понеделник, 4 януари 2010 г.

ТЕРАПИЯ С ИЗВЛЕЦИ ОТ СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ

ТЕРАПИЯ С ИЗВЛЕЦИ ОТ СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ

Налице е информация от векове за лечебно и душевно хармонизиращото влияние на минералите и особено – на скъпоценните и полускъпоценните камъни, благородните и полублагородните метали. Те са били препоръчвани обикновено за носене в директен допир с кожната повърхност на различни места по тялото (това изискване може да има връзка с проникването на микроскопични количества и в кръвообращението, което днес е доказано почти за всички постоянно носени атрибути с непосредствен кожен контакт). Прилагането на извлеци от тях вътрешно е продължение на тази традиция. За разлика от приемането им стрити на прах (т.нар. литотерапия), което в днешно време крие опасност от попадане на значителни дози тежки метали и други замърсители, течните разредени извлеци (по метода, описан за цветотерапията) не крият такива опасности. Те могат да се приемат вътрешно и да се прилагат външно, вкл. за промивки след разреждане с вода, да се експлицират към съответни акупунктурни точки, както това се прави отдавна в китайската медицина.
Тези средства, както и някои (предимно благородни) метали могат да бъдат предлагани подобно на цветните лекове от растения, вкл. да бъдат изготвени по поръчка с материали на клиента.

Аквамарин (Aquamarine) . Носен е като амулет за запазване присъствието на духа при опасни ситуации, особено свързани с пътуване по море. „Охлажда” гнева и страстите, подобрява храносмилателните и чернодробните функции, облекчава при остри простуди, зъбобол и конюнктивит.

Александрит (Alexandrite). Рядък камък, променящ цвета си при смяна на осветлението. Преданието гласи, че помага на силните, като най-напред ги проверява чрез изпитания. Счита се, че подобрява сърдечния ритъм и кръвообращението.

Аметист (Amethyst). Пречиства ума, енергийното тяло и кръвта. Помага за освобождаването от различни болести, страхове и изкушения, за постигането на астрално проектиране и развиването на интуицията. Други показания: безсъние, раздразнтелност, отслабване на паметта, говорни дефекти, болести на жлъчката и пикочополовата система.

Ахат (Agate). Или слоест халцедон – разновидност на кварца. Поощрява душевната връзка със земята и красотата на природата („камък на художниците”); защитава от нежелателни енергии, подтиква към искреност и споделяне, противодейства на нежелателни атмосферни и космични въздействия (особено това важи за черния ахат, наричан още оникс). Прочутата средновековна ясновидка св. Хилдегард е препоръчвала ахата при маниакални душевни разстройства, епилепсия и сомнамбулизъм. На физическо ниво различно оцветените камъни от тази група действат в различна степен срещу отравяния, заболявания на дихателните органи, сърцето, очите и ушите и т.н.

Гагат (Gagate). Счита се за защитен „камък на земята”, лекуващ съречните рани, нощните страхове и кошмарите. Отдавна е бил препоръчват при безплодие и гинекологични заболявания, главоболие, проблеми със зъбите и очите и др.

Гранат (Granate). В различните си разновидности, той се препоръчва за емоционално „подгряване” и засилване на имунитета (червиният), подобряване дейността на на сърцето (зеленият), на белите дробове и коремните органи (жълтият) и др.

Диамант (Diamond). От древноста се е считало, че тази скопоценност помага за развитието на храбростта и душевната чистота. Сякаш напомнайки истинските стойности на душата, той е уместно да бъде носен или пит като вибротерапевтична настойка от податливите на различни форми на пристрастяване. Подпомага също и хармонизирането на телесните процеси, поддържайки по-дълго младостта и жизнеността; препоръчва се при сърдечносъдови, стомашни и жлъчночернодробни нарушения и хипогликемия.

Изумруд (Emerald). Разновидност на берила. Камъкът на Клеопатра, смята се, че придава сила, очарование и остроумие. Прилага се и като протовоотрова, за изостряне на зрението, при безсъние и вегетативни спазми.

Карнеол (Carneol). Най-голям опит има с използването на оранжев карнеол, наричан още сердолик: при възпалителни заболявания, за по-бързо заздравяване на раните и укрепване на нервната система, а при жените – за регулиране на мензиса, за зачеване и за по-лесно раждане. Вибротерапевтичните разреждания са за предпочитане като метод на използване, тъй като самият камък е слабо радиоактивен.

