събота, 12 декември 2009 г.

Бабини рецепти за буйна грива


Бабини рецепти за буйна грива'Отсъствие на косми там, където обикновено растат' - така лекарите определят плешивостта.

При мъжете това неприятно състояние има преди всичко генетичен характер; при жените косите опадат с възрастта, а също така и след тежка болест, бременност... При всички случаи падането на косата е съпроводено с неприятни състояния. Прибегнете към помощта на фитотерапията.

Коприва и репей - за цялата глава!


Тези две билки са най-добрите лечители при обилно падане на косата. Измийте косата без сапун и през нощта преспете с някоя от следните настойки за коса:

* 100 г листа от коприва се заливат с 0,5 л гореща вода, добавя се 0.5 л оцет. Сместа се загрява на бавен огън за около 30 мин.

* 50 г смлени корени от репей се заливат с 1 л вряла вода. Сместа престоява един час в закрит съд.

* Репейно масло (продава се в аптеките) се втрива ежедневно в кожата на главата.

Пийте (по половин чаша 4 пъти на ден) приготвена по следната рецепта: 1 с л листа се залива с 2 ч ч вряла вода и се вари на бавен огън 15 минути.

Ежедневно, в течение на 1,5 - 2 месеца втривайте в кожата на главата прецедени топли настойки:

* 1 с л цветове от босилек се заливат с чаша вряла вода и същото количество оцет. Сместа се вари 15 мин на бавен огън

*1 с л листа от бреза се заливат с 1,5 л вряла вода, престоява 2 часа в затворен съд и се прецежда.


Изплаквайте косата след всяко миене с някоя от тези настойки:

* 50 г листа от градински чай се заливат с 1 л вряла вода, престояват 2 часа в затворен съд и се прецеждат.

* 4 с л бял равнец се заливат с 0,5 л вряла вода, вари се на бавен огън 15 минути и престоява 45 минути, прецежда се.

* 2 с л смлени шишарки от хвойна се заливат с 2 ч вряла вода, престояват така на стайна температура, докато водата изстине.

* 2 ч л листа от розмарин се заливат с 1,5 ч вряла вода, вари се на бавен огън 15 мин.


Впрочем, в народната медицина розмаринът се нарича 'бабина косица' - разбира се заради неговите уникални способности да съхранява косата.
4 с л смлени корени от аир се заливат с 0,5 л вряла вода, вари се на бавен огън 15 мин и престоява в затворен съд 45 мин, прецежда се.

Полска рецепта

* Вземете по 100 г смляна коприва и латинка (използват се целите растения заедно с корените), смесват се и се заливат с 0,5 л 60%-ов спирт. Оставя се да престои в затворен съд на тъмно 10 дни, след това се прецежда. С получената настойка ежедневно в продължение на 2 седмици се маже кожата на главата. Внимавайте да не попадне в очите!


Циганска рецепта

* Изчиства се една средно голяма глава лук, нарязва се на кубчета и се слага в чаша ром. Покрива се и се оставя да престои 24 часа. Лукът се изважда, а с получената течност ежедневно се масажира кожата на главата.


Възстановяващ лосион

* 25 г люспи от лук се заливат с 60%-ов спирт, добавят се 5 смлени карамфилчета и се оставя да престои 2 седмици в плътно затворен съд на тъмно място. Втрива се ежедневно в кожата на главата.


Целебени маски

* Прави се кашица от пресни листа на див чесън и кожата на главата се маже 2 часа преди да се измие. Това се прави непременно веднъж седмично.


* Маска от лук - прави се като предишната.


* Ако след бременност косите започнат да падат прекалено силно, направете такава маска: изчистете 2 глави лук и 1 глава чесън, смелете ги и прибавете към получената смес 2 ч л сок от лимон, готварска сол на върха на ножа. За да смекчите миризмата на лук и чесън капнете в сместа 1-2 капки парфюм. Сложете маската на главата, след 1-2 часа я измийте и изплакнете главата с 1-2 л вода със сок от лимон.


Как да порасне по-бързо косата?

* Плодове от облепиха се ядат или варят като чай и се пия по 1/3 чаша 2 пъти на ден след ядене. Мед или захар на вкус.


* Настойка от листа на магнолия : 3 с л листа се заливат 1 л вряла вода, престоява 4 ч в затворен съд. С получената смес се мие главата (без сапун) ежедневно.


* 2 с л пъпки от листа на черна топола се стриват със същото количество краве масло. С получената смес се маже главата вечер, престоява цяла нощ, на сутринта се измива.

Няма коментари:

Публикуване на коментар