събота, 2 август 2014 г.

Сироп от рози



Домашни хитрини:
Tweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Facebook
сироп от рози
ароматен сироп от рози

Невероятен сироп от рози – ухание без край…

Вчера бях на гости на една възрастна дама, в буквалният смисъл, дама която смело мога да я приобщя към хайлайфа. От онези жени дето на времето са учили в колежи как да бъдат добри домакини, майки и съпруги… Попаднах в дом ухаещ на рози, ретро мебели и дантели. Дамата е невероятна домакиня и кулинарка . Често си говорим с нея за ястия и кой как ги приготвя, но за първи път гостувах в домът и. Тук спирам да говоря за нея и ще споделя една рецепта от нейният стар и пожълтял тефтер, която опитах и още вечерта запретнах ръкави да направя.
сироп от рози
сироп от рози – цветове
Сироп от рози, нещо наистина невероятно ароматно и вкусно. Ето какво ще ви е необходимо за приготвянето на сиропа от рози: тъмно червени силно ухаещи рози или тъмно розови също така ароматни ( не забравяйте, че розите трябва да са от чиста градина, да не са пръскани с пестициди или брани от улицата където е толкова прашно), захар, 1 пакетче лимонова киселина, обикновен аспирин и вода. Толкова малко съставки за невероятен сироп. Ето как да изчислите лесно съотношението цвят от рози и вода: на всеки розов цвят водата е 100 мл.
сироп от рози
сироп от рози
Тоест 10 цвята рози 1 литър вода. Набраните цветове рози изплакнете със студена вода за да отстраните евентуалните насекоми и прах, след което окъсайте само листенцата и поставете в голяма купа (моите цветове бяха 15 броя и за това налях 1500 мл. вода) Поръсете ги равномерно с лимонената киселина и ги разбъркайте така, че водата да ги покрие добре. Оставете ги да престоят една нощ и на сутринта отново разбъркайте и изстискайте листенцата от рози за да излезе от тях водата, която са поели. Водата, която е в купата е станала розова и ароматна. Към нея ще добавяте захар докато извлекът се насити. В зависимост от количеството течност добавете 200 гр. захар и бъркайте до пълното и разтваряне. После добавете отново и така повтаряте докато разтворът се насити и спре да поема захар.
сироп от рози
сироп от рози – страхотен аромат
При мен се получи следното съотношение на 1500 мл. течност сложих 2.500 кг захар. След като сте приготвили сиропа от рози стрийте на прах много добре 1 обикновен аспирин и го сложете в сиропа като непрекъсната бъркате до пълното му усвояване. Наливате в сухи стъклени бутилки до горе и затваряте, държите на хладно.Това е цялата философия на така невероятния сироп от рози. Толкова лесно е приготвянето му. Направете си непременно такъв сироп от рози, може да го ползвате като безалкохолно разреждайки го с вода, газирана вода, като топинг за сладоледи, за сиропиране на торти и сладкиши, за кремове и желета.
сироп от рози
сироп от рози – готов за употреба

Няма коментари:

Публикуване на коментар