събота, 9 август 2014 г.

Йога на смеха


Йога на смеха - изображение
от дата: 06.03.2014 г.
Йога на смеха е един от новите клонове на традиционните йогистки практики, който се счита за най-добрият начин за отърсване от стреса. Защо това е така? Обяснението е много просто, вместо чистите упражнения от йога, тук се прави едно съчетание със смеха, който както знаем е едно от най-добрите лекарства. Нашето тяло или по-точно мозък не може да различи дали се смеем, защото сме развеселени от нещо или просто така, без причина. И във двата случая, мозъка ни отчита единствено смеха, след което отделя хормони на щастието.
Ползите от смеха са всеизвестни, като доктор Мадан Катариа от Индия решава, че сформирането на групи, в които хората могат спокойно да се смеят, ще е добре за премахването на нервното напрежение. В началото той започва да разказва различни вицове, но след като вече се изчерпва, решава че ще е по-добре да съчетае смеха с йога дишане и упражнения. Така, тази практика родена през 1995 година започва да се разпространява по света и към момента по света има над 10000 клуба в повече от 60 страни.
Сесиите в йога на смеха започват с леки загряващи движения, като идеята е да се сплоти групата и дори да се върнат нейните членове към детското в себе си и задръжките да отпаднат.
Много важна част от сесиите е отделена на дишането, тъй като обикновено човек диша „плитко“ и голяма част от въглеродния диоксид остава в долната част на белите дробове за дълго време и това задържане води до вредни последици за организма. Освен това се правят много и различни упражнения в съчетание със смеха. Днес ще навлезем в основите на йога на смеха, с някой от въвеждащите такива упражнения:
  1. Въздушни целувки през смях – участниците в групата раздават въздушни целувки един на друг застанали близко един до друг, като при всяка целувка следва смях.
  2. Козируване съчетан със смях – участниците застават един срещу друг и започват да се смеят козирувайки.
  3. Азиатски поздрав през смях – застава се срещу някой от участниците с ръце встрани на тялото и се правят поклони, съчетани със бурен смях.
  4. Хвърляне на въображаеми листчета от конфети през смях – всеки от участниците си представя, че взима нарязани листчета от земята и ги хвърля във въздуха и в същото време се смее весело.
  5. Здрависване с рязко отдръпване, все едно човека срещу вас удря ток през ръката си, като това предизвиква смях и у двамата.
  6. Дълбоко вдишване, след което се издишва поетия въздух напълно, под ритъма на смеха – това помага за прочистване на белите дробове от излишния останал въглероден диоксид. Вдишвате 5 секунди, след което издишвате за 10, ритмувайки с Ха Ха, Хо Хо Хо... Опитвайте се да увеличавате секундите постепенно, като винаги времето за поемане на въздух трябва да бъде 2 пъти по-малко, отколкото за издишването му.
  7. Поздрав с щастлив смях – представете си, че партньора ви от групата е човек, когото не сте виждали дълги години и сте щастливи, че току що сте се срещнали, стиснете неговите ръце с вашите (двойно ръкостискане) и се смейте.
  8. Смях с въртене на обръч – разбира се, обръчът е въображаем. Представете си, че започвате да го въртите бавно, като в същото темпо започвате да се смеете. Постепенно увеличавайте скоростта на въртене и темпото на смеха ви.
  9. Дълбоко вдишване с вдигане на ръце, последвано от напълно отпускане с издишване, като торса и ръцете падат свободно както при куклите на конци.
  10. Смях при полагане на глава върху корема на най-близко стоящия до вас член на групата. Получава се стълбица от хора, като всеки един усеща движението на корема на другия и това допълнително заразява с веселие.  
    Благодарности за предоставените материали на Биляна Вадинска - инструктор в клас по йога на смеха Стара Загора.


Още за: Йога на смеха | Спорт Framar.bg
от framar.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар