събота, 5 декември 2009 г.

Тайните на щастието

Учени разкриват 12-те тайни, които правят хората истински щастливи.


1. Оптимизъм

2. Любов

3. Кураж
Да имаш кураж означава да не изменяш на ценностите си.

4. Възможност за избор

5. Проактивност
Най-щастливите хора са винаги на лов за нови преживявания, благодарение на любовта им към живота. За да запалите вътрешната си страст, Бейкър препоръчва да си поставите за цел всеки ден да правите по една грешка. Това ще ви окуражи да се впуснете в нови преживявания, което иначе не бихте направили от страх да не се провалите. Освен това, тренирайки любознателността си по този начин, повишаваме нашето щастие: невролози открили, че впускането в нови преживявания води до производство на допамин - вещество, което ни кара да се чувстваме щастливи.
6. Сигурност
Истинската увереност означава да се чувстваме добре на мястото, на което сме в момента в живота. Това е да знаем, че ако станем богати или известни, това няма да промени същността ни. ”Щастливите хора се харесват такива, каквито са”, казва Бейкър. “Те на стават роби на известността или на финансовото си състояние”.
Сигурността е свързана още с осъзнаването, че това, което сме днес, е съвкупност от всичките малки неща от нашата история, които никой не може да ни отнеме. Историята на семейството ни, образованието, споделеният опит с искрени приятели - нито едно от тези неща не може да бъде заличено от промените в живота ви - факт, който внушава чувство на стабилност и вътрешен мир. Така че, когато се почувстваме несигурни, специалистите препоръчват да се уповаваме на един... от тези стойностни моменти: може да разгледате снимки от някое важно събитие в живота ви, например дипломирането, да препрочетете писмата от приятел и др. По този начин ще успеем да овладеем и най-трудната ситуация.
7. Добро здраве

8. Душевно състояние
Хора, с по-силно развита душевност са много по-удовлетворени от живота от тези с по-слабо развита, показва изследване върху растежа на тялото. Всяко действие, което докосва душата, включително медитацията, разходки в гората, четене на вдъхновяваща книга или слушане на приятна музика, може да ни разкрие много неща.
9. Алтруизъм
Да даваме от себе си, без да очакваме нещо в замяна...
10. Съпоставяне
Щастливите хора съзнателно подреждат житейските си преживявания така, че приятните случки са на преден план, докато лошите са в периферията.
11. Чувство за хумор
Откриването на смешното в една лоша ситуация променя гледната точка, което дава сили на хората да вървят напред, дори когато нещата... нещата са най-черни. Помъчете се всеки ден да преживявате нещо забавно - без значение дали четете вицове или гледате любимата си забавна програма. Една хубава порция смях дневно ще промени целия ви ден.
12. Цели
Да имаме причина да ставаме от леглото всяка сутрин, е един от най-съществените източници на щастие, защото ни дава нещо позитивно, върху което да се концентрираме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар