събота, 12 декември 2009 г.

(Не)забележимият цвят


Символът на светлината е слънцето, пръскащо бяла светлина. Светлината е светла, бялото също. Белият цвят обаче има две противоречащи си въздействия върху хората. Той може да въздейства, както положително, така и отрицателно.

“Доброто” бяло. Светлото, искрящо бяло е цветът на слънцето, на деня, на Бога, на Святия Дух, на ангелите, на блажените, на добротата, на вярата, победата и здравомислието. За белия цвят казват, че носи щастие. Древните египтяни са почитали белия слънчев бик. Белите дрехи у народите с древна култура са олицетворявали мистериите на съществованието, щастливото раждане. Бели са били тогите в Рим, с които гражданите са се показвали в обществото. В Индия почитат белия слон като свещено животно. Бели дрехи носят брамините, проповядващи състояние на духа, лишено от желания и страст. Духовността си представяме лъчиста, прозрачна като кристал, който отразява светлината във всички посоки. Тя прави пределите на свърхсетивното достъпни за човека. Затова и бялото е цветът на строгите религиозни тържества и в християнските ритуали се използва при осветяване. Църквата съвсем съзнателно празнува раждането на Спасителя на света, донесъл светлината, в дългите и мрачни зимни дни. Бялото е знак и за чест и извисеност, чистота, благородство, святост. През Средновековието бялото, носено от влюбени, е означавало началото на щастлива любов.

“Лошото” бяло. Толкова невинно през деня, в припадащия здрач бялото може да изплаши някого. Когато преди буря се кълбят тежки сиви облаци, снегът е просто бял, матово бял, мъртво бял. Лишеното от пъстрота и гланц бяло няма определен характер, по-близо е до студените цветове и от него лъха хлад. Всички духове на починали се явяват в млечнобелезникава мъгла. Призраците са забулени в сиво-бели наметала, а царят на ужаса, така, както го представя Откровението на Йоан, язди на мръснобял кон. Бялата кула в Лондонския Тауър, в която са били затворени толкова много войни и крале, въздейства много по-силно на въображението с бледоликите си затворници в бели килии, отколкото Кървавата кула. Игра на природата в подкрепа на борбата за оцеляване е измамната бяла маска, зад която се крият хищници като бялата мечка или полярната лисица.

Умереното бяло в работното облекло придава значимост, внушава почит, предполага компетентност. Когато след работа видим усмихнатата продавачка или строгия лекар в цивилни дрехи, изпитваме известно разочарование. Бели хора ще видим във всички важни моменти от човешкия живот - пременено за празника дете, атлетка по време на състезание, енергична жена, тренираща „белия спорт” тенис, млада булка, салонна дама, къпеща се в сиянието на диамантите и перлите си. Облеклото за ски и гимнастика също обикновено е бяло. В летните облекла днес също доминира белият цвят, той преобразява хората, прави ги по-интересни. Белите дрехи правят човека да изглежда по-едър и не подчертават фигурата му, затова видът му е впечатляващ. Кое бяло е вашето бяло зависи само от вас. Дали ще сте искрящи и жизнени или бледи и безлични е във вашата власт!


© MagicAura.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар