сряда, 20 януари 2010 г.

ЖЕНИТЕ-ЖИРАФИ - как красотата понякога убива

Мнениеот didona

Само две племена в света - падонг в Мианмар и друго - в отдалечените и закътани райони на Тайланд, смятат за висша форма на красота и елегантност дамите да слагат по вратовете и коленете си общо около 15 кг метал.
Племето Падонг обитава високо плато в Източна Бирма и жителите му наброяват около 7000 души. Голяма част от жителите на племето са емигрирали в Тайланд.
Жените-падонг са известни по света като жените-жирафи. Още от петгодишна възраст със всяка изминала година, на момичетата се нанизват една след друга медни халки на вратовете, и така, докато височината на наниза достигне 30-35 см. Поставянето започва от ключицата и стига до брадичката, като по този начин врата започва постепенно да се удължава. Тежестта на нанизите понякога достига до повече от десет килограма. Този обичай символизира богатство, красота и елегантност и спазването му гарантира успешна женитба.
Изображение

Предполагам ви е интересно как е възникнал този обичай??? За съжаление никой не знае. Според една легенда това се правело, за да се предпазват жените от тигри, а според друга легенда - да напомнят на митичен дракон от миналото на племето.
Всъщност най-важният въпрос до скоро е бил как така вратовете на жените се разтягат чак толкова, и дали това се дължи на деформация на прешлените или на връзките между тях? Учени направили рентгенова снимка, с която всъщност било установено, че гръдният кош се смъква максимално поради тежестта на украшението, което прави врата да изглежда необикновено дълъг. Чисто физиологически обаче тази практика води до силна атрофия на вратните мускули. Жените не могат да пият течности от чаша и за целта си служат с бамбукови цеви.
Според обичаите на племето, ако жена изневери на мъжа си, то гривните на врата се отрязват и клюмналата изведнъж от тежестта си глава предизвиква бавно задушаване.
Подобни гривни, с общо тегло също приблизително 10 кг, се носят също по ръцете и краката - от глезените до коленете. Те се правят от месинг и тръстика. От тях походката на жените е бавна и силно клатеща се.
Изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар