петък, 23 октомври 2009 г.

Законът за най-малкото усилие

Законът за най-малкото усилие

* Разумът на природата функционира без всякакво усилие

* Впрягайки силите на хармонията, радостта и любовта, ние с лекота създаваме благополучие

Когато наблюдавате природата в действие, ще видите, че тя изразходва минимално усилие. Тревата не се мъчи да расте, тя просто си расте. Рибите не се мъчат да плуват, те просто плуват.Цветята не се мъчат да цъфтят, те цъфтят. Птиците не се мъчат да летят, те летят. Земята не се мъчи да се върти около собствената си ос; природата й е да се върти с шеметна скорост и да се носи в пространството.

Природата на бебетата е да са щастливи. Природата на слънцето е да грее. Природата на звездите е да светят и да блещукат. А нашата човешка природа е да материализираме мечтите си леко и без усилие.

Във ведическата наука, вековната философия на Индия, това е известно като

принцип на пестене на усилията,

или „прави по-малко и постигай повече“. В крайна сметка достигаш състояние, в което не вършиш нищо и постигаш всичко. Което означава, че е достатъчно да се появи някаква идея и тя се материализира без всякакви усилия. Онова, което наричаме „чудо“, всъщност е проявление на закона за най-малкото усилие.

Най-малко усилия се изразходват, когато действията ви са мотивирани от любов, защото природата се крепи от енергията на любовта. Вниманието към егото консумира най-много енергия.

За да действа този закон, има три условия. Първото е ПРИЕМАНЕТО, което означава просто да вземете решение.„Днес ще приемам хората, ситуациите, обстоятелствата и събитията такива, каквито са“ , защото целият свят е такъв, какъвто трябва да бъде.

Приемете нещата такива, каквито са,

а не такива, каквито бихте искали да бъдат в този момент. Можете да си пожелаете в бъдеще нещата да бъдат различни, но в този момент ще трябва да ги приемете такива, каквито са.

Ако сте обезсърчени и разстроени от някого или от нещо, спомнете си, че не реагирате на човека или на ситуацията, а на своите чувства и отношение към човека и ситуацията. Това са вашите чувства и други нямат вина.

Второто условие е ОТГОВОРНОСТТА. Отговорност означава да не обвиняваш никого и нищо за своето положение, включително и себе си. Всеки проблем съдържа в себе си семена на възможности и съзнанието за това ви дава възможност да вземете момента и да го преобразите в по-добро нещо или в по-добра ситуация.

Зад всички събития има скрит смисъл, който служи за вашата еволюция.

Третото условие е НЕПРОТИВЛЕНИЕТО, което означава, че вашето съзнание е настроено да не се противи и вие сте отхвърлили необходимостта да убеждавате другите в своята правота. Не е нужно да давате обяснения; просто заявете за своето намерение пред себе си и ще изпитвате удовлетворение, задоволство, радост, свобода и автономност във всеки момент от живота.

А когато постигнете деликатната комбинация от приемане, отговорност и непротивление, животът ви ще потече без всякакво усилие – вашите мечти и желания ще се слеят с желанията на природата.

Дийпак ЧОПРА

Няма коментари:

Публикуване на коментар