неделя, 6 декември 2009 г.

Тайни от АюрведаАюрведа е индийска древна наука за живота, здравето и дълголетието, зародила се преди 5 000 години.

Според нея , човекът е отражение на Вселената, и самият той е един малък космос.

Индусите са вярвали, че за поддържането на здравето е важно да се запази хармонията на трите доши (на санскрит "доша" означава "темперамент" или "характер").

Ако доминира вата (стихията на въздуха), според индийската философия вие най-вероятно имате суха кожа, стройна фигура и съобразителен характер.

Преобладаването на карфа (стихията на земята) осигурява на човека мазна кожа и го прави муден и склонен към напълняване.

Когато силната позиция е заета от пита (стихията на огъня), това означава пламенен темперамент, склонност към мускулни разстройства и кожа от нормален или смесен тип.

- промяната в цвета на кожата е тревожен сигнал, постъпващ от ракта (кръвта) - една от седемте тъкани, които според аюрведа съставляват нашето тяло.

За възстановяване и укрепване на ракта специалистите препоръчват комбинация от храна с горчив и сладък вкус - ако сте прекалили с алкохола, сдъвчете 1/4 ч.л. кимион или 2 семена кардамон, а при злоупотреба с кафе, дъвчете кардамон с мускатно орехче.

- за прочистване на организма индийците изпиват всяка сутрин преди закуска по една чаша топла вода, смесена с 2 ч.л. сок от прясно изцеден лимон и 1 ч.л. мед.

Друг вариант е през деня да се пие на глътки топла вода - на всеки половин час. Препоръчително е водата да се вари сутрин и да се съхранява в термос.

- индийците вярват, че очите са огледало на здравето и щастието. Затова, за да изглеждат добре, те поставят върху тях (за 10-15 мин.) тампони, напоени с розова вода.

А суровият картоф (нарязан на кръгове) ще ви помогне да се избавите от кръговете под очите - поставете ги отгоре за 15-20 минути.

Капка рициново масло, нанесена преди сън върху миглите, пък ще ги направи по-дълги, здрави и красиви.

- за да съживите сухата и бледа кожа натъркайте лицето си с парченце студен пъпеш.

- търкаляйте в дланите си костилка на авокадо (с малкото останала по нея част от плода) - по този начин ще подхраните кожата на ръцете си.

Можете да втриете в дланите и ноктите си и няколко капки масло от сандал, жасмин или роза. Ако извършвате редовно тази процедура, според аюрведа, ще се радвате на твърди и здрави нокти.

- масажът на главата, при който се използва топло кокосово масло, е широко разпространено средство за премахване на стреса и главоболието сред индийците. Те вярват, че тази процедура спомага и за по-интензивния растеж на косата.


Източник: zdrave.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар