сряда, 27 януари 2010 г.

Омайната топлина на ароматите


Аромати, Омайната топлина на ароматите

Ветивер

Аромати, Омайната топлина на ароматите

Тамян

Аромати, Омайната топлина на ароматите

Шафран

Аромати, Омайната топлина на ароматите

Ванилия

Аромати, Омайната топлина на ароматите

Амбрата и мускусът претърпяват сложен процес на обработка, за да достигнат до крайния потребител

Обикновено сменяме парфюма си през различните сезони. Има аромати, които наричаме "летни" и такива, които определяме като "зимни". През студените дни "топлите" нотки могат да направят чудеса за настроението ни.

Ветивер

Ветиверът е целогодишен храст, който първоначално расте в Индия. Ароматът му напомня цитрусовите нотки на лимонената трева и цитронелата. Днес ветивер се отглежда и в Китай, Хаити, Бразилия, Ява и Япония с цел направата на ароматна есенция (масло), която се извлича от корените и участва в състава на огромен процент от парфюмерийните продукти в световен мащаб.

Тамян

Тамянът е вид смола отделяна от вид иглолистни дървета. Когато се отчупи парче кора от дървото, то започва да "плаче" със сълзи от смола и това всъщност е тамянът. Различните дървета, както и разликите в климата и почвата водят до добив на различна като вид и качество смола. Най-качествената смола се получава от дървета, които живеят на най-трудни места и се различава по нивото на непрозрачност, чистотата, аромата и възрастта. Най-висококачественият тамян се добива в Оман, Йемен и северните брегове на Сомaлия. Тамянът се използва в производството на аромати, в ароматерапията, както и в религиозните ритуали на най-разпространените религии.

Шафран

Шафранът се добива от цветовете на шафрановия минзухар, който расте в Югозападна Азия в естествени условия, но се отглежда в култивиран вид в много страни в Европа. Десетилетия наред предизвиква любопитството на учените по цял свят, но все още не е разгадан състава на летливите му съставки, нито тайната на неговия аромат напомнящ сено. Добивът на шафран е сложен и изключително трудоемък процес, което и предполага високата му цена (до 10 000 евро за килограм).

Ванилия

Ванилията е вид орхидея, чиято родина е Мексико. През 1990 година производителите на парфюми включват аромата на ванилия в състава на ароматите си. Ваниловата есенция се добива посредством филтрация на натрошени зърна през вода и алкохол. Много бързо се превръща в любима на много жени съставка, вероятно заради топлината, която създава, както и способността й да връща в спомените.

Амбра

Добивът на амбра е уникален процес, защото тя представлява вещество, срещано в жлезите на синия кит, както и в стомаха и червата на кашалота. Днес извличането на амбра е забранено и това определя високата й цена. "Суровата" амбра притежава мирис, наподобяващ плесен и за да придобие вида и аромата, подходящ за употреба в парфюмерията се обработва термично, като процесът е сложен и продължителен. За парфюмеристите тя има незаменими свойства, не само поради неповторимия си аромат, а заради способността й да подчертава други аромати – тя е най-добрата основа в сложната комбинация в създаването на парфюм.

Мускус

Мускусът е вещество, добивано от мускусния елен по време на размножителния период. Произходът му води началото си от Тибет, Индия и Китай. В Европа е познат първоначално като силен афродизиак, а днес е основна съставка в много, предимно мъжки парфюми.


От Гергана Кангалова

Няма коментари:

Публикуване на коментар