сряда, 20 януари 2010 г.

CODEX GIGAS – Библията на Дявола


Мнениеот didona

Легендата гласи, че Codex Gigas е писан от монах в Бенедиктинския манастир в Подлажице, на около 100 км. източно от Прага, който нарушил монашеската си клетва, за което бил осъден да бъде зазидан жив в стените на манастира. За да избегне наказанието и като изкупление за греховете си, монахът се зарекъл, че само за една нощ ще напише и украси с рисунки книга, която ще съдържа цялото човешко познание. Цяла нощ монахът работил, но му оставало още огромна информация, която нямало как да успее да включи в книгата. Съзнавайки, че работата е непосилна, към полунощ той сключил сделка с дявола и му продал душата си, а Дяволът завършил ръкописа вместо него. В знак на благодарност монахът изрисувал Дявола на една от страниците на кодекса.
Изображение
Всъщност 50 сантиметровото изображение на Дявола в цял ръст донесло на кодекса мрачното прозвище "Библия на дявола". За създаването на кодекса били използвани кожи от 160 телета, а мастилото било от стрити насекоми. Codex Gigas е най-големият средновековен ръкопис, съхранен до наши дни. Ръкописът е с размери 92 на 50 см. и с дебелина 22 см. Тежи 75 килограма. Благодарение на графологическа експертиза се доказва, че книгата наистина е написана от един единствен човек, което е непосилен труд - написването най-вероятно му е отнело 30 години без прекъсване.
Независимо че има такава рисунка на Дявола, Codex Gigas не е унищожен от Инквизицията и дори е бил използван от множество схоластици. Той обаче донесъл на манастира в Подлажице не прослава, а унищожение – обителта била разрушена до основи в хода на религиозните войни през XV век.
В написания на латински сборник действително се съдържат всички познания на Бенедиктинския орден от началото на XIII век – Старият и Новият завет, "Юдейска археология" от Йосиф Флавий, "Чешка хроника" от Козма Пражки, "Огледало на грешника" – сборник с назидателни и занимателни примерни разкази за проповедници, различни трактати, посветени на историята, етимологията и физиологията, календар с кондика на манастира в Подлажице, както и магически формули, рецепти, екзорсистки заклинания и други местни поверия.
Изображение
В края на 13 годишната война кодексът е пленен от шведите и е станал собственост на шведския кралски двор през 1648г. През 2007г. след повече от 300 години Codex Gigas отново е върнат в Прага.

Тук можете да гледате филм от 5 части на National Geographic за кодекса /филмът е на български/ :
http://vbox7.com/play:ac51de70&al=1&vid=

Няма коментари:

Публикуване на коментар