който знае вси подмоли на живота и вси скривалища на смъртта.

Добий сила, правота и разпознаване в мрака – и ще се назовеш Лъв – с царствен поглед и свитък на тайни в устата. От твоите лапи не ще се изтръгне нищо съкровено – и ти ще делиш плячката на вси победи.

А после иде твоята върховна прослава – и Дева е твоето име. През душата ти се преломяват всички вълни на лъчите – и в ръката ти зрее огненият клас на дълги векове живот.

И за да не паднеш, трябва равновесие след победата: това е Везни. Ти стоиш на прага между живота и смъртта и твоите нозе отмерват трепета на свещения танц – танца на душата, която пърха отвъд живота, отвъд смъртта.

А време идва да убиеш себе си, за да заживееш истински: ще ли дръзне ръката ти да стори това? Ще трепне ли в тебе смелостта – с едно движение на ножа да разделиш Вчера от Утре – и да внесеш в душата си вечното Днес? Направиш ли това, Скорпион ще те назоват.

И тогава влизаш в Стената , що пази света – като мраморен камък взиждаш душата си, за да пази всичко живо от зло и от гибел, и от вражески напади. Стрелец е твоето име.

А видиш ли опасност да налита земята, откърмила душата ти – обличаш броня на светлина, за да се биеш с облечените в мрак – и тогава твоят свещен гняв цепи с бранен вик тъмнината – както меч разцепва череп на противник. И тогава те наричат Козирог.

Иде твоят сетен завой – да победиш Великия Змей, който плува в огнени вълни – и дига бури – и клати земята – и пак се крие, за да не го уловят. А ти ще прецедиш шепата си цялото море – и ще уловиш Змея – както се улавя бисер или коралово клонче. И Водолей ще те назоват тогава.

Твои са Двете Риби – Черната и Бялата – ти знаеш най-страшното, което човек узнава най-подире. Ти носиш в ръката си вси притежания – а две са те : Черната и Бялата Риба ги наричат. Ти знаеш да мълчиш, за да не издадеш никому Тайната; затова затваряш своя път със знака Риби.

Използван източник: Николай Райнов, Богомилски Легенди

Няма коментари:

Публикуване на коментар