сряда, 30 юли 2014 г.

Бърпи

Бърпи – съюзник във войната срещу мазнинитe 

Musclemania: 


MUSCLEMANIABG

MUSCLEMANIABG


Бърпи-то е упражнение, в което участва цялото тяло. Основното движение се извършва в четири етапа и е известно, като: „four-count burpee“.
Burpees (бърпитата) са идеални за изгаряне на мазнините и за влизане във супер форма. Наскоро много популярно стана Swing Kettlebell, силно препоръчително е ако искате да повишите аеробният си капацитет и да промените тялото си (талията и бедрата), независимо дали сте мъж или жена. Единственият недостатък на това упражнение е, че то изисква Kettlebell (пудовка), която скъпа и не е лесно достъпна (въпреки че все повече и по-често го срещаме в залите). 
Затова днес ще ви предложим едно друго упражнение, което не изисква абсолютно никакво оборудване и ако искате стегнато и хубаво тяло, трябва да го добавите към вашия тренировъчен режем…. Става въпрос за Burpee (Бърпи), много ефективно упражнение за загубата на мазнини, особено ако се изпълнява често в интервални тренировка, например Tabatas Burpees.
Reebok CrossFit Ramsay Grand Reopening
Видове Бърпи-та
• Бърпи с лицеви опори
Движенията са същите, както при обикновеното бърпи, но изтласкването на краката назад и прибирането им до клекнало положение се прави 1 лицева опора.
• Двойно бърпи с лицеви опори
Това е усложнена вариация на горното упражнение, но всяко от базисните движения се правят по 2 пъти последователно.
•  Бърпи с подскок
В крайната фаза на движението се прави висок скок, вместо само изправяне.
• Бърпи с дълъг скок
Същото движение като предходното, но вместо скок нагоре се прави такъв напред.
• Бърпи с подскок със свиване на коленете
Това е модификация на бърпи с подскок, но в горната част се прави свиване на коленете към гърдите.
• Бърпи с прескачане на препятствия
Отново модификация на бърпи с подскок, но се прескача ниско препятствие.
• Бърпи със скок върху кутия
Вместо да се прескочи препятствие, при скока се качва върху стабилна основа.
• Бърпи с утежнение
Изпълнява се като обикновеното бърпи, но в ръцете се държат дъмбели.
• Бърпи с набиране на лост
Това е комбинация между обикновено бърпи и набиране на лост, като двете движения се редуват едно след друго по 1 повторение.
• Бърпи със силово набиране
Същото като горното, но вместо обикновено набиране на лоста се изпълнява силово такова.
• Шайти
Това е вариация, при която се застава в позиция за лицеви опори, като след всяко повторение се отскача с краката, като техните пръсти трябва почти да докоснат дланите на ръцете, които през цялото време не се отделят от пода, след което отново се застава в позиция за лицеви опори.
Произход на Burpees (бърпитата) са кръстени на Royal Burpee, който през 30-те години използва това упражнение за разработването на фитнес тест. Впоследствие този тест е бил използван от американската армия да се оцени нивото на годност на новобранците по време на Втората световна война.
Видове Burpees (бърпита)
В действителност има много видове Burpeеs, но ние ще ви представим Бърпи със скос, много пълно упражнение и подходящо за почти всеки. 
Как се изпълнява правилното Burpees (Бърпи)
Застанете прави с ръце до тялото. От тази позиция приклекнете и сложете длани пред вас. Опитайте да разгънете краката назад със скок без да променяте позицията на горната част на тялото и да отлепяте длани от пода. Тялото е изпънато и е в положение за лицева опора. Следете за това кръста да не пропада надолу. Оттук направете лицева опора. След като я завършите приберете краката (пак със скок) в позицията отпреди опората. Отскочете нагоре и завършете движението с пляскане над глава по време на скока. Застанете в изходно положение.
Мускулни групи, които взимат участие при изпълнение на бърпи
Мускулни групи, които взимат участие при изпълнение на бърпи
Бърпи подобрява работата на сърдечно-съдовата издръжливост, мускулна издръжливост, сила и координация (това всъщност е показателно за това дали си FIT и дали си в добра форма).
Привидно това упражнение е много лесно, но само тези които са го правили знаят ефекта му върху тялото и степента му на сложност, затова винаги загрявайте, преди да започнете да правите бърпита.
Препоръки: Проверявайте винаги пода на който правите упражнението да не е хлъзгава повърхността, за да избегнете нежелани контузии.
Не позволявайте на корема и/или таза да хлътне надолу, нито се изгърбвайте в обратна посока, a дръжте планк позицията на тялото през цялото време, докато сте на длани и пръсти.
Стремете се да поставяте дланите максимално близко пред стъпалата.

MUSCLEMANIABG

 ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ….
бърпи

MUMMUSCLEMANIABGUSCLEMANIABGSCLEMANIABG

Няма коментари:

Публикуване на коментар