Кварц (Quartz). Основните му разновидности са:
1. Прозрачен (планински кристал, Rock-crystal). Счита се за полезен при постигането високоенергиен баланс във всички чакри. Увеличава тонуса на тялото и прозрението на ума („камък на ясновидството”), усилва действието на други лечебни и духовно укрепващи методи. Физически болести, които се повлияват благоприятно, са: сърдечни и храносмилателни нарушения, повишена щитовидна функция и хронична отпадналост. Препоръчва се и за предпазване от кошмарни сънища и от голямата жега през лятото.
2. Цитрин (Cintrine) (прозрачен, с жълтеникавооранжев отенък). Помага за правилното изразяване на мислите и при говорни дефекти (от древността е известен случаят с Демостен, който е страдал от такива и е поставял камъчета цитрин в устата си, докато се превърне в най-прочутия оратор).
3. Опушен (Quartz, Smoky). Стимулира практичността, вкл. проверката на любовта чрез изпитания на материалното поле. Предпазва енергийното поле от негативни въздействия, подсилва аурата, помага при депресии, разочарования и наркоманни зависимости.
4. Розов (Quartz, Rose). Уравновесява емоционално, придава вътрешно усещане за смисъл на живота. Лекува рани от нещастна любов, като помага да се освободим от натрупаните огорчения, гняв и блокиращи по-нататъшното ни развитие неприятни спомени. Полезен е и при различни психосоматични нарушения, както и при болезнена менструация. Отразява се добре върху кожата, забавяйки образуването на бръчки.

Кехлибар (Amber). От древността се е считал за камък-пазител, защитаващ „аурата” от психоенергийни вмешателства и предпазващ от инфекции. Според една легенда, сълзите на птиците се втвърдяват и го образуват; така или иначе, носенето му или употребата на вибротерапевтична тинктура от него водят до усещане за лекота и освободеност. Затова се препоръчва и на онези, които поради екстремни страдания и ограничения си мислят за самоубийство. Физически помага при широк спектър от оплаквания, особено свързани с главата и шията, както и при ревматични болки, отравяния (важен за пушачите) и преждевременно състаряване. Янтарната киселина, на която е особено богат кехлибарът, сега се разглежда като първокласен биостимулатор на основните жизнени функции.

Корал. Корал бял (Corallium album; Coral, white). Корал червен (Corallium rubrum, Cor-r.; Coral, red). Различните видове корали са били тачени от древните цивилизации като носещи здраве, младост, мъдрост и дълголетие. Препоръчват се за енергийна защита на домовете и Ин-Ян хармонизация на индивидите (жените да носят или пият настойка от бял корал, а мъжете – от червен). Помагат също при възпаление на сливиците, при заболявания на храносмилателната и отделителната системи, при различни трески и кръвотечения.
В хомеопатията препаратът червен корал се прилага при спастични кашлици и заден ринит; язвени процеси, чувствителни към докосване; свадливост и обърканост на ума; желание за солено и кисело.

Лазурит (Lazurite). В древен Египет сред други народи е бил тачен като рядка скъпоценност - „камък на искреността”, подходящ за лични, политически и духовни цели. Вибротерапевтично може да прилага при възпалителни заболявания на очите, ушите и кожата, както и при безсъние.

Лапис (Lapis lazuli). Прочиства ума и аурата, помага при очни болести и за развиването на ясновидство. Подсилва интуитицията. Полезен е при отстраняване на блокажи както пред пътя към постигане на здраве, така и по духовната пътека.

Лунен камък (Moonstone). Пробужда и балансира Ин-енергиите, подтиквайки душата към по-висша изразителност на чувствата и преминаване към по-висши нива на осъзнаване. Регулира редица гинекологични проблеми, а при мъжете води до успокояване и по-добро разбиране на женските енергии. (Това се счита се за особено важно при преходните и понякога сериозни кризи, свързани с планетарните процеси на съзнателна еволюция, характерни за епохата на Водолея). Препоръчва се още при спастични и гърчови състояния, безсъние и бъбречни камъни.

Малахит (Malachite). Пробужда искреността към себе си, съзидателността и способността ни към душевна трансформация. Заостря вниманието ни върху детайлите, привлича вниманието на другите към собствената изява (като интелект и чувства). Подобрява чернодробните функции. Стимулира тимусната жлеза и растежа на младите организми.

Нефрит (Nephrite). Широко използван и символично почитан в Китай, като носител на здраве, дълголетие и плодовитост. Вибротерапевтично той помага при конструктивни промени в живота (подобно на Ореха в цветолечението!), лекува пикочополовата система и помага при мигренозно главоболие, невралгии и вегетативни дистонии.

Опал (Opal). Насърчава творческото въдхновение в изкуството и посвещаването на определена идея; при хора без подобни ценности и на силно комерсиалните не се препоръчва, тъй като се счита, че усилва податливостта на изкушения. В миналото водна настойка от опал се е давала при безплодие, както и при болести на сърцето, нервите и очите.

Перли (Pearls). В древната източна медицина те често са били прибавяни под фомата на прах към сложни терапевтични смески. Вибротерапевтично може също да се разчита отчасти на установените показания: стомашно-чревни възпалителения, пясъци в жлъчката, стенокардия и различни кръвотечения. Счита се освен това, че перлите помагат за избягването на погрешни, повтарящи се действия (подобно на Кестеновите пъпки от Баховата терапия!).

