Цветно зеле със сирене или кашкавал—на фурна
Продукти за 3—4 порции:
2—3 глави цветно зеле — около 1,300 кг, 3/4 пакетче прясно масло, 150—200 г сирене или настърган кашкавал, 1 ч. ч. прясно мляко, 3 яйца, магданоз, сол.
Почистеното от листата и кочана прясно зеле се накъсва на цветчета и се вари в подсолена вода до омекване, след което се отцежда добре и се слага на равномерен пласт в намазана тава, наръсва се с натрошеното сирене (или настъргания кашкавал) и разтопеното масло и се залива с разбитите в млякото яйца. Ястието се пече в умерена фурна до леко зачервяване. Наръсва се със ситно скълцан магданоз и се поднася със салата по избор и според сезона.
Топчета от сирене
Продукти:
300 гр. меко сирене
1/2 чаена чаша смлени орехи
1/2 чаена чаша сусам
5-6 скилидки
черен пипер
Начин на приготвяне:
Сиренето се смачква с вилица и се смесва с орехите.
Добавят се счуканият чесън и черният пипер.
Сместа се разбърква и от нея с мокри ръце се оформят топчета.
Приятен апетит!
рецепта: Ориз с къри и моркови
Продукти:
300 г ориз
2 с л зехтин
2 с л (30 г) краве масло
2-3 настъргани на едро моркови
2-3 скилидки чесън
1-2 ч л къри
сол
смлян черен пипер
Боб с ориз и царевица
200 г консерва гъби
3 скилидки чесън
250 г ориз
200 г царевица от консерва
200 г грах
450 г сварен боб
девесил
джоджен
сол
черен пипер
1 чушка
2 домата
олио
Начин на приготвяне:
Запържват се лукът, гъбите, чушките и чесънът. Към тях се добавят оризът и доматите и всичко се оставя да поври малко. След 15 минути се добавят и останалите продукти. Ястието ври още 30 минути, като малко преди да се свали от огъня, се добавят джоджен и девесил.
Картофи, запечени с лук
2 кг картофи
2 скилидки чесън
2 глави червен лук
1 с.л. нарязана прясна мащерка
60 мл зехтин
1/2 ч.л. вода
смлян черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Картофите се измиват много добре, разрязват се на 4 резена и се слагат в голяма тава, намазана със зехтин. Добавят се обелените глави лук, нарязани на едро, и ситно нарязаният чесън. Ястието се поръсва с мащерка, черен пипер и сол на вкус и се залива с останалия зехтин. Пече се около 1 час в предварително загрята фурна на 220 градуса, като от време на време се разбърква, докато зеленчуците омекнат и добият златиста коричка. Картофите се поднасят горещи.
Супа от леща и орехи
500 г леща
1 ч.ч. счукани орехи
1/2 ч.л. червен пипер
1 и 1/2 с.л. сол
1/2 ч.ч. олио
1 с.л. брашно
магданоз
морков
Начин на приготвяне:
Лещата се почиства, залива се с вода и се сварява добре. Прибавят се счуканите орехи, които трябва да поврят 7-8 минути. По желания се слага и нарязан на малки кубчета морков. Супата се подправя със сол и червен пипер на вкус. Брашното се запържва в олиото и тази запръжка се прибавя към сварената леща. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.
Вегетарианска запеканка - рецепта на баба ПенаПродукти:
250г ориз
200г замразен зелен боб
3 тиквички
3 моркова
1 малък стрък праз лук
300мл домати от консерва
1ч.л. сол
3с.л. зеленчуково олио
щипка сушен девесил
щипка сушен тарос
Приготвяне:
Зеленият боб се накисва в топла вода да се размрази. Стръкът праз се измива и нарязва на колелца. Оризът се накисва в купичка с вода. Морковите се остъргват и настъргват на едро на ренде. Тиквичките се обелват, почистват в двата края, измиват и нарязват на кръгчета с дебелина половин пръст. В тиган се наливат 3с.л. зеленчуково олио, поръсва се сол и съдът се поставя на включен котлон. Когато загрее мазнината се слага лукът и оризът, отцеден от водата. Разбърква се добре и се оставя за 5 минути да се запържи. Шушулките боб се нарязва на две и се добавят в тигана. Като се позапържат продуктите, съдът се оттегля и котлона се изключва. Запържените зелнчуци се поръсват със сух стрит девесил и тарос. Разбърква се с дървена шпатула. Взема се тавичка за печене. На дъното се нарежда половината от запръжката. Отгоре се подреждат половината от тиквичките и морковите. Върху тях се разпределя останалото количество от тигана. Разпределя се останалата част тиквички и моркови. Доматите се зареждат най- отгоре. Налива се 450мл вода. Мусаката се пече на 200 градуса 60- 70 минути. При необходимост се долива вода за да не се пресуши оризът. Вегетарианското ястие се консумира леко изстинало. Реже се на квадратни парчета. Ако желаете някакава по- различна форма, може да се сложи мусака в купичка. Съдържанието се притиска леко и се обръща върху плитка чиния. Отгоре на порцията се забожда стръкче пресен копър.
Няма коментари:
Публикуване на коментар