Рубин (Ruby). Тонизира физически и психоемоционално, което може да се прояви в позитивен или негативен план, в зависимост от изходните данни на индивида. Препоръчван е при остри (епидемични) инфекциозни болести, анемии, безапетитие, полова студенина, главоболие, ниско кръвно налягане и симптоми на преждевременно остаряване.

Сапфир (Saphire). Счита се за камък на силните хора, с импулс към самоусъвършенстване (в ред религиозни традиции се счита за свещен). Лечебното му действие е на първо място успокояващо върху нервите (и прекомерните страсти), помага при спазми, ревматични и невралгич
ни болки, заболявания на гърлото, щитовидната жлеза и очите. Смята се, че подобрява паметта, дори и при старческо слабоумие.

Седеф (Mother-of-pearl). Помага за хармонизиране на Ин-енергиите, специално при жени със затворен характер, за да проявят балансирано своято очарователна и грижовна натура. Често се съчетава при изработването на накити с други скъпоценни камъни и с благородни метали.

Содалит (Sodalite). Извлекът от този камък подпомага физическото проявление на интелектуалните енергии. Това се изявява чрез прочистване и задълбочаване на обективния ум, вкл. за по-правилни разсъждения по отношение на здравните проблеми и тяхното лекуване. Полезен е и за по-бързо и сигурно преодоляване на редица вредни навици.

Топаз (Topaz). Балансира рационалния разум с по-висшите мисловни и интуитивни нива на съзнанието. Регулира активността на храносмилателната система. Тъй като последната е известна с голямото си значение за периферната (а оттам – и за централната) нервна регулация, не е изненадващо, че тинктурата от топаз се прилага и за облекчаване на чувството на безпокойство чрез постигане на дълбока релаксация. Тя на свой ред повишава възприемчивостта към усещането на тялото за това кое е здравословно за него и кое не. Освен това, физическото му влияние върху чернодробните, хормонални и очни проблеми (за последните – и външно) е било предмет на дългогодишни наблюдения.

Турмалин (Tourmaline). Счита се за протектор на „аурата”, като в зависимост от окраската си подсилва вярата (зеленият), любовта (червеният) или утешава след емоционални травми и разочарования (розово-зеленият). В миналото е бил известен и като камък на младостта.

Тюркоаз (Turquoise). Балансира речевата, емоционалната и творческа изразност. Помага за преодоляване на влиянията от неблагоприятна социална среда (в миналото се е смятал за камък на интимния чар и верността в любовта). Действа добре при всякакви нарушения на щитовидната жлеза, гърлото и на дихателната система като цяло, действа детоксиниращо. Смята се, че различно оцветените камъни от тази група са под различни зодиакални влияния.

Флуорит
(Fluorite) . Има многостранно приложение, тъй като пробужда по-силен енергиен модел в аурата, позволяващ да бъдат открити нови възможности за излекуване и духовен напредък. Балансира мозъчните полукълба, енергиите на Ин и Ян и различните им повластни меридиани по тялото. Това важи особено за синия флуорит, докато различно оцветените други видове имат нюанси в действието си, свързани с чакрата на съответния цвят.

Халцедон
(Chalcedony). Пробужда съзидателността, повишава разбирането за полярните енергии на привличане и отблъскване, като по този начин успяваме да привличаме само това, което е необходимо край нас, без да проявяваме агресивност. Увеличава способността за изразяване и комуникиране, вкл. интимно общуване.

Хематит (Haematite). Съответно на желязното си съдържание, той влияе върху кръвта и кръвообращението, храносмилането, черния дроб, далака и пикочополовата система. Един от важните камъни за защита на „аурата”.

Хиацинт (Jacinth). Разновидност на циркона. Счита се, че помага при отравяния, алергии и предпазва от заразяване по време на различни епидемии. Психично действа уравновесяващо при (хипоманиакални) състояния с неумерени и неконтролирани изблици на положителни емоции.

Хризолит (Olivine). Разновидност на оливина. От древността се е считало, че предпазва от болести и нещастия, успокоява (вкл. при сърдечни неврози и стенокардия) и увеличава умствените способности.

Яспис (Jasper). В зависимост от оцветяването му се свързва с различни свойства и зодиакални знаци. Смята се за добро средство при стомашночревни и жлъчночернодробни болести, при сърдечно съдови и хормоналнообменни нарушения и за кръвоспиране (спец. червения яспис), за подобняване дейността на отделителните органи (предимно жълт и оранжев яспис) и др. Счита се освен това, че стимулира интелекта за изследователска работа (подходящ е за научни работници).

Няма коментари:

Публикуване на коментар